Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z C8 2.0HDi automat

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Mam mały problem z samochodem. Zaczęło się od drgań: na 3 i 4 biegu przy obciążeniu (przyspieszaniu) wyczuwalne są dość silne drgania, podobne do tych jakie wywołują niewyważone koła. To zjawisko mam od jakichś 2000km, a dzisiaj dołączył do tego błąd skrzyni biegów. W czasie jazdy wyskoczył komunikat "Automatic gearbox fault", no i dalej jechałem na trzecim biegu, od zera do iluśtam km/h, bez możliwości przełączenia się na tiptronic. Po wyłączeniu silnika skrzynia wróciła do normy. Tutaj pojawia się moja prośba do Was. Dodatkowo od jakiegoś czasu mam komunikat o awarii hamulców, który po chwili znika. Piszę, bo znalazłem informację, że te problemy mogą być powiązane. Czy znacie ten problem i byćmoże jego rozwiązanie? Póki co znalezione informacje o tym błędzie nie są pocieszające, no ale to informacje z zachodu. Polacy potrafią znaleźć inne, często skuteczniejsze rozwiązania smile.gif A więc? Pomożecie?

Napisano

wygląda na koło dwumasowe, czeka Cię niezły drenaż portfela, ale może się mylę, lepiej żebym nie miał racji mad.gif

Napisano
  • Autor

Drenaż portfela, czyli mniej więcej ile??

Dotarłem dzisiaj do serwisu. Powiedzieli mi, że automat nie ma koła dwumasowego, a bęben. Jakieś sugestie? Powiedzieli też, że nie robią automatów. Zanim pojadę na naprawę chcę dowiedzieć się jak najwięcej. Na forach zagranicznych piszą, że takie awarie zdarzają się bardzo często... Piszą często, że problem jest w zaworach solenoid...

Napisano

> Witajcie,

> Mam mały problem z samochodem. Zaczęło się od drgań: na 3 i 4 biegu

> przy obciążeniu (przyspieszaniu) wyczuwalne są dość silne

> drgania, podobne do tych jakie wywołują niewyważone koła. To

> zjawisko mam od jakichś 2000km, a dzisiaj dołączył do tego błąd

> skrzyni biegów. W czasie jazdy wyskoczył komunikat "Automatic

> gearbox fault", no i dalej jechałem na trzecim biegu, od zera do

> iluśtam km/h, bez możliwości przełączenia się na tiptronic. Po

> wyłączeniu silnika skrzynia wróciła do normy. Tutaj pojawia się

> moja prośba do Was. Dodatkowo od jakiegoś czasu mam komunikat o

> awarii hamulców, który po chwili znika. Piszę, bo znalazłem

> informację, że te problemy mogą być powiązane. Czy znacie ten

> problem i byćmoże jego rozwiązanie? Póki co znalezione

> informacje o tym błędzie nie są pocieszające, no ale to

> informacje z zachodu. Polacy potrafią znaleźć inne, często

> skuteczniejsze rozwiązania A więc? Pomożecie?

Ten tylko trzeci bieg to jakby tryb awaryjny automatu. U mnie podobne objawy były gdy automat mówił papa. I nawet te komunikaty o hamulcach się zgadzają. IMHO automat do remontu... PS. U mnie tryb awaryjny (czyli tylko 3 bieg) nie wskoczył "na stałe" tylko zaczął się włączać coraz częściej i częściej, a towarzyszył mu komunikat "getriebe eingeschrenkt funktione" czy jakoś tak, nie znam neimieckiego, wybaczcie literówki.

Napisano
  • Autor

Tak, w serwisie powiedzieli mi, że to tryb awaryjny. Teraz drgania są na wszystkich biegach, a serwis odesłał mnie do Poznania, bo sami nie robią automatów.

Pochwal się, ile kosztowała Cię naprawa, czy wymiana, skoro skrzynia powiedziała "papa". Przynajmniej przygotuję się trochę...

Napisano

> Tak, w serwisie powiedzieli mi, że to tryb awaryjny. Teraz drgania są

> na wszystkich biegach, a serwis odesłał mnie do Poznania, bo

> sami nie robią automatów.

> Pochwal się, ile kosztowała Cię naprawa, czy wymiana, skoro skrzynia

> powiedziała "papa". Przynajmniej przygotuję się trochę...

Prosta skrzynia u mnie tzw. AD4, u Ciebie tiptronik trochę bardziej skomplikowany.

2500-3500 zależnie od skali uszkodzeń w lubelskim biorą za kompletny remont ASB. I tu uważaj. W mojej okolicy mało kto umie porządnie naprawić tak proste ASB jak moje. Oczywiście ASO za to się nie chce brać (w Lublinie są dwa ASO renaulta...). Nieraz warto sobie dłuższą wycieczkę celem naprawy zrobić - opłaci się. W moim konkretnym przypadku jeszcze rozrusznik był do robienia.

Pozdrawiam

chemicq

EDIT: wymianę na nową to i ASO zaproponuje, koszt może być taki, że przewyższy nieraz wartość całego auta. Używana - ponoć stwierdzenie stanu i ile na tym pojeździ może być niemożliwe. Możesz mieć szczęście a możesz nie. Naprawa generalna - spokój na dłuższy czas palacz.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.