Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat Marea/Bravo/Brava - plastikowy kolektor

Featured Replies

Napisano

Witam, na kaciku BBM wspomniano o metalowym zamienniku dla kolektora plastikowego w nowszych modelach BBM czy ktos juz cwiczyl temat wymiany plastiku na metalowy w praktyce ?

Napisano

> Witam, na kaciku BBM wspomniano o metalowym zamienniku dla kolektora

> plastikowego w nowszych modelach BBM czy ktos juz cwiczyl temat

> wymiany plastiku na metalowy w praktyce ?

a co tu cwiczyc, kupujesz metalowy, wymieniasz, cieszysz sie bezproblemowa jazda:)

Napisano
  • Autor

> a co tu cwiczyc, kupujesz metalowy, wymieniasz, cieszysz sie

> bezproblemowa jazda:)

mialem na mysli konstruktywne i kompetentne posty, problemy sa a ja prosilem o pomoc kogos kto to juz zrobil i zna problematyke z praktyki. Swoja droga temat do zamkniecia bo na kaciku BBM kolega padre juz wyjasnil co i jak trzeba zmienic

Napisano

Jaki sens to zamieniać?? Lepiej zainstalować sekwencję.

Napisano

Nie baw sie w takie badziewia. Doloz te 800 PLN i zainstaluj sekwencje. Albo nic nie zakladaj bo przy obecnej cenie LPG do noPB to inwestycja w LPG nie jest wcale tak oplacalna

Napisano
  • Autor

> Jaki sens to zamieniać?? Lepiej zainstalować sekwencję.

mam dwa inne pojazdy z sekwencja i w marei nie chcialem instalowac sekwencji bo jezdzi na krotkich trasach 5-10km co kilka godzin a z doswiadczenia wiem ,ze sekwencja spala za duzo PB w takim trybie

Napisano
  • Autor

> Nie baw sie w takie badziewia. Doloz te 800 PLN i zainstaluj

> sekwencje. Albo nic nie zakladaj bo przy obecnej cenie LPG do

> noPB to inwestycja w LPG nie jest wcale tak oplacalna

liczac fakt, ze IIgen kosztuje wiele mniej i ze na IIgen nie spalam prawie nic PB oplaca sie wiele bardziej jak sekwencja

Napisano

> liczac fakt, ze IIgen kosztuje wiele mniej i ze na IIgen nie spalam

> prawie nic PB oplaca sie wiele bardziej jak sekwencja

no wlasnie- do tej pory zrobilem 90tyskm sc 1,1mpi (plastikowy kolektor)na II generacji--bez najmniejszych problemow--a teraz mam sekwencje i wychodzi ze 25% na benzynie(przy aktualnych warunkach) a moze byc jeszcze gorzej

Napisano
  • Autor

> no wlasnie- do tej pory zrobilem 90tyskm sc 1,1mpi (plastikowy

> kolektor)na II generacji--bez najmniejszych problemow--a teraz

> mam sekwencje i wychodzi ze 25% na benzynie(przy aktualnych

> warunkach) a moze byc jeszcze gorzej

dokladnie !! jak juz pisalem mamuy dwa inne auta w domu z sekwencjami (trzecie z sekwencja sprzedalismy po kupnie marei) i niestety ale na krotkie trasy miasto - przedmiescie (5-10km) sekwencja niezbyt miesci sie w definicji - oszczednosc , co bylo wlasnie powodem iz uparlem sie na IIgen do marei

Napisano

> dokladnie !! jak juz pisalem mamuy dwa inne auta w domu z sekwencjami

> (trzecie z sekwencja sprzedalismy po kupnie marei) i niestety

> ale na krotkie trasy miasto - przedmiescie (5-10km) sekwencja

> niezbyt miesci sie w definicji - oszczednosc , co bylo wlasnie

> powodem iz uparlem sie na IIgen do marei

Ale przecież można przestawić na sekwencji temperaturę przełączania np. na 30 stopni. Albo jeszcze niżej. Więc praktycznie jest tylko odpalanie na benzynie.

Napisano

panie dwa lata gwarancji--50C i kropka--zalecenie producenta

Napisano

> panie dwa lata gwarancji--50C i kropka--zalecenie producenta

No i co z tego? Co się może zepsuć - parownik ale tylko przy odpalaniu. Nie ma odpalania na gazie więc nie ma problemu. Po za tym nawet jak się odpala parownik powinien spokojnie wytrzymać 50 tysięcy. Idzie się do innego zakładu i zmienia parametry. Jak się coś popsuje to się to robi z powrotem i nie mam problemu.

Napisano

> Ale przecież można przestawić na sekwencji temperaturę przełączania

> np. na 30 stopni. Albo jeszcze niżej. Więc praktycznie jest

> tylko odpalanie na benzynie.

