Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przywitanie + pytanie :)

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich Forumowiczów. Mam nadzieję, ze wypełniłem odpowiednio swój profil bo przeglądając posty na forum, widziałem, że można za to nieźle "oberwać" wink.gif

To tyle na początek, a teraz przejdę może do problemu...

Mój samochód to Daewoo Matiz. Kupiłem ostatnio radio Pioneer DEH-4700MP i podłączyłem je do matiz'owskich głośników. Wiem, że nie są najlepsze dlatego mam do Was prośbę. Czy moglibyście mi polecić jakieś ciekawe głośniczki przy montażu których nie musiałbym przerabiać całych drzwi (cena najlepiej do 200-250zł - im taniej tym lepiej oczywiście)? Czytałem, że zamontowane głośniki mają średnicę 100mm. Czy jest możliwość kupić coś dobrego w tym samym wymiarze, czy konieczne jest montowanie czegoś większego w celu uzyskania dobrego brzmienia w samochodzie. Druga sprawa - czy jest sens montowania głośników w tylnej półce czy dobre głośniki z przodu w zupełności wystarczą? Tak w ogóle to jaki jest wymiar tych głośników z tyłu bo nigdzie tego nie mogę znaleźć?

Nie zależy mi na strasznie dobrym systemie audio (wzmacniacze, tuby, wyciszanie itp.). Po prostu chciałbym żeby wszystko ładnie grało przy samym radiu i zwykłych głośnikach.

Z góry dzięki za pomoc!

Napisano

Czesc, do Matiza mozesz sobie kupic lub dorobic pierscienie dystansowe, ktore pozwola zamontowac spokojnie 165mm z przodu. Wtedy wybierasz zestaw odseparowany i szafa gra smile.gif

Napisano
  • Autor

Wiesz może albo ktoś inny gdzie takie pierścienie można zrobić? Najlepiej na terenie Śląska.

Napisano

> Wiesz może albo ktoś inny gdzie takie pierścienie można zrobić?

> Najlepiej na terenie Śląska.

Zrobic samemu albo kupic:

Pierścienie POWE

Napisano

jak masz dostep do plyt MDF to sam sobie zrobisz a tak to musisz na zamowienie zrobic w jakims zakladzie car-audio. sprawdz czym sie roznia w matizie od lanosa (10 cm w standardzie) bo do lanosa sa do kupienia od reki za ok 30 pln para

Napisano

Witam:) Proponuje Ci tak sie nie spieszyc i pozbierac jakies 350-400 zl i wtedy kupic zestawic odseparowany(slynny na tym forum-DSK Hertz'a). Napewno nie pozalujesz. Oczywiscie nie obejdzie sie bez dystansow.A pewnie z czasem sam zauwazysz ze przyda sie i drzwi wygluszyc:) Pozdrawiam wink.gif

Napisano

> Witam:) Proponuje Ci tak sie nie spieszyc i pozbierac jakies 350-400

> zl i wtedy kupic zestawic odseparowany(slynny na tym forum-DSK

> Hertz'a).

Chyba ESK i o jakieś 50PLN za drogo podałeś nawet do ESK wink.gif

Napisano

a ja powiem tak:

na np www.powe.pl kupujesz dystanse 165mm. z 10cm glosnikow nie uzyszkasz odpowiedniego basu z przodu. kup odseparowany zestaw na przod w cenie jaka podales czyli 200-250zl mozna kupiuc solidne i przyzwoicie grajace blaupunkty, znalazlbys cos jbl czy nawet tanie modele clariona czy alpine ktore graja oczywiscie bardzo dobrze... o ile nie masz bardzo wygurowanych wymagan:) wyciszenie przednich dzwi to podstawa i banalnie prosta sprawa!kup pare mat bitumicznych i ich uzyj w sposob opisywany nie raz na forum... jesli zaopatrzysz sie w przyslosci w suba i wzmachol to nie bedziesz potrzebowal tylnych glosnikow. tweetery z zestawu przedniego ukierunkujesz bez problemu tak by ci siedzacy z tylu slyszeli wysokie tony a sub zrobi reszte...a jesli masz ochote to zawsze mozna wkrecic z tylu jakies midibasy poku co...albo nawet cos xDroznego:)

pozdrawiam i powodzenia

Napisano
  • Autor

Czy jeśli zamontuje takie pierścienie według instrukcji na powe.pl plastiki drzwi na pewno wejdą dobrze na swoje miejsce? Czy ktoś miał z tym jakieś problemy podczas montażu?

