Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nie działajacy nadłuch na przednia szybe

Featured Replies

Napisano

witam... mam taki problemik strasznie słabo mi działa nadmuch na szybę przednia mam ustawione na dmuchanie na szybę a całe powietrze idzie w kabinę minimalnie na szybę sick.gif

Napisano

> witam... mam taki problemik strasznie słabo mi działa nadmuch na

> szybę przednia mam ustawione na dmuchanie na szybę a całe

> powietrze idzie w kabinę minimalnie na szybę

masz sterowanie podcisnieniowe czy linkami, jesli to pierwsze sprawdz czy ktorys z wezykow podcienieniowych jest uszkodzony lub spadl z kroccow jesli linka sprawdz czy nie spadla z dzwigni lub jes uszkodzona

Napisano

Witam

Sterowanie linkami. Do sterowania nawiewu ida 2 linki, dostęp do jednej jest elegancki jak wykręcisz schowek po stronie pasazera. Dostęp do drugiej jest utrudniony, najlepsze są małe chińskie rączki smile.gif .

Pozdro

Napisano
  • Autor

> masz sterowanie podcisnieniowe czy linkami, jesli to pierwsze sprawdz

> czy ktorys z wezykow podcienieniowych jest uszkodzony lub spadl

> z kroccow jesli linka sprawdz czy nie spadla z dzwigni lub jes

> uszkodzona

ale reszta nawiewów działa bez problemu jak się przełączy tylko z ta szybą są problemy frown.gif

Napisano

> ale reszta nawiewów działa bez problemu jak się przełączy tylko z ta

> szybą są problemy

A może to tak ma być? Sam ostatnio ręką sprawdzałem wydajność i na szybę faktycznie dmucha mniej w porównaniu z innymi nawiewami. Ratuję się tym, że zamykam wszystkie kratki i całe powietrze leci na szybę. Istnieje też możliwość, że nawiew się zapchał, choć to mniej prawdopodobne.

Napisano

Mi też słabo wieje na szybe i ratuje się jak kolega Klaudio .

To już staje się upierdliwe. Może faktycznie trzeba wgłebić się w sterowanie czy te klapki zamykają się prawidłowo.

Napisano

> Mi też słabo wieje na szybe i ratuje się jak kolega Klaudio .

> To już staje się upierdliwe. Może faktycznie trzeba wgłebić się w

> sterowanie czy te klapki zamykają się prawidłowo.

jak spadnie linka od klapki otwierajacej nawiew na przednia szybę , kiedy ta będzie w pozycji zamknietej to wszędzie będzie nawiew oprócz szyby przedniej.

Miałem tak zeszłej zimy.

pozdro

Napisano

> jak spadnie linka od klapki otwierajacej nawiew na przednia szybę ,

> kiedy ta będzie w pozycji zamknietej to wszędzie będzie nawiew

> oprócz szyby przedniej.

> Miałem tak zeszłej zimy.

> pozdro

Też na to wpadłem oglądając w książce sposób połączenia panelu z linkami. Widziałem, że jest linka od górnej i linka od dolnej przesłony. I prawdopodobnie mi przy ostatniej wymianie żaróweczek spadło i w sumie nie zauważyłbym tego póki nie post Kolegi bialy66612, po którym zacząłem macać podszybie od wewnątrz i faktycznie, przy kręceniu pokrętłem rozdziału na szybę wciąż leci tak samo - słabo, dopiero przymknięcie kratek troszkę poprawia sytuację i leci więcej powietrza. Ale dziwne, bo jakoś nadmiernie szyby mi nie parują...

Tak, czy siak w sobotę zamierzam rozebrać panel i poprawić tą linkę.

Potwierdź tylko proszę, że u Ciebie zsunęła się z panela, a nie gdzieś na górze, przy podszybiu, bo wtedy chyba sobie odpuszczę rozbierania połowy samochodu...

Napisano

> Potwierdź tylko proszę, że u Ciebie zsunęła się z panela, a nie

> gdzieś na górze, przy podszybiu, bo wtedy chyba sobie odpuszczę

> rozbierania połowy samochodu...

U mnie zsuneła się z dźwigni samej klapki.

Najlepszym sposobem dostania się byłoby wyjęcie licznika.

Jednak jak wyciągniesz MID-a lub TID-a w zależności co posiadasz tez dojdziesz. Linka jest zahaczana po lewej stronie kanału patrząc w kierunku jazdy.

Można sprawdzić czy otwiera/zamyka klapkę- jeśli poczujesz większy opór przy przekręcaniu pokrętła na nawiew na samą szybe raczej wszystko powinło byc dobrze.

