Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Osłona drążka kierowniczego

Featured Replies

Napisano

Co zrobic żeby wymienić gumowa osłone drażka kierowniczego?

Zauważyłem dziś ze peknięta jest na całej długości i zębatke widać crazy.gif

Napisano

> Co zrobic żeby wymienić gumowa osłone drażka kierowniczego?

> Zauważyłem dziś ze peknięta jest na całej długości i zębatke widać

Trzeba wybić końcówkę drążka kierowniczego i wykręcić ją. Odkręcić objemki osłony i to chyba wszystko, tak wynika z rysunku.

Napisano

> Co zrobić żeby wymienić gumowa osłonę drążka kierowniczego?

> Zauważyłem dziś ze pęknięta jest na całej długości i zębatkę widać

Trochę roboty jest: ściągasz koło, rozkręcasz i wybijasz drążek kierowniczy (tu może być problem z nakrętką i samym wybiciem drążka-potrzebna może być druga osoba) jak nie chcesz ustawiać zbieżności to proponuję zaznaczyć w jakim miejscu była gałka przykręcona np. przypiłować piłką do metalu. później wywalasz starą gumę zakładasz nową mocujesz opaski, drążek i koło. smile.gif

Napisano

>Odkręcić objemki osłony

obejmy osłony nie były odkręcane u mnie jedynie zaciskane kilko razowego użytku wink.gif coś podobnego do opasek zaciskowych zakładanych na kołpaki tylko że nie jednorazowe smile.gif

Napisano

Z opisu wynika, że chodzi o osłonę gumową drążka przy przekładni kierowniczej.

Zależnie od strony - przygotuj nową osłonę, lewą albo prawą (różnia sie mocno). Do tego nowe opaski zaciskowe odpowiedniej długości/średnicy. Konieczne też narzędzia - śrubowa obejma do wyciskania końcówki drążka (inaczej bez tego wybijając młotkiem końcówkę zwykle uszkodzisz jej gwint), do tego kluczyk do pokręcania drążka. Konieczne jest zaznaczenie położenia drążka przed demontażem. Jeżeli zbieżność będzie regulowana w warsztacie lub stacji obsługi - to zaznaczyć zgrubnie. Jerżeli chcesz uniknać kontroli zbieżności - musisz zaznaczyć b. dokładnie na której nitce zwoju gwintu kończyło sie czoło drązka, w jakiej pozycji kątowej. A to dlatego, bo tolerancja zbieżności to bodajże tylko 1 mm. Po montażu sprawdź, czy zbieżność dobra i nie widać nierównego ścierania opon. Powodzenia.

Napisano

> Co zrobic żeby wymienić gumowa osłone drażka kierowniczego?

> Zauważyłem dziś ze peknięta jest na całej długości i zębatke widać

Ja wymieniałem u siebie obie sick.gif

To są osłony gumowe przekładni kierowniczej. Jest zabawa, ale spokojnie da radę. Jeszcze zależy którą wymieniasz, bo jak tą dłuższą, to możesz mieć straszne problemy z naciagnieciem jej. Ja u siebie nie dałem rady i zrobiłem małe oszustwo ale działa i wszystko jest zasłonięte elegancko. Ściągasz koło> odkręcasz drążek kierowniczy> ściągasz starą gumę > do nowej walisz smaru grafitowego ile się da i zakładasz na przekładnie > zakładasz opaski metalowe (mogą być plastikowe ściągaszki) > zakręcasz drążek do pozycji w jakiej był przed odkręceniem> zakładasz koło > pijesz 20.GIF Jak wymieniasz tą dłuższą i nie dasz rady jej naciągnąć to mogę zrobić Ci zdjęcie jak to zrobiłem u siebie...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.