Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stuki , co to?

Featured Replies

Napisano

Witam od jakiegoś czasu nasilają się stuki z przodu podwozia/nadkola.

Najbardziej słyszalne są podczas pokonywania "leżących policjantów" zwłaszcza przy zjeździe z nich. Auto to ALbea 1.4 77km z 2006r. , 37tys przebiegu.

Na amortyzatory to chyba za wcześnie jeszcze? Może to jakieś gumowe podkładki czy coś przy wahaczach? Nie znam się doradżcie co to i ile to może kosztować , jutro chce podjechac do ASO na oględziny i nie chcę przepłacic za np wymiane calego wahacza jak to jakaś pierdółka.

Napisano

> Witam od jakiegoś czasu nasilają się stuki z przodu podwozia/nadkola.

Ja po przebiegu 43 tys miesiąc temu wymieniałem wahacze, objawy były takie same. Tylne tuleje w wahaczach były dość mocno wybite a przednie zaczynały mieć luz. Wiem że drogo ale wymieniałem je w ASO na oryginalne, około 350 zł za sztukę, chociaż na początku gość mnie straszył ze ponad 500 ale jak się okazało z ze zamiennik może mi zaproponować za 280 a po sprawdzeniu oryginał 350 to woziłem oryginał. Przejedz się na jakieś szarpaki to się dowiesz czy to to samo czy może coś innego.

Napisano

Witam! Takie objawy dają również wyjechane tzw. bałwanki (przynajmniej w siena/ palio takie są). Są to takie karbowane gumowe tulejki założone na końcówki stabilizatora i przytwierdzone za pomoca obejm do wahacz. Jeżeli są wyćwiechtane to stabilizator uderza o wahacz i przy pokonywaniu nierówności (dziury, ograniczniki predkości itd.) słychać takie stuki. Koszt bałwanków do palio to 20zł/szt. plus ok. 70zł wymiana w ASO. Miałem podobny problem i po wymianie tych bałwanków stuki ustały. Wymiana nie wymaga ustawienia zbieżności i trwa jakieś góra 15-20 min na dwie strony. Pozdrawiam!

Napisano

> Witam od jakiegoś czasu nasilają się stuki z przodu podwozia/nadkola.

> Najbardziej słyszalne są podczas pokonywania "leżących policjantów"

> zwłaszcza przy zjeździe z nich. Auto to ALbea 1.4 77km z 2006r.

> , 37tys przebiegu.

> Na amortyzatory to chyba za wcześnie jeszcze? Może to jakieś gumowe

> podkładki czy coś przy wahaczach? Nie znam się doradżcie co to i

> ile to może kosztować , jutro chce podjechac do ASO na oględziny

> i nie chcę przepłacic za np wymiane calego wahacza jak to jakaś

> pierdółka.

jedź wpierw do SKP i zrobi Ci pełne sprawdzenie, łącznie z trzepakami. w najlepszym wypadku nie zapłacisz nic ewentualnie dasz mu 20 PLN i będzie git.

jak już będziesz wiedział co, to wtedy szukaj części

Napisano
  • Autor

> No bez trzepaka i porządnej breszki nie wyszukasz przyczyny stuków.

Diagnoza już znana. Byłem u diagnosty powiedział cytuję an ile zapamiętałem: "przy prawym kole (tylko) końcówka drążka ma już luzy".

Później pojechałem do ASO i powiedzieli (pan tak z głowy rzucił orientacyjnie nawet nie patrząc w cennik) że sama 1 końcówka to 100pln ale warto wymienić od razu obie. Robocizna 60pln (za wymiane 2 końcówek) plus konieczne ustawienie zbieżności 100pln (SKP). Podziękowałem i ruszyłem na poszukiwanie części.

Niestety w niedalekim sklepie nie było właściciela i tylko żona obsługiwała i nie bardzo zorientowana w częściach więc w poniedziałek będę w sklepie rozmawiał co i za ile może mi zaproponować.

