Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Żarowki

Featured Replies

Napisano

Witam,

Jako iz zaczynaja sie coraz ciemniejsze popoludnia i pogoda juz nie ta postanowilem zmienic zarowki bo na moich obecnych to widocznosc drogi przy uzyciu swiatel mijania jest conajmniej slaba. Jakis czas temu byl poswiecony temu watek jakie "nalezy" zarowki wybrac aby poprawic widocznosc tylko ze nie bardzo wiem jaki typ zarowek mam kupic Drogowe to H1 a reszta? Pozycyjne, halogeny i mijania?

Pozdrawiam

Michal

Napisano

> Jakis czas temu byl poswiecony temu watek jakie "nalezy"

> zarowki wybrac aby poprawic widocznosc tylko ze nie bardzo wiem

> jaki typ zarowek mam kupic Drogowe to H1 a reszta? Pozycyjne,

> halogeny i mijania?

Drogowe, mijania i przeciwmgielne są H1, pozycyjne oczywiście nie H1 tylko całoszklane 5W.

Napisano

> Jakis czas temu byl poswiecony temu watek jakie "nalezy"

> zarowki wybrac aby poprawic widocznosc tylko ze nie bardzo wiem jaki typ zarowek mam kupic Drogowe to H1 a reszta?

No właśnie - ja również wpadłem na pomysł zamiany żarówek tymbardziej, że ostatnio padła mi jedna drogowa. Gdzie mogę znaleźć ten wątek o którym wspomniałeś? smile.gif

BTW. zauważyłem już kilka razy w wypowiedziach coś takiego jak "śmietnik". Gdzie to mogę znaleźć? confused.gif

Napisano
  • Autor

Dzieki, za pomoc w typie i tera zkolejne pytanie Czy takie zarowki dadza mi stosunkowo dobra ilosc i jakosc swiatla na te smutne nadchodzace dni?

Napisano

Osobiście nie ładowałbym się w takie badziewie.

Ja kupuję tradycyjne Philipsa, VisionPlus - koszt w skepie w Łodzi to około 45 zł za dwie sztuki. Te żarówki wstawiam na światła mijania. Na światła drogowe wstawiam zwykłe Philipsy po 10 pln sztuka. I jakoś taki koplet daje radę.

Minusem jest krótsza żywotność Philipsa VP, aczkolwiek tych wynalazków, co podajesz, raczej bym nie kupował. Wątpię czy polepszy to światła...

Może przeczytaj sobie jeszcze ten tekst.

Napisano

> Może przeczytaj sobie jeszcze ten tekst.

Dzięki za tekst. Po przeczytaniu kilku rzeczy m.in. również opisu o żarówkach na śmietniku będę się skłaniał raczej do jakichś wymienionych własnie w tym PDFie. Na allegro w sumie widziałem jedne z tych "XENONowych", ale widzę że nie warto takowych kupować.

Cóż, powędruję do sklepu i porównam ceny z Allegrowymi. wink.gif

Napisano

> Dzieki, za pomoc w typie i tera zkolejne pytanie Czy >takie zarowki

> dadza mi stosunkowo dobra ilosc i jakosc swiatla na >te smutne

> nadchodzace dni?

Przez jakiś miesiąc pewnie tak - trwałość tych żarówek pozostawia duuuużo do życzenia tongue.gif . Najlepiej kup żaróweczki typu +50% firmy Osram ew. Philips

Napisano

> Najlepiej kup żaróweczki typu +50%

> firmy Osram ew. Philips

Ja właśnie takich jutro będę szukał na giełdzie w Mysłowicach. smile.gif

Napisano

> Ja kupuję tradycyjne Philipsa, VisionPlus - koszt w skepie w Łodzi to

> około 45 zł za dwie sztuki. Te żarówki wstawiam na światła

> mijania. Na światła drogowe wstawiam zwykłe Philipsy po 10 pln

> sztuka. I jakoś taki koplet daje radę.

Mam Philipsa VP +50% w jednym aucie H1 a w drugim H4 i są naprawdę rewelacyjne - nic tylko polecić (różnice widać gołym okiem)

> Minusem jest krótsza żywotność Philipsa VP...

ja jeżdże non stop na światłach i odpukać żadna mi jeszcze nie padła a jedne mam już 2 lata.

