Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kontrolka ABS

Featured Replies

Napisano

Witam.

Ostatnio zauważyłem, że jak zapalam po dłuższym staniu (rano) to kontrolka ABS mimo, że zgaśnie to zapala się w trakcie rozruchu silnika. Później (gdy silnik ruszy) gaśnie po 2-3 sek. Jak jest ciepły, albo postoi krócej wszystko jest OK. Kontrolka gaśnie i tyle ją widzieli. A ABS działa.

Ktoś wie czy się martwić na zapas?

Napisano

Prawdopodobnie masz niedoładowany akumulator, jeśli napięcie w chwili rozruchu spadnie poniżej 9,4V zapala się kontrolka ABS.

Sprawdź poziom naładowania, ewentualnie doładuj prostownikiem.

pozdrawiam

Napisano

> Prawdopodobnie masz niedoładowany akumulator, jeśli napięcie w chwili

> rozruchu spadnie poniżej 9,4V zapala się kontrolka ABS.

Wg. książki jeśli spadnie poniżej 10 [V]. Może posiadasz bardzo precyzyjne dane nie mniej wiadomo o co chodzi i może to być przyczyną. Najlepiej jak podepnie się miernik i podczas rozruchu sprawdzi spadek napięcia.

Napisano

> Wg. książki jeśli spadnie poniżej 10 [V]. Może posiadasz bardzo

> precyzyjne dane nie mniej wiadomo o co chodzi

Na AK kiedyś ktoś podawał przetłumaczone na PL kody błędów ABS do złącza 10pin , podejrzewam że jednak parametry są takie same także w systemie OBD II

w oryginale wygląda to tak smile.gif

** 48 -zasilanie pojazdu-napięcie zasilania <9,4V **

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Na AK kiedyś ktoś podawał przetłumaczone na PL kody błędów ABS do

Dzięki za wyjaśnienie. Akumulator jest dość stary wiec może się po prostu kończy, ale podładuję go.

A swoją drogą - czy taki kod błędu można odczytać gdzieś np. z mida? Czy koniecznie trzeba podłączać kompa?

Napisano

u mnie ten sam objaw sie pojawia w takich samych okolicznosciach.... czyli co doladowac aku?

Napisano

> A swoją drogą - czy taki kod błędu można odczytać gdzieś np. z mida?

> Czy koniecznie trzeba podłączać kompa?

nie można "ot tak" odczytać...

dałoby się, gdybyś miał eFke z 10-pinowym złaczem ;-)

Tobie pozostaje interfejs w rodzaju ABCom, Tech2 na PC, ew. opel scanner, Op-Com

w ostateczności to ASO i prawdziwy Tech

Napisano

> nie można "ot tak" odczytać...

> dałoby się, gdybyś miał eFke z 10-pinowym złaczem ;-)

W A2 (nie wiem czy we wszystkich wersjach) jest inny sposób na wymruganie błędów (było to już jakiś czas temu omawiane tutaj): przy wyłączonym zapłonie wciskamy na max gaz i hamulec, następnie włączamy zapłon i zliczamy błyski pomarańczowej kontrolki.

Napisano

> W A2 (nie wiem czy we wszystkich wersjach) jest inny sposób na

> wymruganie błędów (było to już jakiś czas temu omawiane tutaj):

> przy wyłączonym zapłonie wciskamy na max gaz i hamulec,

> następnie włączamy zapłon i zliczamy błyski pomarańczowej

> kontrolki.

owszem, ale błędów ABS w ten sposób nie odczytasz...

Napisano

> dałoby się, gdybyś miał eFke z 10-pinowym złaczem ;-)

Hmm... szczęściarz. U mnie też sporadycznie zaświęca się kontrolka ABS/TC. Kiedy wyskoczył mi błąd, podpiąłem spinacz w swoim 16-pinowym złączu i echo- nic nie wykrył. Widać zworka nie odkrywa niektórych tajemnic. Dobrze,że mam dostęp do Techa to sobie go zczytam.

Napisano

Byłem dzisiaj w serwisie bo dzieje mi się to samo {a Astra jeszcze na gwarancji}.Sprawdzali kompem i błędów nie ma ,podobno ttm.Gdy spada temperatura układ sprawdza to dłużej.Bo rzeczywiście tak sie dzieje gdy temperatura spada poniżej 0.Kumpel w Fordzie Fusion też tak ma...

Napisano

> Byłem dzisiaj w serwisie bo dzieje mi się to samo {a Astra jeszcze na

> gwarancji}.Sprawdzali kompem i błędów nie ma ,podobno ttm.Gdy

> spada temperatura układ sprawdza to dłużej.Bo rzeczywiście tak

> sie dzieje gdy temperatura spada poniżej 0.Kumpel w Fordzie

> Fusion też tak ma...

Łatwo to sprawdzić, włącz zapłon i poczekaj ,aż układ samo diagnostyki sprawdzi ( poduszki i ABS ) gdy zgasną kontrolki dopiero uruchamiasz silnik. Jeśli ponownie zapali się ABS to tak jak opisywane było wyżej , napięcie podczas rozruchu spada poniżej 9,4V

pozdrawiam

Napisano

> Łatwo to sprawdzić, włącz zapłon i poczekaj ,aż układ samo

> diagnostyki sprawdzi ( poduszki i ABS ) gdy zgasną kontrolki

> dopiero uruchamiasz silnik. Jeśli ponownie zapali się ABS to tak

> jak opisywane było wyżej , napięcie podczas rozruchu spada

> poniżej 9,4V

> pozdrawiam

Jednak nie tak łatwo, tzn. wszystko zależy kiedy zapala się ta kontrolka. U mnie zdarza się to gdy temp. spadnie poniżej zera najczęściej po całonocnym postoju. Włączam zapłon, czekam aż kontrolki zgasną tyle,że ABS niestety nie gaśnie. Uruchamiam silnik i kontrolka dalej się pali. Wystarczy,że zgasze silnik i ponownie uruchomie (1-2 razy) i wszystko już jest ok! Gdyby zgasła i po uruchomieniu zapaliła się, to zgadza się - jest tak jak piszesz. Zdarzyło mi się to po raz 1-szy. Akumulator wykluczam,bo jest nowy i napięcia mierzyłem dla pewności. Stawiam na jakąś przerwe w obwodzie podczas autodiagnostyki tzn. złącza przed piastą i w piaście ewentualnie przy urządzeniu ABS. Gdy kontrolka zapala się podczas jazdy, gaśnie, zapala, to również najcześciej jest to ta przyczyna (przerwa,brak styku).

Napisano
  • Autor

> Jednak nie tak łatwo, tzn. wszystko zależy kiedy zapala się ta

No to masz inaczej niż ja.

W ubiegłą zimę nie było tego problemu. Pojawił się teraz gdy jest zimno, silnik zimny. Jeśli odczekam i kontrolka zgaśnie to przy zapalaniu i tak się zaświeci, i po chwili gaśnie. Nie muszę wyłączać silnika. Natomiast gdy silnik jest ciepły (choćby letni) to kontrolka już się nie świeci. Przy zimnym silniku aku dostaje duże obciążenie - podgrzewa paliwo, pewnie świece i rozruch. Tak więc wygląda na to, że to faktycznie aku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.