U mnie jak spadła nie było różnicy na całym zakresie.

pozdro

Napisano
  • Autor

> Można sprawdzić czy otwiera/zamyka klapkę- jeśli poczujesz większy

> opór przy przekręcaniu pokrętła na nawiew na samą szybe raczej

> wszystko powinło byc dobrze.

u mnie własnie czuc ten opur przy przełączaniu nawiewu a na szybe strasznie słabo wieje. ratuje mnie sposub Klaudio alwe jest mały mankamet tego ze za to boczne mi rosieja i jest problem z patrzeniem na boczne lusterka

Napisano

Praktycznie nie ma oporu, a zwłaszcza przy przełączaniu na przednią szybę (a wiem, że kiedyś był taki, że myślałem, że coś urwę przy przełączaniu). Dzięki za wskazówkę z wyjęciem zegarów i TIDa, na pewno się przyda. Dam znać w sobotę, czy się udało.

Napisano

Naprawione!

Poluzował się zaczep w panelu sterowania nawiewami.

Poniżej krótka fotorelacja.

Zacząłem od wyjęcia TIDa, ale stamtąd widziałem tylko sterowanie klapką rozdzielającą nawiew na nogi i kratki w desce, więc szybko zabrałem się za wyciąganie zegarów, gdyż i tak miałem do wymiany jedną żarówkę. I po wyjęciu zegarów znalazłem cięgno od klapki nawiewu przedniej szyby (zaznaczone na czerwono):

281649565-P1020245.JPG

Poniżej zdjęcie z bliska i zaznaczony strzałką ruch cięgna w momencie przełączania pokrętłem w lub z pozycji zawierającą "nawiew na szybę":

281649565-P1020249.JPG

Okazało się, że u mnie praca pokrętła nie idzie w parze z pracą ów cięgna, a ręczne jego przestawienie skutkuje działającym nawiewem na szybę.

Więc czas na kolejny krok, odkręcenie środkowej części deski rozdzielczej (konieczne wyjęcie TIDa i radia) i szukanie przyczyny w samym sterowaniu.

Po otwarciu oczom moim ukazał się taki widok, który przypomniał mi co może być przyczyną. Otóż przy letniej wymianie żarówek od przycisków klimy i obiegu wewnętrznego jakoś tak niefortunnie manipulowałem rozkręconym panelem nawiewów, że przestał działać obieg wewnętrzny i żeby w ogóle zczaić co i jak tam jest popodłączane i co się zepsuło musiałem odpiąć właśnie tą linkę widoczną na zdjęciu, sterującą jak się teraz okazało nawiewem na szybę. Od obiegu wewn. spadł wężyk podciśnienia, założyłem go z powrotem i włożyłem linkę widoczną na zdjęciu na swoje miejsce. Jednak jakoś dziwnie odskakiwała do tyłu, przez co nie reagowała na ruchy pokrętła. Jakoś docisnąłem mocniej, działało, więc było OK. Ale jednak nie do końca, bo jak się teraz okazało musiał wyrobić się plastikowy kołnierz, w który wskakuje czarny element z linką.

Na fotce widać rozebrany panel, a na następnej właśnie ten element, który wyskoczył z kołnierza. Dolna strzałka pokazuje w którą stronę wyskoczył element, a górna wskazuje miejsce, w którym powinien on dolegać do białego ślimaka i podążać za jego prowadnicami w momencie obracania pokrętłem. U mnie nie dolegał, więc i nie reagował, więc linka i klapka od nawiewu na szybę były cały czas nieruchome.

281649565-P1020250.JPG

281649565-P1020251.JPG

Niestety elementy wyrobiły się na tyle, że nie obyło się bez obejścia problemu.

Pomiędzy elastyczny element, który łączy linę ze ślimakiem i który powinien się zatrzasnąć w obudowie panela wepchnąłem kawałek spłaszczonego aluminiowego nita o szerokości ok. 1,6 mm:

281649565-P1020253.JPG

A następnie używając sporej siły umieściłem element na swoim miejscu:

281649565-P1020256.JPG

Teraz wszystko działa jak należy.

krzyzie dzięki za wskazówki

bialy66612 dzięki za inspirację, bo gdyby nie twój wątek, to nie zwróciłbym większej uwagi na problem, który występował też u mnie i dawał się we znaki, kiedy jechałem z pasażerami (jednak wtedy szyba parowała)

Powodzenia w usuwaniu usterki.

post-15760-14352498520044_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.