Jeśli chodzi o głośniki to znalazłem na allegro te o których pisaliście, tylko nie za bardzo zrozumiałem które lepsze (ESK czy DSK). Tutaj pare linków do aukcji z allegro:

DSK:

jeden

dwa

ESK:

trzy

cztery

pięć

W komplecie z głośnikami są tweetery - gdzie miałbym je podłączyć w matizie? ..i gdzie podłącza się te zwrotnice?

Napisano

> Czy jeśli zamontuje takie pierścienie według instrukcji na powe.pl

> plastiki drzwi na pewno wejdą dobrze na swoje miejsce? Czy ktoś

> miał z tym jakieś problemy podczas montażu?

> Jeśli chodzi o głośniki to znalazłem na allegro te o których

> pisaliście, tylko nie za bardzo zrozumiałem które lepsze (ESK

> czy DSK). Tutaj pare linków do aukcji z allegro:

> DSK:

> jeden

> dwa

> ESK:

> trzy

> cztery

> pięć

> W komplecie z głośnikami są tweetery - gdzie miałbym je podłączyć w

> matizie? ..i gdzie podłącza się te zwrotnice?

Heh smile.gif

No dobra:

- u mnie w Mietku plastikowe boczki zamknely sie przy dystansie z MDF o grubosci 4cm plus gruba gabka, ktora miala zredukowac dodatkowo rezonanse z plastiku. trzeba bylo mocno dopchnac zeby zlapac srubami, ale dalo rade.

- zanim cokolwiek wlozysz w drzwi, wyglusz je (u na na kaciku pozukaj, bo ja i koledzy umieszczalismy manuale do wygluszania). bez tego niestety drzwi beda glownie dzwonic a nie ladnie grac.

- wez hertz esk

- gwizdki powinienes zamonowac intuicyjnie czyli w miejscu w ktorym Ty najlepiej bedziesz slyszal (ja mam nad soba na podszybiu) koledzy montuja z przodu mobiletta na dole pod szyba (tam gdzie sa zaslepki od srub montazowych) mozna tez zamontowac na slupkach na wysokosci lub poniej ucha. ukierunkowanie tak jak mowilem zalezy od Ciebie, Ty wybierasz najlepsza dla siebie konfiguracje

- zwrotnice: prawa przykleilem tasma dwustronna do obudowy nawiewu, lewa jest przyklejona do takiej "klapki" na lewo od kolumny kierowniczej.

- podlaczenie: kable z radia do zwrotnicy, ze zwrotnicy wypuszczasz przewody do midbasa i do gwizdka.

- zmien kable z fabrycznych na grubsze przy okazji

- nic nie pakuj z tylu, zwlaszcza w miejsca fabyczne.

Napisano

> Jeśli chodzi o głośniki to znalazłem na allegro te o których

> pisaliście, tylko nie za bardzo zrozumiałem które lepsze (ESK

> czy DSK).

Jak sam wybierałem głośniki, to chciałem DSK ale po przetrzepaniu internetu dołożyłem trochę i kupiłem ESK - niewiele droższe a znacznie lepsze.

> W komplecie z głośnikami są tweetery - gdzie miałbym je podłączyć w

> matizie? ..i gdzie podłącza się te zwrotnice?

Tweetery najlepiej na słupki a zwrotnice gdzie się zmieści wink.gif

Napisano
  • Autor

Czy można cos kupić tańszego o podobnej jakości jak głośniki Hertz o których tutaj piszemy?

Może jakaś propozycja z tego co dostępne na allegro? smile.gif

Napisano

> Czy można cos kupić tańszego o podobnej jakości jak głośniki Hertz o

> których tutaj piszemy?

> Może jakaś propozycja z tego co dostępne na allegro?

Kupisz cos tanszego i bedziesz zalowal, ze nie gra lepiej. Wielu kolegow poleca zestawy Hertza - 350pln to nie sa duze pieniadze za dobre efekty. Zrobisz jak bedziesz chcial - ale zeby nie bylo, ze nie mowilismy smile.gif

Ja wydalem "mniej" i zaluje, ze od razu nie zainwestowalem w cos porzadnego. Oszczedzajac placisz dwa razy i niepotrzebnie.

Z drugiej strony nie wiemy czego Ty oczekujesz od glosnikow - piszesz, ze ma grac "ladnie". Mozesz byc bardziej precyzyjny?

I nie zapomnij o wygluszaniu: manual (dwa watki) - bo bedziesz mial rezonans blachy a nie muzyke po zamontowaniu takich glosnikow...

Napisano

> Czy można cos kupić tańszego o podobnej jakości jak głośniki Hertz o

> których tutaj piszemy?

> Może jakaś propozycja z tego co dostępne na allegro?

Phonocary kupisz za okolo 240 pln zestaw odseparowany 165 mm + tweetery

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.