Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elektryka - stan agonalny?

Featured Replies

Napisano

Zacznę od objawów:

1. 3 tygodnie temu zginęły światła wsteczne, sprawdziłem żarówki i bezpieczniki są ok. Dałem sobie na luz, bez tego można jeździć.

2. Od tygodnia, samo z siebie zapala się podczas jazdy, raz na jakiś czas, światło wewnątrz kabiny tak na 10 sekund i gaśnie - oczywiście wszystkie drzwi i klapy są zamknięte.

3. Wczoraj problem z radiem - przekręcam kluczyk w pozycję zapłon, lub silnik działa i w radiu słychać tylko szum, jakby antenę ktoś zdemontował. Kluczyk w pozycji 0 lub wyjęty radio gra super.

4. Dziś to już chyba samochód przeszedł sam siebie - podczas jazdy zapaliła się kontrolka od ładowania. Po wyłączeniu silnika i przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon nie świecą się żadne kontrolki np. od ciśnienia oleju, akumulatora itd. ale samochód zapala normalnie.

A teraz moje pytanie - od czego zacząć i gdzie szukać?

Pozdrawiam

Napisano

> Zacznę od objawów:

> 1. 3 tygodnie temu zginęły światła wsteczne, sprawdziłem żarówki i

> bezpieczniki są ok. Dałem sobie na luz, bez tego można jeździć.

Sprawdź czy to czasem nie wyłacznik, jest przy skrzyni. Kawałek drutu wsadzony we wtyczke powinien rozwiać wątpliwości. Jeżeli nie świeci to sprawdzić napięcie czy dochodzi tam. Zasilanie idzie przez bezpiecznik F20.

> 4. Dziś to już chyba samochód przeszedł sam siebie - podczas jazdy

> zapaliła się kontrolka od ładowania. Po wyłączeniu silnika i

> przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon nie świecą się żadne

> kontrolki np. od ciśnienia oleju, akumulatora itd. ale samochód

> zapala normalnie.

Standardowy objaw braku zasilania zegarów, czyli bezpiecznik F7. Plus "po kluczyku", przewód czarny (tak jak wszystkie plusy po kluczyku). Sprawdzić bezpiecznik a potem obwód do zegarów.

Napisano

Kolego odkręć lewy próg wewnętrzny i zobacz czy nie zgniła wiązka na podłodze obok fotela kierowcy.

Światła cofania, oświetlenie wnętrza, antena radiowa - wszystko wskazuje na tą wiązkę.

Napisano

Witam,

Kolego, być może dostała Ci się woda do dwóch takich podłużnych wtyków (nie pamiętam jak to się fachowo nazywa) znajdujących się pod plastikową osłoną słupka i progu (w jednym) - przy fotelu kierowcy. Tam właśnie znajduję się większość kabli i być może powstaje jakieś zwarcie i tego typu objawy.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dzięki za wszelkie rady. W sobotę zacznę sprawdzanie wymienionych, możliwych przyczyn.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.