Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Punto I problemy z silnikiem,obrotami

Featured Replies

Napisano

Cześć smile.gif

Mam taki problem z Punciakiem a możne nie ja tylko mój kolega. Otóż dzieje się z nim coś ciekawego, czyli jak jest zimny silnik pali na dotyk pracuje na pełnej skali obrotów przyśpiesza i wszystko jest OK. Problem zaczyna się kiedy to silnik zaczyna nabierać temperatury. Silnik zapala bez problemu ale jakoś łapie doś wysokie obroty i po raptowniejszym dodaniu gazu zaczyna się dusić potrafi nawet zgasnąć chyba że uda mu sie dochechłać do 3tys. obrotów wtedy wzwyż pracuje dobrze. W czasie jazdy jest podobnie tylko że jesli od samego poczatku dodaje się delikatnie gazu jest OK dopiero przy mocniejszym wciśnięciu zaczyna się dusić i szarpać. Jakieś pomysły ??

Tak co zostało przez niego podmienione:

Czujnik położenia przepustnicy, silniczek krokowy, jakiś stycznik nawet nie wiem który, cewki, kable , świece, czujnik MAP, wyczyszczona pompka paliwa i filtr, zmieniał i szukał na pałe ale sie nie udało więc ja pofatygowałem się napisać jesli ktoś ma jakieś pomysły prosze o pomoc jak coś nie jasno to napisze jeszcze raz.

P.S. Ma jeszcze jak dla mnie dziwny odgłos ostro zasysanego powietrza prawie jak świst co to możne być ?? jakaś nieszczelność ?? Bo u mnie w Punciaku czegoś takiego nie ma wink.gif

Napisano

Witam Jakie punto? jaki silnik?

Napisano
  • Autor

> Witam Jakie punto? jaki silnik?

kurde zapomniałem sick.gif Punto I Silnik 1.2 75 KM

Mi do głowy przychodzi pompka paliwa hmm.gif dobry pomysł czy nie za bardzo ??

A marchewa się nie pali zeby.GIF

Napisano

Niech sprawdzi stan oleju (czy nie ma masełka) płyn w chłodnicy(czy nie ubywa)aby wyeliminować UPG jak wszystko w normie to sprawdziłbym uszczelki pod przepustnicą , kolektor ssący, podmienić wtryski a na koniec hmm.gif to podmieniłbym jednostkę sterującą. niewiem.gif

Napisano

sonda

Napisano
  • Autor

> Niech sprawdzi stan oleju (czy nie ma masełka) płyn w chłodnicy(czy

> nie ubywa)aby wyeliminować UPG jak wszystko w normie to

> sprawdziłbym uszczelki pod przepustnicą , kolektor ssący,

> podmienić wtryski a na koniec to podmieniłbym jednostkę

> sterującą.

od UPG moga być takie cyrki ?? samochód dymi troche na biało (chociaż mój punciak też zeby.GIF) na wtryski bym nie stawiał jak przejdzie przez pewne obroty jest OK

Mnie ciekawi te zachowanie że jak dodaje się delikatniusko gaz to jest OK przyśpiesza normalnie jak chce siętroche szybciej to zaczyna sie dławić hmm.gif

Napisano

> od UPG moga być takie cyrki ?? samochód dymi troche na biało (chociaż

> mój punciak też ) na wtryski bym nie stawiał jak przejdzie przez

> pewne obroty jest OK

> Mnie ciekawi te zachowanie że jak dodaje się delikatniusko gaz to

> jest OK przyśpiesza normalnie jak chce siętroche szybciej to

> zaczyna sie dławić

jest biała maź w oleju ?

Napisano
  • Autor

> jest biała maź w oleju ?

Nie ma właśnie, albo on wytarł, ja nie zauważyłem hmm.gif

ciężki przypadek z tym samochodem sick.gif dzisiaj pod kompa się podepnie to coś możne pokaże frown.gif

Napisano
  • Autor

> czujnik temp

powietrza cieczy hmm.gif od czujnika takie kwiatki by były ??

a tak do ciebie jeszcze pytanie co to za wynalazek ?? Jak dobrze kojarze (nie chce mi się do samochodu iść) to ta kość jest w MPI to jakiś dodatkowy komp ?? w starszych modelach tego nie było chyba ??

ŁO TO TO WŁAŚNIE zeby.GIF

jak dobrze kojarze to w seju to było uczepione gdzieś do kolektora i do tego wpianło się takie kostki.... albo mnie się coś pomotało spineyes.gif

Napisano

> powietrza cieczy od czujnika takie kwiatki by były ??

cieczy - mysli ze auto zimne cały czas i wzbogaca mieszanke nawet jak nei trzeba

tak w teorii przynajmniej to brzmi

> a tak do ciebie jeszcze pytanie co to za wynalazek ?? Jak dobrze

> kojarze (nie chce mi się do samochodu iść) to ta kość jest w MPI

> to jakiś dodatkowy komp ?? w starszych modelach tego nie było

> chyba ??