Przy obecnych temperaturach otoczenia, to raczej nie tylko odpalanie, ponadto jeśli chodzi o trawłość komponentów instalacji dobre rozwiązanie to też pewnie nie jest.

Napisano

> Przy obecnych temperaturach otoczenia, to raczej nie tylko odpalanie,

> ponadto jeśli chodzi o trawłość komponentów instalacji dobre

> rozwiązanie to też pewnie nie jest.

No ale poza membraną parownika co jest mniej trwałe?

Napisano
  • Autor

> wtryski

no wlasnie, w sekwencji problemem sa wtyryski a nie parownik

Napisano

> wtryski

A co się ma niby z wtryskami dziać? W temperaturze poniżej zera może być tam lód z wody w gazie. Ja mówię o temperaturach rzędu 20-30 stopni. W tej temperaturze nic się nie ma prawa zdarzyć. Wiem bo kolega tak jeździ już jakieś 70000 KM. I nic mu się nie dzieje.

Napisano
  • Autor

> A co się ma niby z wtryskami dziać? W temperaturze poniżej zera może

> być tam lód z wody w gazie. Ja mówię o temperaturach rzędu 20-30

> stopni. W tej temperaturze nic się nie ma prawa zdarzyć. Wiem bo

> kolega tak jeździ już jakieś 70000 KM. I nic mu się nie dzieje.

nawet 20-30 st to ladne pare kilometrow (2-5km zaleznie od pory roku - wiem bo wlasnie na 30st mamy w matiziku sequenta ustawione) a biorac pod uwage ,ze do miasta mamy 7km z ktorych 20 do 50% jedziemy na benzynie to niewielka oszczednosc wzgledem inwestycji w kwocie 3k zl

Napisano

> nawet 20-30 st to ladne pare kilometrow (2-5km zaleznie od pory roku

> - wiem bo wlasnie na 30st mamy w matiziku sequenta ustawione) a

> biorac pod uwage ,ze do miasta mamy 7km z ktorych 20 do 50%

> jedziemy na benzynie to niewielka oszczednosc wzgledem

> inwestycji w kwocie 3k zl

Stag 4 ma opcje ogrzewania wtryskow - podobno mozna ustawiac na 15 st i jezdzi bez bolu

Napisano

> nawet 20-30 st to ladne pare kilometrow (2-5km zaleznie od pory roku

> - wiem bo wlasnie na 30st mamy w matiziku sequenta ustawione) a

> biorac pod uwage ,ze do miasta mamy 7km z ktorych 20 do 50%

> jedziemy na benzynie to niewielka oszczednosc wzgledem

> inwestycji w kwocie 3k zl

Co do jakiegokolwiek sensu zakładania w takim przypadku gazu to już jest zupełnie inna bajka. Ja myślałem o tych którzy już mają - np. kupili samochód z gazem.. Jeśli to co piszesz jest prawdą to przy ustawieniu 50 stopni tak jak zaleca producent i dużych mrozach jest szansa że się w ogóle nie przełączy... Ale jest to trochę dziwne. Nigdy nie sprawdzałem jak się szybko się grzeje Matiz bo jeździ nim żona i nie pozwala dotykać ale w Lagunie przy -4 po przejechaniu 1 km leci mi ciepłe powietrze a po przejechaniu ok 4 km wskazówka pokazuje robocze 90 stopni. W lecie jest to mniej więciej o połowę krócej. Ja i tak bym pokombinował z ustawieniem jak najniższej temperatury przełączania. Bo mimo że istnieje pewne ryzyko uszkodzenia wtrysków to oszczędności wynikające ze zmiejszonego zużycia benzyny są tak duże że w dłuższym okresie skompensują zakup nowych. Pamiętajmy że zaraz po uruchomieniu silnik chodzi na ssaniu i spalanie jest dużo większe niż normalnie. Szybkie przełączenie na gaz ma jeszcze jedną zaletę - gaz ma wyższą temperaturę spalania i silnik się szybciej nagrzewa. A to powoduje dalsze oszczędności. Ale to jest tylko moje zdanie i nie namawiam nikogo do tego. Piszę żeby ludzie wiedzieli że tak można.

Napisano
  • Autor

no ale ja jednak pozostane przy swoim zdaniu, jesli tylko jest taka opcja (juz mam metalowy kolektor w mojej marei zeby.GIF ) to IIgen sie oplaca o wiele bardziej. Uruchamiam na benzynie i po 30s przegozowuje i ruszam spod domu na gazie smile.gif

Napisano

> no ale ja jednak pozostane przy swoim zdaniu, jesli tylko jest taka

> opcja (juz mam metalowy kolektor w mojej marei ) to IIgen sie

> oplaca o wiele bardziej. Uruchamiam na benzynie i po 30s

> przegozowuje i ruszam spod domu na gazie

Zgadza się smile.gif Tylko zastanów się czy Ci się w takim przypadku w ogóle opłaca zakładać gaz.