Pozdrawiam

Napisano

> dokłądasz zika i masz BV...

Właśnie też do tego wczoraj doszedłem - będę szukał BV, tylko nie wiem co z pozycyjnymi. Czytałem, że też są 5W BV, ale czy to nie będą jakieś LEDy? Mój brat ma w Seicento BV + i właśnie niebieskie ledy...

Napisano

> Właśnie też do tego wczoraj doszedłem - będę szukał BV, tylko nie

> wiem co z pozycyjnymi. Czytałem, że też są 5W BV, ale czy to nie

> będą jakieś LEDy? Mój brat ma w Seicento BV + i właśnie

> niebieskie ledy...

komplet z pozycynymi W5W kosztuje 65

jedna żarówka H1 Bv kosztuje 25...

to nie są żadne ledy...

Napisano

> komplet z pozycynymi W5W kosztuje 65

> jedna żarówka H1 Bv kosztuje 25...

> to nie są żadne ledy...

Własnie wróciłem z giełdy - zakupiłem właśnie taki komplecik o jakim piszesz, a więc dwie H1 BlueVision (25 zł/1 szt.) do tego dwie W5W BlueVision (16 zł /2 szt.). :D Facet na początku mówił 30 zł za H1, ale moim atutem była cena z allegro i spuścił do 25. smile.gif

Jakby się uprzeć to można za jakieś 21 zł na Allegro takie H1'ki kupić i za 11 zł W5W, ale doliczając koszty przesyłki wyjdzie podobnie.

Zastanawiam się jeszcze co z drogowymi - wymieniać? W zasadzie większość czasu i tak po mieście jeżdżę. Na trasie raczej rzadko...

Napisano

na drogowych tez mam bv i różnica jest spora...

Napisano

a ja wlasnnie wywalilem BV i zalozylem VP+50 na BV nic nie widzialem teraz calkiem inaczej polecam VP+50

BV sa fajne ale jak stoisz kolo autka na droge dla mnie sa beznadziejne

Napisano

> a ja wlasnnie wywalilem BV i zalozylem VP+50 na BV nic nie

> widzialem teraz calkiem inaczej polecam VP+50

> BV sa fajne ale jak stoisz kolo autka na droge dla mnie sa

> beznadziejne

na bv zrobiłem w ciemnościach całą trase ze szczecina do warszawy i jakos sobie nie wyobrażam żebym mógł miec inne zarówki...

Napisano

> na drogowych tez mam bv i różnica jest spora...

Na pewno. smile.gif Tylko ja na razie nie widzę sensu wydawać następnych 50 zł jeżeli nie będę tego wykorzystywał jeżdżąc tylko po GOPie. Owszem jak będzie się szykował jakiś wyjazd to może i sobie dokupię.

W każdym razie dzięki za radę. smile.gif

Napisano

> a ja wlasnnie wywalilem BV i zalozylem VP+50 na BV nic nie

> widzialem teraz calkiem inaczej polecam VP+50

> BV sa fajne ale jak stoisz kolo autka na droge dla mnie sa

> beznadziejne

No tu się zgadzam z kolegą - ja pierwotnie miałem te żarówki we francuzkim wynalzku, a tam światła brzytwa były(w porównaniu z Bravencją), i niestety BV mi nie bardzo pasowały - tyle, ze to H7 chyba były... no i teraz mam w Bravce VP i z tych jestem zadowolony - jak sucho, bo jak popada, to już dupa blada wink.gif

Napisano

> No tu się zgadzam z kolegą -

Witam po przerwie urlopowej. Przed wyjazdem zmieniłem żarówki na Osram SilverStar +50 i różnica faktycznie jest duża, bez porównania lepiej świecą od Philips BV. Wracając w nocy zrobiłem ponad 1000 km praaktycznie non stop w deszczu i dało się jechać (chociaż nie mam tak chwalonych soczewek). Pozdrawiam wszystkich.

Napisano

> Witam po przerwie urlopowej. Przed wyjazdem zmieniłem żarówki na

> Osram SilverStar +50 i różnica faktycznie jest duża, bez

> porównania lepiej świecą od Philips BV.

i bez porownania szybciej padaja - mialem 3 miechy i 1 zarowka padla wiecej tego nie kupie zlosnik.gif

najlepiej z Philips swieca VP +50% ale BV 4000K maja super wyglad smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.