> ŁO TO TO WŁAŚNIE

komputer sterujacy do punto2 - znajduje sie na przepustnicy , pod filtrem powietrza

Napisano
  • Autor

a jaka jest możliwość uszkodzenia komputera ?? hmm.gif często zdarzają się takie przypadki, bo "kolega" pojechał do ""fachowca"" i on niby stwierdził że komputer jest bee..... czujnika nie sprawdzał smirk.gif

Napisano

> a jaka jest możliwość uszkodzenia komputera ?? często zdarzają się

> takie przypadki, bo "kolega" pojechał do ""fachowca"" i on niby

> stwierdził że komputer jest bee..... czujnika nie sprawdzał

w p1? nie tak czesto

w p2 czesciej (np. w moim aucie padł komp)

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Odgrzebuje temat bo dalej Punciak nie działa sick.gif komp wymieniony na nowy za całe 220 zł....... brak jakiejś poprawy hehe.gif Co do czujnika temperatury: ściągałem z niego kostkę (nie ma żadnej różnicy) ale nie wiem czy tak można czy trzeba podmieniać. Następnie po podłączeniu do kompa nic kompletnie nie pokazuje confused.gif brak jakichkolwiek błedów. kolejny objaw jaki zauważyłem to silnik potrafi żyć własnym "życiem" tzn. po osiągnięciu tej określonej temperatury po dłuższym czasie pracy teraz w ogóle przestaje reagować na gaz niewiem.gif pracuje na granicy zgaśnięcia telepie nim jak w traktorze nie gaśnie nie reaguje na gas czy w podłogę czy na lekki dotyk. Jeden majster się poddał ..... ma ktoś jeszcze jakieś pomysły ?? Powtarzam jak jest zimy pracuje jak żyleta pali na dotyk wkręca się na obroty wink.gif

Jedyne co mi jeszcze przychodz do głowy to UPG ..... mogła by dać takie objawy ???? Płyn i olej OK

Napisano
  • Autor

> Sprawdz jakie cisnienie podaje pompa paliwa.

nie mam bardzo czym oslabiony.gif ale jak trzeba to znajdzie się może jakiegoś majstra aaa tylko że ja myślałem też o pompie ale jak jest zimny to jest wszystko ok pracuje dobrze i nagle buuuu ??

Napisano

> Odgrzebuje temat bo dalej Punciak nie działa komp wymieniony na

> nowy za całe 220 zł....... brak jakiejś poprawy Co do czujnika

> temperatury: ściągałem z niego kostkę (nie ma żadnej różnicy)

> ale nie wiem czy tak można czy trzeba podmieniać.

Czujnik temp cieczy bardzo łatwo sprawdzić - miernik w dłoń i badasz rezystancję przy zimnym motorze. Później odpalasz i czekasz aż zacznie nierówno pracować - mierzysz ponownie rezystancję. Powinna się zmniejszyć. Przy zagrzanym silniku możesz zewrzeć piny wtyczki cz.temp wody (jeśli dobrze pamiętam to przy ponad 60 st C powinien mieć zerową rezystancję ).

Napisano
  • Autor

a jeszcze wracając do UPG płyny ok. Czy takie mogły by być jeśli przedmuchało by uszczelke między cylindrami ?? bo między cylindrem a jakimiś kanałami dawało by jakieś objawy: wydmuchiwanie płynu, majonez. a tego nie zaobserwowoałem oslabiony.gif

Napisano

> Czujnik temp cieczy bardzo łatwo sprawdzić - miernik w dłoń i badasz

> rezystancję przy zimnym motorze. Później odpalasz i czekasz aż

> zacznie nierówno pracować - mierzysz ponownie rezystancję.

> Powinna się zmniejszyć. Przy zagrzanym silniku możesz zewrzeć

> piny wtyczki cz.temp wody (jeśli dobrze pamiętam to przy ponad

> 60 st C powinien mieć zerową rezystancję ).

Tylko pamiętaj, że są dwa czujniki - tan po lewej, czerwony, jest zupełnie nieistotny, odpowiada tylko za wskaźnik na desce, ten ważny jest niebieski, po prawej stronie, w okolicy termostatu. Najpierw zlokalizuj jednak ten świst, bo jak łapie lewe powietrze to może się tak dziać. Do sondy też to pasuje (zaczyna na zimnym silniku jest ignorowana przez sterownik wtrysku), ale możesz ją po prostu odłączyć.

Napisano
  • Autor

> Tylko pamiętaj, że są dwa czujniki - tan po lewej, czerwony, jest

> zupełnie nieistotny, odpowiada tylko za wskaźnik na desce, ten

> ważny jest niebieski, po prawej stronie, w okolicy termostatu.

> Najpierw zlokalizuj jednak ten świst, bo jak łapie lewe

> powietrze to może się tak dziać. Do sondy też to pasuje (zaczyna

> na zimnym silniku jest ignorowana przez sterownik wtrysku), ale

> możesz ją po prostu odłączyć.

wiem wiem że to ten niebieski odłączyłem go i zwierałem na rozgrzanym silniku nic nie daje. sonda też była odpinana. jutro będzie zmierzone ciśnienie na pompce paliwa zobaczymy co pokarze jak nie to już pewnie tylko UPG frown.gif

Napisano
  • Autor

> Takie objawy sa tez przy slabej pompie

po wielu wielu próbach w końcu we własnym zakresie udało się naprawić okazało się że.................. padnięta / uszkodona pompa paliwa.

Miałeś racje waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.