Napisano
  • Autor

> Zgadza się Tylko zastanów się czy Ci się w takim przypadku w ogóle

> opłaca zakładać gaz.

gaz 2nd gen. juz mam od jakiegos czasu ale dopiero teraz kolektor zaniemogl od niego i zmieniam na metalowy by wiecej nie miec tego problemu wink.gif no a oplacac sie oplaca wszak koszt 100km na gazie to koszt o conajmniej 40% nizszy niz na noPB

Napisano

> gaz 2nd gen. juz mam od jakiegos czasu ale dopiero teraz kolektor

> zaniemogl od niego i zmieniam na metalowy by wiecej nie miec

> tego problemu no a oplacac sie oplaca wszak koszt 100km na

> gazie to koszt o conajmniej 40% nizszy niz na noPB

Samo paliwo jest tańsze o 40% - więc nie naginaj faktów... Gdzie dodatkowe koszty przeglądów, filtry, kable i świece, regulacje, większe zużycie LPG niż benzyn... Realnie licząc to jakieś 25-30%...

Napisano

> Samo paliwo jest tańsze o 40% - więc nie naginaj faktów... Gdzie

> dodatkowe koszty przeglądów, filtry, kable i świece, regulacje,

> większe zużycie LPG niż benzyn... Realnie licząc to jakieś

> 25-30%...

Dolicz jeszcze koszt założenia i większe prawdopodobieństwo zepsucia. Przy małych przebiegach jest duża szansa że to się nigdy nie zwróci...

Napisano
  • Autor

mam juz okolo 4 lat autko z LPG (w sumie to trzy sztuki z czego dwie nadal w domu smile.gif ) i z wyzszych kosztow o jakich piszecie to zgodze sie tylko z przegladem, gdyz nie zauwazylem innych o ktorych piszecie smile.gif No a co do zwrocenia sie to wlasnie IIgen zwroci sie szybciej z uwagi na koszt zalozenia (50% sekwencji) i sladowe zuzycie noPB smile.gif

Napisano

Realnie licząc to jakieś

> 25-30%...

Na chwilę obecną tak i to raczej bliżej tych 25 niż 30%, ale odkąd mam LPG w samochodzie, to relacja cen LPg/benzyna wypada chyba najgorzej dla LPG.

Liczę, że się poprawi, ale na drodze obniżki ceny LPG a nie wzrostu ceny benzyny. smile.gif

Napisano

> ... Liczę, że się poprawi, ale na drodze obniżki ceny LPG a nie wzrostu ceny benzyny.

Taka poprawa jest korzystniejsza ... smile.gif

Napisano

> mam juz okolo 4 lat autko z LPG (w sumie to trzy sztuki z czego

Ja od roku ? odpalam samochód od razu na LPG. Nie ważne czy to +20 stopni czy -20stopni wink.gif

Mam instalkę II-generacji przerobioną na I-generację (BLOS) smile.gif

Sekwencji nie ma sensu zakładać. Przy odległościach jakie pokonujesz zużyjesz za dużo benzyny , więc co to za oszczedności , tym bardziej że sekwencja jest droższa od instalki II-generacji.

Oczywiście można zmienić temperaturę przełączania , ale z jakiegoś powodu producent "proponuje" ustawiać daną temperaturę.

Co to za oszczędności na benzynie jak zmienimy ustawienia zalecane (i ze względu na nieautoryzowaną modyfikację) stracimy gwarancje , jak potem szybko może nam się to zemścić i będziemy musieli kupić sobie nowe wtryski ...

Dodatkowo przy obecnej cenie LPG instalka będzie się dłuuuugo zwracała.

A zakładając sekwencję czas zanim nam się "zwróci" dośc mocno nam się wydłuży ...

Napisano

> Ja od roku ? odpalam samochód od razu na LPG. Nie ważne czy to +20

> stopni czy -20stopni

> Mam instalkę II-generacji przerobioną na I-generację (BLOS)

> Sekwencji nie ma sensu zakładać. Przy odległościach jakie pokonujesz

> zużyjesz za dużo benzyny , więc co to za oszczedności , tym

> bardziej że sekwencja jest droższa od instalki II-generacji.

Wiem, że jest to trochę poza tematem i mało kogo to w Polsce interesuje, ale gdyby ktoś u nas faktycznie pilnował spraw związanych z szeroko pojętą emisją toksycznych składników spalin, byłoby mniej takich rozważań.

