Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Car audio...moje doświadczenia

Featured Replies

Napisano

Witam.

Przeglądam Wasze autka i czytam plany: zakup radia: sony, jvc, pioneer itp.

Chciałbym się z wami podzielić moim doświadczeniem z punto 1.

W momencie zakupu auta chciałem zastosować markowy sprzęt ale "bez przegięcia", tj wykorzystać do tego celu stworzone wnęki.

Z przodu założyłem głośniczki tonsila, z tyłu Sony 12" i zakupiłem radio CD sony.... efekt jaki uzyskałem był średni - wiedziałem, że montując z tyłu małe głośniczki spapram sprawę dlatego starałem się wrzucić coś markowego liczac, że mi trochę podrasuje dźwięk...efekt wyszedł jaki wyszedł (niewątpiliwie 4 głośniki dają uroku)...kolegom się podobał dźwięk...ja czułem neidosyt (przy trochę głośniejszym słuchaniu słyszałem nieprzyjemne stukanie z tylnych głośników)...Minęły 2 lata i głośniki popękały, więc postanowiłem troszeczkę poprawić fabrykę. O ile z przodu zostawiłem tonsile (służą tylko i wyłącznie do wyrównania dźwięku) o tyle z tyłu zapodałem pioneery 16,5 w półkę - zapłaciłem za nie 110zł - na allegro trafiły się okazyjnie - w euro agd rtv widziałem je za 169zł... po podłaczeniu poczułem różnicę, dźwięk był dynamiczniejszy, głośniejszy...ale mi mo wszystko zalatrywał jak dla mnie delikatną "pudełkowością". Przyszła pora na zmiana radyjka...przymierzałem się do Alpine ale... design mi się nie podoba - zbyt kolorowe disco polo, wolałem raczej jakiegoś radyjka stonowanego...troche może kanciatego bez dema na wyświetlaczu...zakupiłem clariona (czytając opinie stoi na poziomie alpine) - sprzedawca powiedził mi, że jak je włączę to już nigdy nie wrócę do sony, pioneer itp....i powiem Wam, że mimo że traktowałem go jak każdego sprzedawce, który ma najlepszy sprzęt i chce go sprzedać to jak podłączyłem do mojego zestawu (który był wcześniej na sony użytkowany) to poczułem ogromną różnicę. Dźwięk jest dynamiczny, głęboki...czasem jak ktoś ze mną jedzie to pyta się jaki mam subwoofer...powiem nawet, że kupowałem radyjko z myślą aby odtwarzał mp3...jednakże jak wszyscy wiedzą, format mp3 jest mniejszy objętościowo, ale kosztem jakości dźwięku (obcięte są górne częstotliwości)... i powiem Wam, że w tym sprzęcie wyczuwa się róznicę. Dobrze nagrana muzyka potrafi naprawdę imponująco brzmieć...ale przy odtwarzaniu taniego mp3 od razu wychodzi przysłowiowe "szydło z worka"... Nie jestem dystrybutorem clariona (żebyście nie pomyśleli, z jakiego powodu reklamuję tą firmę), ale naprawdę jestem zaskoczony jakością dźwięku...Radyjka są produkowane w różnych wersjach wyposażenia i cenowych -a co za tym idzie powinny znaleźć szeroką rzesze klientów. W tą firmę naprawdę warto inwestować...mogę śmiało powiedzieć, że przesiadka z sony na clariona jest na równi z przesiadką z thompsonica na sony

Napisano

Co do mp3 to moge dodać,że można sobie skompresować utwór w zależności od potrzeb.Moim zdaniem mp3 192kb/s jest udanym kompromisem między jakością a objętością. ok.gifPrawdziwi audiofile mają gdzieś mp3,ale ja na szczęście się do nich nie zaliczam biglaugh.gif

Napisano

> przymierzałem się do Alpine ale... design mi się nie

> podoba - zbyt kolorowe disco polo, wolałem raczej jakiegoś

> radyjka stonowanego...troche może kanciatego bez dema na

> wyświetlaczu...

Hmmm, jako urazony posiadacz Alpine, zapytam:

Widziales, jak wyglada demo w Alpine? Z tego, co widze, kolorowe bajery, spotykane w Pioneerach i Sonych za 500zl, zaczynaja sie w Alpinach od modeli kosztujacych 2500zl i wiecej (po prostu tam sie juz nie oszczedza). Alpine, jako jedna z niewielu firm, w radiu za np: 1300zl, zamiast kolorowego wyswietlacza i delfinkow, woli dac przetwornice 18V, dobra koncowke mocy, korekcje czasowa z prawdziwego zdarzenia.

Jesli chodzi o wyglad panela, radio kupuje sie nie, jak wielu by sie wydawalo, dla wygladu, ale dla dzwieku!

Nie dziwie sie, ze po przesiadce z Sony na Clariona poczules duza roznice. Pozycz od kogos na chwile Alpine, posluchaj.

Napisano

Ja mam mk2 i starsznie sie dlugo zastanwiam co zrobic z dzwiekiem serynym mam radio firmy vdo 4 x 45 W,nie moge dojsc do konsensum, Waham sie miedzy wymiana wszytich glosnikow z przodu na drzwiach i z tylu na lepsze, lecz wiadomo nie da sie na super hiper wyminic ( wymiary wnek sa nie za bardz), a ingerencja w tyl czyli wyciecie półki i wstaiwenie glosnikow bo te z przodu nie sa takie zle, chcoc z drugiej strony pudlo akustyczne w postaci bagznika nie jest szczytem mażen a bedac szczery niskie tony nie az tak mnie kreca gdyz slucham przewaznie popu i rocka.

Napisano

A co powiecie o JVC?? Ja osobiscie posiadam, ale nie mam dobrych głośnikow aby sprawdzic. POzatym uwazam ze dla mnie standart mp3 jest wystarczający dla mnie- no chyba zebym mógł zamontować w samochodzie np technicsa sc-eh 750. W prawdzie tylko klasa H+ ale mam w domu i nie powiem ale jak sie dbrze ustawi głosniki (5.1) to efekt jest nieporównywalny do czegokolwiek brawo.gif

Napisano

Swiete slowa , alpine cda-9855R to jest to , szkoda ze u mnie kradna i lepiej nie kusic oslabiony.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.