Pytanie do was: macie jakiegoś linka cobym wiedział o jaką dokładnie część chodzi, laikiem jestem wink.gif

Na allegro znalazłem coś takiego:

LINK

Zakładam, że to akurat NIE dla mojego auta, które jest wyprodukowane później, niż kwiecień 2006.

Chcę przynajmniej mieć orientację czy czegoś takiego mam szukać ? zeby.GIF

Napisano

> Diagnoza już znana. Byłem u diagnosty powiedział cytuję an ile

> zapamiętałem: "przy prawym kole (tylko) końcówka drążka ma już

> luzy".

no to spoko diagnoza ok.gif

> Później pojechałem do ASO i powiedzieli (pan tak z głowy rzucił

> orientacyjnie nawet nie patrząc w cennik) że sama 1 końcówka to

> 100pln ale warto wymienić od razu obie. Robocizna 60pln (za

> wymiane 2 końcówek) plus konieczne ustawienie zbieżności 100pln

> (SKP).

100 PLN za sztukę końcówki to sporo za dużo. 100 PLN za zbieżność to zdzierstwo.

dobre końcówki są w cenach 40 - 60 PLN, a zbieżność w moich okolicach to koszt 60 - 70 PLN.

> Podziękowałem i ruszyłem na poszukiwanie części.

> Niestety w niedalekim sklepie nie było właściciela i tylko żona

> obsługiwała i nie bardzo zorientowana w częściach więc w

> poniedziałek będę w sklepie rozmawiał co i za ile może mi

> zaproponować.

> Pytanie do was: macie jakiegoś linka cobym wiedział o jaką dokładnie

> część chodzi, laikiem jestem

> Na allegro znalazłem coś takiego:

> LINK

> Zakładam, że to akurat NIE dla mojego auta, które jest wyprodukowane

> później, niż kwiecień 2006.

> Chcę przynajmniej mieć orientację czy czegoś takiego mam szukać ?

to jest właśnie taka część. różni się tylko wygięciem samej końcówki mocującej. jedne modele mają to wygięcie do przodu inne do tyłu. różnica jest też w średnicy śrub. sprawdź u siebie w którą stronę masz te wygięcia (do przodu czy do tyłu) i kup sobie

Napisano

Padła komuś końcówka drążka ? Bo w moim w przednim zawieszeniu było już wszystko prawie robione ale końcówki się trzymają. Końcówka trzaskała by przy szybkich ruchach kierownicą w lewo prawo, jak trzaska na bałwankach to ja myślę ze to sworzeń wahacza. Jesteś pewien tego diagnosty ?

Napisano

> Padła komuś końcówka drążka ? Bo w moim w przednim

dwa razy zmieniałem z jednej strony...

Napisano

> Padła komuś końcówka drążka ? Bo w moim w przednim zawieszeniu było

> już wszystko prawie robione ale końcówki się trzymają. Końcówka

> trzaskała by przy szybkich ruchach kierownicą w lewo prawo, jak

> trzaska na bałwankach to ja myślę ze to sworzeń wahacza. Jesteś

> pewien tego diagnosty ?

ja przy 200 kkm odpukać nic jeszcze nie robiłem w zawieszeniu ... przymierzam sie do wymiany amorów jedynie grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Padła komuś końcówka drążka ? Bo w moim w przednim zawieszeniu było

> już wszystko prawie robione ale końcówki się trzymają. Końcówka

> trzaskała by przy szybkich ruchach kierownicą w lewo prawo, jak

> trzaska na bałwankach to ja myślę ze to sworzeń wahacza. Jesteś

> pewien tego diagnosty ?

niewiem.gif Wiem jedno na pewno wie więcej niż ja smile.gif W sumie nie mam dużego pola manewru. Osobiście też mnie to zaskoczyło, spodziewałem się właśneoi czegoś gumowego co sie wyrobiło itp.

U tego diagnosty byłem 1szy raz w życiu nie mam podstaw na razie aby sądzić że źle wykonał swoje zadanie.

Czy od podjeżdżania na wysokie krawężniki może coś takiego się stać (końcówka drążka kier.)? PS: mam wspomaganie kierownicy jeśli to ma jakikolwiek związek ze sprawą.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.