Do auta z Euro III nie założyłbyś II generacji, a auta starsze z Euro II nie pojeździłyby na zwykłym Blosie. smile.gif

Napisano

> Wiem, że jest to trochę poza tematem i mało kogo to w Polsce

> interesuje, ale gdyby ktoś u nas faktycznie pilnował spraw

Ja się "wyleczyłem" z ekologii ...

Widziałem tyle samochodów które tak dymiły że aż szok ...

Jeśli chodzi o "spaliny" to mam w normie , a nawet były były baaardzo dobre (na BLOSie lepsze niż na instalce II-generacji) , nawet po wywaleniu katalizatora sa ciągle bardzo dobre ...

Jedyny minus po wywaleniu kata to to że tworzy się więcej pary wodnej "wydalanej" z rury ...

Napisano

> Ja się "wyleczyłem" z ekologii ...

> Widziałem tyle samochodów które tak dymiły że aż szok ...

> Jeśli chodzi o "spaliny" to mam w normie , a nawet były były baaardzo

> dobre (na BLOSie lepsze niż na instalce II-generacji) , nawet po

> wywaleniu katalizatora sa ciągle bardzo dobre ...

> Jedyny minus po wywaleniu kata to to że tworzy się więcej pary wodnej

> "wydalanej" z rury ...

Masz na myśli pewnie pomiar bez obciążenia na postoju.

Niestety takie warunki a jazda, to dwie totalnie różne rzeczy. W takiej konfiguracji nie ma prawa być za dobrze.

P.S. Co oznacza "bardzo dobre spaliny" w wartościach bezwzględnych? smile.gif

Napisano

> Masz na myśli pewnie pomiar bez obciążenia na postoju.

> Niestety takie warunki a jazda, to dwie totalnie różne rzeczy. W

> takiej konfiguracji nie ma prawa być za dobrze.

> P.S. Co oznacza "bardzo dobre spaliny" w wartościach bezwzględnych?

Wiesz przestałem się przejmować. Miałem jakiś czas temu AFRa w kabinie i regulowałem aby było "dobrze" według sondy i spalanie kosmos smile.gif

Pojechałem do gazownika , wyregulował na miejscu (analizator spalin) ale nie chciało mu się tez regulować reduktorem i efekt taki że po wyjeździe zaczęło śmierdzieć gazem jak cholera.

Skręciłem o 1 obrót reduktor i lepiej było a samochód zaczął lepiej jeździć , skreciłem o jeszcze jeden obrót i gazu nie czuć (no jedynie przy odpalaniu i gaszeniu lekko) i samochód dobrze jeździ.

Musze pojechać jeszcze do gazownika aby skorygował , ale niestety gazownik mimo że skasował za regulację miga się od reklamacji ...

Samochód dobrze jeździ , ładnie przyśpiesza i to dla mnie najważniejsze. Reduktor mam mocny i pod obciążeniem mam raczej problem ze zbyt dużą mieszanką niz za ubogą ...

A co do spalin , to powiedział mi gościu a ASO Daewoo że mam znakomite wartości ...

Dla mnie najważniejsze że spaliny są w normie i nie ma problemów z przejściem przeglądów ...

Jak regulowałem za pomocą AFR to potem okazało się na analizie spalin że wyniki mam tragiczne frown.gif

Napisano

Ja wiem, o co chodzi, bo sam mam II gen., ale pisząc tamten post miałem na myśli co innego.

Przede wszystkim pilnowanie istniejącego prawa, bo z tym nie jest najlepiej.

Napisano

> Przede wszystkim pilnowanie istniejącego prawa, bo z tym nie jest

> najlepiej.

Wiesz jechałem za takimi trupami i innymi "wynalazkami" za którymi ciągnęła się wielka czarna chmura że stwierdziłem że nikt przepisów u nas nie przestrzega i nikt nie egzekwuje ...

Gdyby tak było to sadzę z 90% autobusów MZK , PKS i autobusów prywatnych przewoźników jak i ciężarówek i samochodów "pełnoletnich" powinno dawno być na złomowisku bo kopcą niesamowicie i na 100% nie mieszczą się w normach emisji spalin ...

Tyle że widać "przymykanie" oka i podział na tych "co mogą" jeździć dymiącymi pojazdami i tymi co mają lekko powyżej "normy" i zaczynają się problemy ...

Napisano

> Wiesz jechałem za takimi trupami i innymi "wynalazkami" za którymi

> ciągnęła się wielka czarna chmura że stwierdziłem że nikt

> przepisów u nas nie przestrzega i nikt nie egzekwuje ...

Ale nie zmienia to faktu, że tak być nie powinno.

Ja, na tyle, na ile mogę, staram się do tego syfu nie dokładać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.