Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Schemat rozrządu Fiata Stilo 1,9 JTD

Featured Replies

Napisano

Po wymianie paska rozrządu brak mocy, auto szarpie. Silnik nie wchodzi na obroty.Pasek wymieniałem sam. Czyżby dałem ciała.Robiłem to nie po raz pierwszy, ale pierwszy raz w Stilo.Wzorowałem się na schemacie Fiata Marea 1,9 JTD. Jeśli ktoś ma schemat do Stilo proszę o pomoc. mad.gif

Napisano
Napisano

> Po wymianie paska

Oj kolega cos źle ustawił.... były znaki na wale i na kole wałka ..... pompa może być dowolnie ustawiona...

Do ustawienia potrzebny jest specjalny przyzad ...rodzaj klucza z otworem i punktem kołkujacym o ile pamientam ... kolega ma?

Ja zawsze robie znaki na pasku oraz kołach i licze zęby nwego paska... w jtd nie wymieniałem więc nie pomogę.. będę wymieniał w poniedziałek razem z cała resztą ale nie osobiście

sprawdziłeś po założenu, czy nie przeskoczył ?

Aaaa można uszkodzić czujnik położenia rozrządu przy wymianie paska hmm.gif

Napisano
  • Autor

> szukajka

Szukajka nie wiele mi dała. Kółka jak kółka. Chodzi właśnie o znaki, a tam ich nie ma. Prośba jak wyżej nadal aktualna.

Napisano

> Szukajka nie wiele mi dała. Kółka jak kółka. Chodzi właśnie o znaki,

zobacz tu: klucz

jesli nie zrobiłeś znaków na pasku i nie liczyłeś zębów to bez tego nie ustawisz....

Napisano
  • Autor

> Oj kolega cos źle ustawił.... były znaki na wale i na kole wałka

> ..... pompa może być dowolnie ustawiona...

Z czym znaki na kołach mają się pokrywać. Pasek kupiłem uniwersalny (do kilku modeli) był tam też Stilo.Zębów nie liczyłem. Czujnika rozrządu nie dotykałem, ale przy okazji wymieniałem filtr powietrza i czyściłem przepływkę, może ją uszkodziłem? W poniedziałek sprawdzę czy ząb nie przeskoczył. Mimo wszystko dzięki za rady.

Napisano
  • Autor

> zobacz tu: klucz

> jesli nie zrobiłeś znaków na pasku i nie liczyłeś zębów to bez tego

> nie ustawisz....

Kolego Lisek widzę że masz doświadczenie proszę mi poradzić czy prawidłowość ustawienia sprawdzić w aso, czy demontować jeszcze raz osłony? Pozdrawiam.

Napisano

> Kolego

Jeśli czyściłeś przepływkę to pewnie jest już do wywalenia... odłącz ją i zobacz jak będzie sie zachowywał...

Te silniki nie sa bezkolizyjne. przestawienie o 2 zeby może się źle skończyć... kolizja zaworów i tłoków.

Co mogę poradzić hmm.gif albo kupić taki klucz i jeszcze raz rozkręcić ( ja zamierzałem skopiować z zdjęć -- powiększyć wydrukować na kartce i zrobić zlosnik.gif ale w końcu tego nie zrobiłem screwy.gif ) albo do jakiegoś serwisu...

Wymieniałem kilka razy paski i to w silniku z 2-ma wałkami bez znaków i wszystko można zrobić ale trzeba sie dziesięć razy zastanowić co sie robi zanim sie zdejmie stary pasek. Dlatego polecam liczenie zębów i zaznaczanie na kołach i pasku znaków .... no i 3 x sprawdzić zanim sie przekręci po wymianie rozrusznik... wink.gif

Napisano
  • Autor

Jeszcze jedno pytanie do Liska: Czy po przestawieniu dwóch zębów silnik odpali bez problemu i będzie równo pracował?

Napisano

> Jeszcze jedno

Po przestawieniu o 1 ząb zapali ale nie będzie już równo pracował... bedzie kopcił itp

Pamietaj, że jeden ząb na wale odpowiada kilku zębom na kole wałka rozrządu ( kąt - wynikający z srednicy kół )

Zalezy co przestawiłeś ... dwa zęby na wale to bardzo dużo nono.gif

Napisano
  • Autor

> Zalezy co przestawiłeś ... dwa zęby na wale to bardzo dużo

Dzięki za pomoc.Jednak myślę, że nie przestawiłem.Dobrej nocy.

Napisano

> Po wymianie paska rozrządu brak mocy, auto szarpie. Silnik nie

> wchodzi na obroty.Pasek wymieniałem sam. Czyżby dałem

> ciała.Robiłem to nie po raz pierwszy, ale pierwszy raz w

> Stilo.Wzorowałem się na schemacie Fiata Marea 1,9 JTD. Jeśli

> ktoś ma schemat do Stilo proszę o pomoc.

Rozumiem, że masz JTD 115... Pisałem już wcześniej, że w tym modelu nie są potrzebne żadne blokady, a trzeba mieć zdolności aby spieprzyć rozrząd biglaugh.gifbiglaugh.gif Gratuluję zdolności rotfl.gifrotfl.gif

Na kołach masz znaczniki i są takie również na pasku (ja miałem oryginalny - nie wypowiadam sie o innych. cool.gif

życzę powodzenia w prawidłowym ustawieniu.

Napisano

> Na kołach masz znaczniki i są takie również na pasku (ja miałem

O proszę yikes.gifhmm.gif nie spotkałem sie aby na pasku były znaczniki ale to całkiem mozliwe.

JTD 115KM to nie 16V 1,6.... wink.gif

Napisano
  • Autor

> O proszę nie spotkałem sie aby na pasku były znaczniki ale to

> całkiem mozliwe.

Robiłem próbę kluczem, kilka obrotów. Obraca się bez zacięć, wyczuwalna silna kompresja. Chyba jest OK, jednak jutro zdejmę osłony ,by sprawdzić czy jest idealnie,czy jeden ząbek. Przyznam się, że do tej pory nie dałem zarobić żadnemu mechanikowi ( trzy skody, polonez, lada,neksja,wento) jednak przy Stilo będę chyba zmuszony. Mam nowy problem. Zdechło wspomaganie, ale nie wiem czy można na tej stronie. Pozdrówka zainteresowanym .

Napisano

> do tej pory nie dałem zarobić żadnemu mechanikowi ( trzy

> skody, polonez, lada,neksja,wento) jednak przy Stilo będę chyba

> zmuszony. Mam nowy problem. Zdechło wspomaganie, ale nie wiem

> czy można na tej stronie. Pozdrówka zainteresowanym .

grinser006.gif stare czasy, gdzie d naprawy potrzebny był młotek i przecinak... odeszły ze starymi autami.. W tej chwili bez kompa nie podchodź - i podobnie jest przy Stilo oink.gif

co do wspomagania poszukaj - było nie raz - może coś Ci pomoże...

Napisano
  • Autor

> co do wspomagania poszukaj - było nie raz - może coś Ci pomoże...

Pora kończyć ten wątek. Uruchomiłem, chodzi jak zegarek. Jednak nie pomyliłem zębów, a panikowałem dlatego,że znajomi doradcy panikowali. Motorek po zmianie paska nie pracował dobrze, bo zmieniając przy okazji filtr powietrza przeczyściłem przepływkę. Przeczyściłem tak skutecznie,że zdechła. (Kolego Lisek chylę czoła) Nowa 270 zeta i rakieta. Bardzo dziękuję wszystkim , którzy chcieli pomóc.Jeszcze tylko wspomaganie i śpiewać kolędy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.