Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

doładowywanie akumulatora

Featured Replies

Napisano

Witam. mam juz od kilku lat taki nietypowy problem bo musze sobie praktycznie co roku kupowac nowy akumulator z mojej teorii jest to spowodowane tym ze niejezdze za duzo , dziennie robie około 5-10km a czasem auto stoi dzien lub 2 nieruszane, najprawdopodobniej to jest cała wina tego całego zamieszania , dzis ide po następny aku frown.gif bo elektrolit zrobił sie w co drugiej celi brunatny sick.gif na gwarancji tego nie uwzględnią na 100% wiec nawet szkoda zachodu

układ elektryczny w aucie mam 100% sprawny ,na postoju bierze tyle ile powinien po odpaleniu tez jest prawidłowo.

Dzis z rana przegladałem allegro i natknołem sie na takie urządzenie któro doładowuje aku malutkim prądem ( i albo skonczy aku w moment albo pomoze i nietrzeba bendzie co roku isc po nowy).

Spotkaliście sie kiedys z czymś podobnym ?? http://www.allegro.pl/item520049297_baterie_sloneczne_jak_akumulator_i_prostownik.html

Napisano

Niegłupia rzecz, ale jak zamontujesz na stałe, to ci ukradną frown.gif, a jak będziesz podłączał to przy takim prądzie ładowania za wiele nie osiągniesz.

Sugerował bym, podładować aku raz na tydzień prostownikiem i już.

Tak na marginesie to u mnie CC używany jest tak jak twój i tylko zimą go doładowuję, jak zaczyna słabo kręcić.

Czy czasem aku nie dostaje zbyt dużego napięcia ładowania?

pzdr

Napisano

Troche to dziwne że nowy akumulator siada po roku użytkowania sprawdź układ elektryczy czy aby napewno nie jest przeładowywany lub niedoładowany jeśli możesz podaj pobór prądu w stanie spoczynku.

Napisano
  • Autor

> Troche to dziwne że nowy akumulator siada po roku użytkowania sprawdź

> układ elektryczy czy aby napewno nie jest przeładowywany lub

> niedoładowany jeśli możesz podaj pobór prądu w stanie spoczynku.

no tak raczej wszystko sie miesci w normie

ładowanie prawidłowe to 14,4 u mnie jest ciut wyzsze ale nie tak strasznie bo jest 14,5-6 (no ale uwazam to za drobny bład miernika)

ładowanie na światłach 14,40

ładowanie z wszystkim co mam w aucie (długie , szyba ,radio ...) 13,30

pobór prądu na postoju to 0,06 (z podtrzymaniem radia i uzbrojonym alarmem) po całkowitym odłaczeniu radia jest 0,02 no i bez włanczania alarmu wyskskują 0,00...

czyli wszystko jest jak najbardziej prawidłowo przynajmniej wg mnie

pobór pradu na postoju w zimie moze byc dla niektórych poza max bo niby w cc max pobor to 0,03 ale to moje 0,05-6 miesci sie tez w innych normach tak czy inaczej niejest to az tak strasznie duzo

Napisano

> Witam. mam juz od kilku lat taki nietypowy problem bo musze sobie

> praktycznie co roku kupowac nowy akumulator z mojej teorii jest

> to spowodowane tym ze niejezdze za duzo , dziennie robie około

> 5-10km a czasem auto stoi dzien lub 2 nieruszane,

> najprawdopodobniej to jest cała wina tego całego zamieszania ,

> dzis ide po następny aku bo elektrolit zrobił sie w co drugiej

> celi brunatny na gwarancji tego nie uwzględnią na 100% wiec

> nawet szkoda zachodu

> układ elektryczny w aucie mam 100% sprawny ,na postoju bierze tyle

> ile powinien po odpaleniu tez jest prawidłowo.

> Dzis z rana przegladałem allegro i natknołem sie na takie urządzenie

> któro doładowuje aku malutkim prądem ( i albo skonczy aku w

> moment albo pomoze i nietrzeba bendzie co roku isc po nowy).

> Spotkaliście sie kiedys z czymś podobnym ??

> http://www.allegro.pl/item520049297_baterie_sloneczne_jak_akumulator_i_prostownik.html

masz cos nie tak.

W rajdówce poprzedniej odpalałem auto co 2-4 dni a czasami i co tydzien i 2 lata jeden akumulator wytrzyma a teraz jeździ w jakims dupowozie

Napisano

No faktycznie wszystko w normie a jak często ładowałes aku prostownikiem może to prostownik masz uszkodzony. Maksymalny prąd ładowania nie powinien przekraczać 0,1 pojemności akumulatora czyli jeżeli masz np. aku 45Ah to prąd ładowania max. 4,5A.

Napisano
  • Autor

> No faktycznie wszystko w normie a jak często ładowałes aku

> prostownikiem może to prostownik masz uszkodzony. Maksymalny

> prąd ładowania nie powinien przekraczać 0,1 pojemności

> akumulatora czyli jeżeli masz np. aku 45Ah to prąd ładowania

> max. 4,5A.

prostownik jest jecze ze Związku Radzieckiego zlosnik.gif ale chodzi prawidłowo , jak zawsze podłanczałem prostownik to ustawiałem go miedzy 0,4 a 0,8 A jakos jestem przekonany ze im wolniej sie ładuje tym lepiej dla niego tylko w zimie mu czasem ustawialem na noc od 2do max czyli 4A tak czy inaczej przeładowac go raczej niemoglem tym prostownikiem

Napisano

Hmm może ktoś coś jeszcze wymyśli bo mnie już brakuje pomysłów jak nie to sprawe trzeba bedzie oddać do Archiwum X alien.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.