Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzynka bezpieczników dodatkowy kabel

Featured Replies

Napisano

Witam.

Chciałem się zapytać czy jest możliwość podpięcia dodatkowego +12 w skrzynce bezpieczników ? Chodzi o to żeby podczas ciągnięcia zasilania np. do bagażnika nie podpinać się pod któryś obwód tylko zrobić kolejny żeby nie było takiej sytuacji że zrobi się zwarcie i pójdzie mi np. podświetlenie zegarów czy coś takiego... Da się ją zdemontować i coś dopiąć ? i skąd wziąć te +12 ? idzie jakiś grubszy przewód od aku ?

Napisano

Za dużo roboty... Nie prościej pociagnąć przewód od akumulatora i na nim zamontować bezpiecznik?

> idzie jakiś grubszy przewód od aku ?

Z grubszych to jedynie ten idący do stacyjki.

A może zrób jak ja? Pociągnąłem gruby przewód od akumulatora do kabiny. I mam na nim "stację rozdzielczą" wink.gif w postaci kostki/złaczki na 8 konektórów. Kiedy tylko potrzeba mi dołaczyś jakiś nowy obwód, tylko dopinam do złączki nowy konektor wraz kablem i ewentualnie zamontowanym na nim bezpiecznikiem.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> A może zrób jak ja? Pociągnąłem gruby przewód od akumulatora do

> kabiny. I mam na nim "stację rozdzielczą" w postaci

> kostki/złaczki na 8 konektórów. Kiedy tylko potrzeba mi dołaczyś

> jakiś nowy obwód, tylko dopinam do złączki nowy konektor wraz

> kablem i ewentualnie zamontowanym na nim bezpiecznikiem.

> Pozdroofka

A gdzie taką kostkę trzymasz ?

Napisano

> A gdzie taką kostkę trzymasz ?

A zobacz na fotę. Kostki są trzy, każda zawiera inny plus:

1. akumulator

2. "po stacyjce"

3. po włączeniu świateł

Oczywiście kostki sa schowane w tunelu, na obrazku tylko pozują do fotografii wink.gif

Pozdroofka

277891085-kos3.jpg

Napisano
  • Autor

Fajne smile.gif Jutro poszukam takich na Wolumenie smile.gif

A gdzie się wpinałeś w instalacje ?

Napisano

> Jutro poszukam takich na Wolumenie

To zwykłe złączki samochodowe, dostepne w każdym sklepie motoryzacyjnym (razem z kompletem konektorów wink.gif ) Aha, jutro niedziela, sklepy zamknięte zlosnik.gif

> A gdzie się wpinałeś w instalacje ?

Pociągnałem przewód wprost z akumulatora, przewód zaczyna się takim gniazdem bezpiecznika:

opr_2.jpg

Wsadziłem tam bezpiecznik 25A ale można się bez tego obyć z tym, że trzeba pamiętać o zabezpieczniu później kazdego obwodu. Przewód idzie do jednej z kostek. Po drodze mam jeszcze odgałęzienie do CB i nawigacji.

Druga kostka podłaczona jest do przewodu idącego ze stacyjki (czarny zdaje się, gruby). Po drodze też bezpiecznik.

Trzecia do wyłącznika świateł. Zabij, ale nie pamiętam jaki kolor przewodu. Ogólnie to jest ten, na którym pojawia się napięcie po włączeniu świateł pozycyjnych.

Możesz też podłączyć się nastepujaco: znaleść bezpiecznik w skrzynce, na którym jest napięcie po włączeniu stacyjki. Niech to będzie bezpiecznik o jak największym amperażu, masz wtedy gwarancię, że przewód, który doprpwadza do niego prąd jest gruby. Wyjąć bezpiecznik, sprawdzić na którym jego pinie w gnieździe jest napięcie (zazwyczaj jest to górny pin). Wsadzić tam odizolowany koniec przewodu i docisnąc bezpiecznikiem wkładając go na miejsce. W ten sposób masz podłączony przewód który prowadzisz do swojej kostki włączony PRZED oryginalnym bezpiecznikiem, więc w razie zwarcie w Twoim dodatkowym obwodzie oryginalny bezpiecznik ocaleje. Nie jest to elegenckie rozwiązanie ale znam takich, którzy mają już tak od kilku lat, a miało być tylko "na razie" grinser006.gif

Możesz też przylutować swój kabel do blaszki bezpiecznika "od góry" ale w razie spalenia tegoż wymiana jest dość kłopotliwa i trzeba znów lutować przewód do nowego.

Identycznie możesz zrobić z przewodem "od świateł" oraz z przewodem "z akumulatora".

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.