Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dyskusja na temat wałka od punto (długie)

Featured Replies

Napisano

Wzięło mnie dzisiaj na myślenie. Jako że niedawno założyłem wałek od punto 1.2 75KM do swojego 1.0 nie obyło się bez problemu. Najpierw reduktor gazowy nie wydalał, po zmianie jest lepiej ale ustawienie instalacji graniczy z cudem (analizator odpada). A spalanie przy normalnej jeździe mam około 8.3l gdzie wcześniej było do 6.5l. Coś mi tutaj nie gra.

Zacząłem bawić się zapłonem, jak na razie mam przyspieszony o ile tylko się da. Przy ustawieniu na fabrykę ciężko się jedzie i są jakby strzały w kolektor, szarpanie itp.

A teraz główna myśl. Patrząc tutaj mamy tabelkę z czasami otwarcia zaworów. Wałek od Punto jest lepszy bo ma dłuższe czasy otwarcia zaworów- tak jest tłumaczone.

Myśląc logicznie i patrząc na rysunek

1. otwierając zawór ssący dużo przed GMP tłok idąc w górę cofa mieszankę do kolektora ssącego.

2. zamykając zawór ssący dużo później po DMP mieszanka również jest cofana do kolektora bo zaczyna się już suw sprężania (pomijam bezwładność i pęd wpadania mieszanki do cylindra)

3. Otwierając zawór wydechowy za wcześnie tłok może nie odebrać odpowiedniej siły ze spalania mieszanki i zbyt wysokie ciśnienie zostanie puszczone na wydech (gdybanie)

4. Zamknięcie zaworu wydechowego za wcześnie nie opróżni komory całkowicie ze spalin (tutaj plus dla punto)

5. Wałek od punto pozwala na jednoczesne otwarcie zaworów ssącego i wydechowego taki zabieg jest w silnikach 2 suwowych tzw przepłukiwanie- zwiększa spalanie bo wydmuchuje mieszankę w wydech

Pomijam tutaj echo zwrotne wydechu, bo to ma bardzo duży wpływ, jednak osoby posiadające taki wałek pisały że zmiana wałka przyniosła tylko korzyści a spalanie pozostało praktycznie na niezmienionym poziomie. Aha nie wspomniałem auto zbiera się dużo lepiej, na PB zwija asfalt, na LPG jest mulaste ale lepiej jest niż poprzednio ale przy wzroście spalania prawie o 2l to ja podziękuję.

Napisano

dluzsze otwarcie zaworu dolotowego powoduje lepsze napelnienie cylindra co daje wieksza moc w skrócie

Napisano
  • Autor

> dluzsze otwarcie zaworu dolotowego powoduje lepsze napelnienie

> cylindra co daje wieksza moc w skrócie

Teoretycznie tak, ale jak będzie otwarty za długo to tłok wypcha mieszankę z powrotem do kolektora ssącego. Takie zjawisko jest w silnikach 2t w motocyklach- cofanie się mieszanki do gaźnika- eliminuje to membrana ale to jest 4t i ten efekt ma być usunięty przez zawory. No właśnie ma być.

A może jakieś dłuższe wywody a nie proste formułki. Może ktoś jest po budowie silników i się wykaże.

Napisano
  • Autor

Kilku rzeczy sam się dokopałem

> Myśląc logicznie i patrząc na rysunek

> 1. otwierając zawór ssący dużo przed GMP tłok idąc w górę cofa

> mieszankę do kolektora ssącego.

> 2. zamykając zawór ssący dużo później po DMP mieszanka również jest

> cofana do kolektora bo zaczyna się już suw sprężania (pomijam

> bezwładność i pęd wpadania mieszanki do cylindra)

"zamknięcie zaworu dolotowego po DMP tłoka zapewnia wykorzystanie energii kinetycznej ładunku będącego w ruchu, który dzięki swojej bezwładności dynamicznie doładowuje cylinder, pomimo że tłok porusza się już w kierunku przeciwnym"

> 3. Otwierając zawór wydechowy za wcześnie tłok może nie odebrać

> odpowiedniej siły ze spalania mieszanki i zbyt wysokie ciśnienie

> zostanie puszczone na wydech (gdybanie)

"otwarcie zaworu wylotowego przed DMP tłoka powoduje, że spaliny samoczynnie opuszczają cylinder dzięki nadciśnieniu jakie w nim panuje. Tłok natomiast usuwa tylko resztki spalin"

