Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszczelka pod wałkiem rozrządu (głowicy) ?

Featured Replies

Napisano

Witam. Ostatnio zaczęło mi się pocić w miejscu jak na zdjęciu (zaznaczone czerwoną strzałką) - zdjęcie zapożyczone od kolegi Patiesa. Pytanie czy można wymienić tylko tą uszczelkę czy wiąże się to już z wymianą uszczelki pod głowicą? Miałem robioną głowicę 1,5 roku temu ale gościu poskręcał ją na starych szpilkach (wtedy nie wiedziałem że trzeba nowe). Może wystarczy tylko wymienić szpilki na nowe?

post-81202-14352499174307_thumb.jpg

Napisano

tam nie ma uszczelki tylko cienka warstwa silikonu, jesli odkrecasz nasade z walkiem rozrzadu wiaze sie to z wymiana UPG poniewaz jest to na tej samej srubie. Ja po wymianie UPG dalem stare sroby i od prawie roku wszystko jest OK i nie ma problemu z wyciekami. A jezeli chcesz to uszczelnic to sciagnij glowice i przy montazu dobrze oczysc dwie powierzcnie glowica + nasada przelec delikatnie papierem sciernym, pozniej odtlusc (np. benzyna ekstrakcyjna) nanies bardzo cienka warstwe silikonu (najlepiej czarny) poczekaj kilka minut az silikon zacznie tezec i skrec ponownie. Mi mechanik doradzil w silniku 1,4 (C14NZ) dokrecac glowice zgodnie z intrukcja (kolejnosc) z sila 1x30Nm i 3x60* (stopni), nie wiem jak u ciebie w twoim silniku

Napisano

ja też zawsze zostawiam stare śruby i trzymają

Kiedyś uszczelniałem podstawe wałka rozrządu ( górna część nad głowicą) bez sciągania głowicy tylko trzeba być delikatnym i wtedy UPG zostaje stara jak głowicy się nie ruszy

Napisano
  • Autor

Ok. Powiedzmy że wymienię tą uszczelkę pod głowicą, tylko czy muszę ją dać do szlifowania?

Napisano

> Ok. Powiedzmy że wymienię tą uszczelkę pod głowicą, tylko czy muszę

> ją dać do szlifowania?

w zasadzie robie w branzy glowic i praktycznie po sciagnieciu warto splanowac zeby nie bylo pozniej problemu ze wydmuchalo uszczelke bo sie to czesto zdarza

Napisano

kolego czy kolega zawsze planuje głowicę po jej sciągnięciu??

To życzę powodzenia jak jest prosta to po co ją planować??

Jak kolega sciągnie głowicę to liniałem sprawdzić czy nie jest pokrzywiona jak nie było kręcone przez niby fachmanów lub nie było przegrzania to musi być ok. Ale jak jest wszystko dobrze tylko się poci pod podstawą WR to głowicy bym nie ruszał

Napisano

jezeli glowica byla sciagana w powtornie w krotkim czasie to ok planowanie moze byc zbedne ale jesli juz sporo czasu minelo jest ryzyko ze zostala stara uszczelka lub podczas demontazu powstaly rysy to planowanie konieczne

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.