Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Żarówka podświetlenia zegarów - jaka moc?

Featured Replies

Napisano

Witam

Jaka moc ma żarówka podświetlania zegarów. W wyszukiwarce znalazłem ze ktoś pisał że ma 1.2 W a na tej zielonej oprawce zauważyłem że tam jest napisane:

OSRAM

12/2.0

Zastanawiam sie czy to oznaczenie 2.0 to moc żarówki. Niby 1.2W a 2W to mała różnica a jednak smile.gif

Napisano

> Witam

> Jaka moc ma żarówka podświetlania zegarów. W wyszukiwarce znalazłem

> ze ktoś pisał że ma 1.2 W a na tej zielonej oprawce zauważyłem

> że tam jest napisane:

> OSRAM

> 12/2.0

> Zastanawiam sie czy to oznaczenie 2.0 to moc żarówki. Niby 1.2W a 2W

> to mała różnica a jednak

Podświetlanie zegarów, to 4 żarówki 2W, kontrolki w zegarach, to 1,2W. Uwaga, czasem 2W w oprawkach trudno dostać, można wtedy kupić bez oprawy i pokombinować z wydłubaniem starej z oprawki i osadzeniem tam nowej.

Napisano

to chyba zalezy od auta bo widzialem w kilku autach juz ze byly takie i takie, u mnie byly 1.2W, w innym aucie widziałem 2W a u znajomego co kupil w salonie auto i niedawno zmienial zarowke oryginalnie była 1.2W.

Dlategotez uważam ze jaka sie nie kupi to i tak bedzie dobrze waytogo.gif

Zanim wymienilem zarowki na diody u mnie 1,2W swiecily dobrze i nie narzekałem wink.gif

Napisano

Wymieniałem ostatnio podświetlenie obrotka, korzystając z pomocy manuału autokącikowego, tak przepalona jak i nowa miały po 1,2W/12V (zielony plastik oprawki)

Napisano

> to chyba zalezy od auta bo widzialem w kilku autach juz ze byly takie

> i takie, u mnie byly 1.2W, w innym aucie widziałem 2W a u

> znajomego co kupil w salonie auto i niedawno zmienial zarowke

> oryginalnie była 1.2W.

> Dlategotez uważam ze jaka sie nie kupi to i tak bedzie dobrze

> Zanim wymienilem zarowki na diody u mnie 1,2W swiecily dobrze i nie

> narzekałem

Być może zależy od tego, czy przed liftem, czy po, a może od tego, że ktoś już zmieniał te żarówki i wstawił takie jakie miał (niestety w Astrze dość często się któraś przepala). Kolega Ragless twierdzi, że u niego na żarówce było oznaczenie 2W, więc nie ma co kombinować.

Ja u siebie mam taką konfigurację i świeci równomiernie i jasno:

-zegary 2W

-kontrolki 1,2

-TID 1,8W

-konsola środkowa 2W (choć tu były mniejsze tak jak i przy TID-zie)

Ostatnio wzmagałem się z wymianą żarówki podświetlającej obrotomierz i o mało szlag mnie nie trafił, jak za dwa dni zobaczyłem, że przepaliła mi się żarówka od kontrolki kierunkowskazu. Znów rozbieranie tego wszystkiego... I tu akurat miałem diodę w oprawce żarówki i pokombionowałem trochę i wnioski mam takie, że dioda taka świetnie się sprawdza w miejscu kontrolki, ale w miejscu podświetlania zegarów jest niezbyt dobra, bo nie doświetla skrajnych pól zegarów, tak jak robi to żarówka, dobrze sprawdza się też w TIDzie, choć tylko mocniejsza doświetla całość, ale wtedy znów widać taką sztuczną poświatę w tle cyferek.

Aha, dioda płaska kwadratowa (musi świecić w dół, na pryzmat) typu FLUX świetnie się sprawdza we włączniku ogrzewania tylnej szyby, swojego czasu dość często mi się przepalała ta żaróweczka, ale po wymianie na diodę ładnie świeci i jak na razie trwale.

Tak tylko opisałem swoje przemyślenia dotyczące eksperymentów z podświetlaniem. Mój wniosek, diody nie do wszystkiego, bo nie będą dawały takiej barwy i rozkładu światła jak żarówka, no chyba, że komuś zależy na zmianie barwy i osadzi diod dużo więcej niż żarówek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.