Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kontrolka ciśnienia oleju X16SZR - długo nie gaśnie...

Featured Replies

Napisano

Witam.

W ostatnim czasie zafundowałem mojej F-ce wymianę pierścieni, uszczelniaczy prowadnic zaworów oraz samych zaworów. Przy okazji rozrząd i parę innych detali. Po remoncie zalałem silnik olejem i w drogę. Od remontu stuknęło ok 1,5 kkm i dziś rano pojawił się dziwny problem: mianowicie po odpaleniu silnika kontrolka oleju ani myśli zgasnąć. Jako, że od remontu codziennie przed odpaleniem kontroluję poziom oleju - problemem nie był jego brak. Po upływie 1~1,5 minuty kontrolka zgasła. Po rozgrzaniu silnika kontrolka gaśnie w normalnym tempie. W drugiej części dnia sytuacja powtórzyła się - na zimnym silniku kontrolka świeciła się trochę za długo.

Czy problemem może być czujnik ciśnienia oleju, czy raczej szukać innych przyczyn? Czy "mrugająca" diagnostyka jest w stanie odnaleźć błąd czujnika ciśnienia oleju?

Pozdrawiam

Napisano

> Czy problemem może być czujnik ciśnienia oleju, czy raczej szukać

> innych przyczyn?

nowy nie jest drogi, możesz sobie zafundować.

a najlepiej wkręcić manometr w jego miejsce i zobaczyć jak sie sprawa ma.

Czy "mrugająca" diagnostyka jest w stanie

> odnaleźć błąd czujnika ciśnienia oleju?

nie

ps bałbym sie mie odpalone auto ponad minute ze świecacą kontrolka smarowania. w ten sposób łatwo możesz zniweczyć swój remont

> Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Może trochę przesadziłem z czasem świecenia kontrolki.. Na pewno świeciła się 30 sekund, może dłużej.. Zauważyłem jednak dodatkowy szczegół: mianowicie po zgaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu zapłonu kontrolka oleju nie świeci się. Dopiero po kilku sekundach się zapala - tak jakby ciśnienie oleju ciągle było (co oczywiście jest mało prawdopodobne na wyłączonym silniku).

Wymienię olej i przy okazji czujnik ciśnienia i zobaczę jakie będą rezultaty.

Pozdrawiam

Napisano

Tak jak kolega napisal najlepiej sprawdz manometrem albo wez pod uwage czy to moze byc pompa olejowa..

Napisano

czujnik prawie napewno do wymiany skoro po wyłaczeniu silnika nie zwiera

Napisano

parę tygodni temu miałem problem z czujnikiem ciśnienia oleju (u mnie włącza on światła mijania) zaciął się w pozycji "stale zwarty"

po jego wykręceniu z niego i z jego gniazda wydobyła się gęsta błotnista ciecz - cieńkim srubokrętem wybrałem ile się dało z gniazda, czujnik wymyłem w jakimś rozpuszczalniku (cieńkim drutem oczyściłem otwór w czujniku), zakręciłem na miejsce i od tamtej pory działa jak się należy...

miałem wymienić, ale okazało się, że kupiłem z innym gwintem - dlatego stary wogóle czyściłem i montowałem spowrotem... nowy wymieniłem w sklepie na właściwy typ i mam go w zapasie, póki co stary działa...

Napisano

> po jego wykręceniu z niego i z jego gniazda wydobyła się gęsta

> błotnista ciecz

Masz taki sam silnik co ja. Gdzie szukać tego czujnika i czy trzeba spuszczać olej przed wykręceniem?

Napisano

> Masz taki sam silnik co ja. Gdzie szukać tego czujnika i czy trzeba

> spuszczać olej przed wykręceniem?

czujnik jest na lewo od czujnika położenia wału, dostęp z kanału lub po zdjęciu prawego koła...

oleju spuszczać nie trzeba...

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Wymienię olej i przy okazji czujnik ciśnienia i zobaczę jakie będą

> rezultaty.

Wymieniłem olej, wymieniłem również czujnik ciśnienia i problemu nie ma. Rzeczywiście stary czujnik był "zawalony" starym olejem o bardzo gęstej konsystencji. Na szczęście koszt czujnika to 18pln, więc nie nie ma co żałować na jego wymianę próbując regenerować stary. Dzięki za podpowiedzi.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.