Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Awarie alternatora Astra G

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie szanownych forumowiczów. Mam pytanie, czy ktoś z kolegów miał może podobne problemy ze swoją Astrą? Wszystko zaczęło się w lutym tego roku, kiedy po raz pierwszy wysiadł alternator, pociągając za sobą akumulator ( samochód miał wtedy dwa lata i dwa miesiące). Musiałem kupić nowy akumulator, a w alternatorze ponoć spalił się wirnik. Za naprawę alternatora zapłaciłem około 500zł + nowy akumulator. Druga usterka w lipcu tego roku padł regulator napięcia. Teraz usterka objawowo identyczna do tej z regulatorem napięcia, ale ponoć uszkodzeniu uległ mostek prostowniczy (naprawa trwała prawie cztery tygodnie czerwona.gif). Przy tej ostatniej usterce myślałem, że znów wysiadł akumulator, bo rano napięcie na akumulatorze wynosiło 8.5V. Wszystkie naprawy wykonywane w ASO. Jak myślicie co może być przyczyną takich usterek, i czy uszokdzony alternator może robić zwarcie na akumulatorze? ASO przez ostatnie trzy dni jeździło moim samochodem szukając usterki i nic!!! Co robić? Pomóżcie blagam.gif

Napisano

Moje wrazenie jest takie, ze za pierwszym razem alternator zepsuli a nie naprawili.

To dosc niezwykle zeby alternator psul sie co chwila. Generalnie po poprawnie wykonanej naprawie powinno byc ok.

Proponuje pojechac do sprawdzonego nieASO elektryka, niech rozkreci i popatrzy co tak na prawde w alternatorze zostalo zrobione, wywali to na smietnik i zalozy nowy porządnie zregenerowany alternator.

Czas: 1 dzien.

Koszt: pewnie w okolicach pierwszej naprawy w ASO.

Skutek: alternator naprawiony raz na nastepne 200 000 km.

Napisano

Tak mi sie skojarzyło.

Takie serie awarii są typowe dla samochodów firmowych w firmach bez dobrego zarządcy floty i dla samochodów właścicieli, którzy nie maja zwyczaju zaprzątać sobie głowy tym co pod maska. Ich prawo.

A bezprawiem mechaników, również tych z ASO, jest podmienianie czego popadnie w autach, które przyjeżdżają na naprawy. Skutek, taki jak kolega opisał.

Napisano

Po gwarancji ASO należy omijać szerokim łukiem i znaleźć sobie normalny, porządny warsztat.

Napisano

I nie kupować alternatorów na allegro ja straciłem takie 2 w mojej byłej Astrze II w jednym roku. Bo tam gwarancja to tylko słowa. Bo kto wymontuje alternator na dwa tygodnie zeby sie dowiedziec ze np reklamacja nieuznana ze wzgledu na instalacje

Napisano

Za 500,- to można cały nowy alternator kupić. Albo naprawić 5 alternatorów, co by nie było w nich zepsute... wink.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za wyrażenie swoich opinii. Za pierwszym razem chciałem, aby przed dokonaniem naprawy dokonano wyceny, ile to będzie kosztowało. I nawet w tej kwestii ASO jest beznadziejny bo kilka razy mnie zwodzili i zmieniali ceny. Te około 500zł to było po wielkiej awanturze. A jeszcze najciekawsze, że "moje" ASO nie naprawia alternatorów u siebie, tylko wysyła je do oddalonego o 100 km Poznania. Po prostu katastrofa. A późniejsze naprawy w ASO były podyktowane chęcią wyegzekwowania naprawy gwarancyjnej, co udało się połowicznie, gdyż nie liczono mi za robociznę ASO, tylko koszty naprawy w zewnętrznym zakładzie w Poznaniu. Tak czy inaczej, jeżeli usterka się powtórzy to kupuję nowy alternator, a stary dam do naprawy do zwykłego elektryka. Cena nowego do mojego modelu to ok. 800zł Oryginał GM, ale kupowany w sklepie internetowym. W ASO to cena ok. 1500zł. screwy.gif

Napisano

To o czym piszesz to jest właśnie bardzo typowy sposób funkcjonowania autoryzowanych serwisów (nie tylko Opla). Być może są wyjątki ale najczęściej jest właśnie tak.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.