> 4. Zamknięcie zaworu wydechowego za wcześnie nie opróżni komory

> całkowicie ze spalin (tutaj plus dla punto)

> 5. Wałek od punto pozwala na jednoczesne otwarcie zaworów ssącego i

> wydechowego taki zabieg jest w silnikach 2 suwowych tzw

> przepłukiwanie- zwiększa spalanie bo wydmuchuje mieszankę w

> wydech

> Pomijam tutaj echo zwrotne wydechu, bo to ma bardzo duży wpływ,

"zawór wylotowy zamykany jest po GMP tłoka, aby przy jeszcze otwartym zaworze dolotowym wykorzystać spaliny opuszczające cylinder do zasysania świeżego ładunku. Okres w którym przez pewien czas oba zwory są otwarte nazywa się pokryciem faz rozrządu."

Napisano

> 3. Otwierając zawór wydechowy za wcześnie tłok może nie odebrać

> odpowiedniej siły ze spalania mieszanki i zbyt wysokie ciśnienie

> zostanie puszczone na wydech (gdybanie)

Ale "wybuch" jest między 2 a 3 suwem, a wydech to 4 suw, więc jak dla mnie to wysokie ciśnienie działa na tłok tylko przez kilka stopni po GMP. Większe znaczenie ma tu chyba odpowiedni kąt zapłonu, który ja dobierałem u siebie metodą prób i błędów. Klucz 10 miałem zawsze przy sobie i przy każdym postoju aparat zapłonowy luzowałem i przekręcałem minimalnie.

Napisano
  • Autor

> Ale "wybuch" jest między 2 a 3 suwem, a wydech to 4 suw, więc jak dla

> mnie to wysokie ciśnienie działa na tłok tylko przez kilka

> stopni po GMP. Większe znaczenie ma tu chyba odpowiedni kąt

> zapłonu, który ja dobierałem u siebie metodą prób i błędów.

> Klucz 10 miałem zawsze przy sobie i przy każdym postoju aparat

> zapłonowy luzowałem i przekręcałem minimalnie.

No niby tak, ale jak praca będzie za krótka to spadnie moc, ale to już zostawiam bo inaczej ten wałek by nie działał w puncie, choć tam jest wtrysk więc inne warunki no ale trudno.

A ty jak się bawiłeś zapłonem to domyślam się ze go przyspieszałeś, Wiesz może ile mniej więcej masz ruszony aparat? Ja mam teraz przyspieszony na maksa- jutro pojadę do pracy to zobaczę jak to jedzie i czy go nie grzeje za bardzo.

Napisano

> No niby tak, ale jak praca będzie za krótka to spadnie moc, ale to

> już zostawiam bo inaczej ten wałek by nie działał w puncie, choć

> tam jest wtrysk więc inne warunki no ale trudno.

> A ty jak się bawiłeś zapłonem to domyślam się ze go przyspieszałeś,

> Wiesz może ile mniej więcej masz ruszony aparat? Ja mam teraz

> przyspieszony na maksa- jutro pojadę do pracy to zobaczę jak to

> jedzie i czy go nie grzeje za bardzo.

pytanie za 100 pkt - jak wygląda mapa zapłonu w tym silniku co masz i trym skąd pochodzi wałek

i podobnie ze stopniem sprężania.

pozdr

Napisano

> Wiesz może ile mniej więcej masz ruszony aparat?

Dokładnie nie pamiętam teraz, jak będę przy samochodzie to zobacze jak to wygląda w stosunku do tego ustawienia na normalnym wałku, ale z tego co pamiętam niewiele zmieniłem.

Napisano
  • Autor

> pytanie za 100 pkt - jak wygląda mapa zapłonu w tym silniku co masz

> i trym skąd pochodzi wałek

> i podobnie ze stopniem sprężania.

> pozdr

Stopień sprężania dla silnika 1.0 (uno) wynosi 9,5, a dla 1.2 wynosi 9,8

Wyprzedzenie zapłonu dla silnika 1.0 281742329-1000.jpg

Dla silnika 1.2 dla biegu jałowego wynosi 10 +-3 stopnie (nie podlega regulacji) mapy nie mogę znaleźć

post-78502-14352498976276_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.