Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Był problem ze Stag 300 i już problemu nie ma

Featured Replies

Napisano

Gazownik montując instalkę, podciągnął prąd do kompa z zasilania cewek. Niby nic a jednak przez kilkanaście miesięcy szukaliśmy co jest nie tak, gdyż na gazie szarpało. "doktoryzowaliśmy" sie z regulacji, wymiany dysz we wtryskach gazowych i ich doboru, z kalibracji, ustawiania map i ciągle "czarna dupa". Ale mój gazownik jest ambitny. I jak się tylko dowiedział o mozliwej przyczynie to mnie wezwał i zmienił punkt "poboru" prądu do kompa gazowego - a mianowicie na plus pojawiający się pod stacyjką. Jak ręką odjął. Ostatnio nawet z racji wypracowania oringów w żółtych valtekach - żółte valteki zamienił na czerwone. Od niechcenia tylo zmienił=dopasował czasy wtrysków i ustawienie w kompie z 1 na 3 ohmowe wtryski.

Efekt: miękka praca na gazie, bez zacięć i czkawek, niższe zużycie LPG orientacyjnie o ok. 10-15% ale i wymiana listwy wtryskiwaczy (ok. 10 dni po zmianie punktu zasilania) też miała na to wpływ.

...tak to napisałem coby się podzielić......... palacz.gif

Napisano

> Gazownik montując instalkę, podciągnął prąd do kompa z zasilania

> cewek.

Ups. Ja też tak podłączyłęm. Myślicie, że przy Bingo M też może mieć to jakieś skutki nieporządane?? Mam trochę dziurę w mocy i myślałęm, że to trzeba dopieścić regulację. Czy podpięcie się przy cewce powinno być karalne????

Napisano

> Ups. Ja też tak podłączyłęm. Myślicie, że przy Bingo M też może mieć

> to jakieś skutki nieporządane?? Mam trochę dziurę w mocy i

> myślałęm, że to trzeba dopieścić regulację. Czy podpięcie się

> przy cewce powinno być karalne????

W niektórych autach jest przewód zasilający cewkę jest wręcz wskazany jako miejsce podpięcia zasilania komputera gazowego, gdzie indziej są jak widać cyrki-chociaż sam drążąc ten temat wywołałem raczej śmiech gazownika - jak się zresztą okazało potem, niesłusznie.

wracając do tematu, dziura w mocy to raczej co innego, tu chodzi o poszarpywanie takie jakie występuje w momencie gdy auto traci zasilanie cewki i brakuje iskry

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> W niektórych autach jest przewód zasilający cewkę jest wręcz wskazany

> jako miejsce podpięcia zasilania komputera gazowego, gdzie

> indziej są jak widać cyrki-chociaż sam drążąc ten temat

> wywołałem raczej śmiech gazownika - jak się zresztą okazało

> potem, niesłusznie.

> wracając do tematu, dziura w mocy to raczej co innego, tu chodzi o

> poszarpywanie takie jakie występuje w momencie gdy auto traci

> zasilanie cewki i brakuje iskry

Ale to poszarpywanie (tak o to chodzi) czasem przeradza się w dziurę w mocy. Zależy od auta. Ale coś w tym zasilaniu spod cewki musi być, bo pomogło i sam gazownik to zaproponował, bo i w innych autach różne cyrki się działy.

Napisano

Kluczowana prądowo cewka wywołuje przepięcia, które w przypadku lichych lub długich kabli będą się przekładały na zakłócenia elektryczne mogące mieć wpływ na działanie elektroniki. W takim przypadku im bliżej akumulatora będzie pobierane zasilanie sterownika LPG tym lepiej.

Napisano

DIS musi mieć na zasilaniu filtry, kluczowanie jest minusem. Mam też STAG-a 300, przebieg ok20kkm po założeniu jest bezproblemowy. Zailanie po stacyjce też wziete z zasilania DIS-a,jest to najprostsze zasilanie bez ingerencji w skrzynkę bezpieczników.

Napisano

Kluczowanie jest minusem - tego nikt nie zaprzecza, ale przewody zasilające cewkę nie mają zerowej impedancji. Co do filtrów DISa mam osobiste doświadczenia. Padł mi DIS, nie paliła jedna świeca, kupiłem drugi. Po kilku miesiącach reklamowałem bo siał zakłóceniami po radiu jak stary komarek. Reklamacja została uwzględniona, otrzymałem kolejny egzemplarz, który pracuje poprawnie.

Napisano

> Kluczowana prądowo cewka wywołuje przepięcia, które w przypadku

> lichych lub długich kabli będą się przekładały na zakłócenia

> elektryczne mogące mieć wpływ na działanie elektroniki. W takim

> przypadku im bliżej akumulatora będzie pobierane zasilanie

> sterownika LPG tym lepiej.

w sobotę przepiąłem sobie zasilenie i już nie jest pobierane z CEWKI, i mam wrażenie że podszarpywanie znikło, jeszcze to przetestuję,

ale druga sprawa, zasilanie podpiąłem prosto do akumulatora smile.gif oczywiście przez bezpiecznik, no i teraz zastanawiam sie kiedy mi padnie akumulator ? smile.gif

co to znaczy ze stacyjki ? że mam kabel poprowadzić do skrzynki bezp. i tam znaleźć zasilenia od stacyjki i tam się podłączyć ? ma ktoś fotkę albo rysunek ? sorry ale uczę się wszystkiego na tym forum

Napisano

> w sobotę przepiąłem sobie zasilenie i już nie jest pobierane z CEWKI,

> i mam wrażenie że podszarpywanie znikło, jeszcze to przetestuję,

> ale druga sprawa, zasilanie podpiąłem prosto do akumulatora

> oczywiście przez bezpiecznik, no i teraz zastanawiam sie kiedy

> mi padnie akumulator ?

niebawem wink.gif

> co to znaczy ze stacyjki ? że mam kabel poprowadzić do skrzynki bezp.

> i tam znaleźć zasilenia od stacyjki i tam się podłączyć ?

tak. Zasilanie to ma być tylko wtedy gdy stacyjka jest przekręcona.

> ma

> ktoś fotkę albo rysunek ? sorry ale uczę się wszystkiego na tym

> forum

pytaj na kaciku punto

Napisano

> niebawem

hehehehehe smile.gif

> pytaj na kaciku punto

wiem, pomyliło mi się:)

Napisano
  • Autor

okey.

Może być i ze skrzynki jeśli na którymś z bezpieczników pojawia się napięcie ale przecież to prawie to samo co spod cewki. Lepiej pod stacyjką, pod kolumną kierowniczą znależć kabel w którym pojawia się napięcie po przekręceniu kluczyka. Jeśli chcesz spod akumulatora to mozna by zastosować przekaźnik starowany nawet spod cewki.

W tym wszystkich chodzi aby napięcie na zasilaniu inst gazowej było takie jak na akumulatorze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.