Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Borygo w kosmosie. Termostat też.

Featured Replies

Napisano

Większość sc userów ma problemy z chłodzeniem w lecie.

Ja mam jakieś dziwne auto. Co roku w styczniu mam grzebanie przy chłodnicy.

Jade sobie spokojnie a tu nagle kontrolka przegrzania silnika się zaświeciła i jebut płyn w kosmos wyleciał przez zbiornik. No to śrubokręt do łapy, wąż z termostatu zdjąłem i wbiłem go we wnętrzności tego ustrojstwa. Termostat po takiej kuracji już się termostatem nie nazywa ale pozwoliło to na dalszą jazde do domu. Dolałem tylko 4 litry zwykłej wody bo tylko to było pod ręką. Przejechałem tak 30 kilometrów, nic się nie działo strasznego, silnik pracował jak zawsze , tylko ogrzewanie raz działało raz nie. Wszystko to robiłem na drodze, po ciemku i w tej piździawicy. Wróciłem właśnie z garażu. Woda spuszczona jest koloru czerwonego jakby kto farby zamiast wody nalał. W zbiorniczku szlam też czerwony. Wygląda to dość dziwnie jak minia. Z czego to może być? Płyn jaki był wlany do chłodnicy to petrygo. Chłodnica ma 2 lata, termostat rok. Pacjent to sc 900, rocznik 1999. Zastanawia mnie ten czerwony, miniowaty syf - skąd to się wzieło? Czym to przepłukać?

Napisano

Jedyne co przychodzi mi na myśl z miniowatą mazią to olej, który zmieszał się z płynem. Wskazywałoby to na walniętą uszczelkę pod głowicą.

Proponuję "wyprać" układ chłodzenia wodą z płynem do prania albo ludwikiem. Czynność przeprowadzać z otwartym dużym obiegiem czyli bez termostatu parokrotnie. Wlej w/w roztwór do układu, zagrzej gada tak by miał ok 80 - 90* i spusc wodę. Poczekaj aż silnik wystygnie i znowu to samo.

Po 5-ciu 6-ściu takich płukankach powinno być waytogo.gif

Jesli po czasie znowu będzie przybywało szlamu, to czapka w górę zlosnik.gif

BTW - ile oleju bierze?

Napisano

czegoś tutaj nie rozumiem w temacie piszesz o borygo, a w poście o petrygo? Więc jaki w końcu był tam płyn?

Napisano
  • Autor

Oleju nie bierze mimo przebiegu 150 tys km. Zwykle był wlewany Mobil 15W40.

W układzie było petrygo. Ta maź nie jest tłusta ale bardzo farbuje palce na rdzawy kolor. Termostat, który jest teraz zamontowany w aucie to vernet. Spróbuję zrobić jutro płukankę z ludwikiem i wodą. Zastanawiam się, czy woda zamiast płynu wlana na jakiś dłuższy czas może spowodować taką korozję układu chłodzenia aby było tyle szlamu rdzawego?

Napisano
  • Autor

> czegoś tutaj nie rozumiem w temacie piszesz o borygo, a w poście o

> petrygo? Więc jaki w końcu był tam płyn?

Ten płyn to petrygo było. Mam obrzygane wszystko dookoła zbiornika wyrównawczego tym płynem i tym czymś rdzawym.

Napisano

możliwe, że to rdza z układu chłodzenia woda swoje robi

Napisano

> Jedyne co przychodzi mi na myśl z miniowatą mazią to olej, który

> zmieszał się z płynem. Wskazywałoby to na walniętą uszczelkę pod

> głowicą.

> Proponuję "wyprać" układ chłodzenia wodą z płynem do prania albo

> ludwikiem. Czynność przeprowadzać z otwartym dużym obiegiem

> czyli bez termostatu parokrotnie. Wlej w/w roztwór do układu,

> zagrzej gada tak by miał ok 80 - 90* i spusc wodę. Poczekaj aż

> silnik wystygnie i znowu to samo.

> Po 5-ciu 6-ściu takich płukankach powinno być

Potwierdzam skuteczność tego, z tym ze wystarczy nawet sama woda ok.gif

Napisano

> Oleju nie bierze mimo przebiegu 150 tys km.

Tak, ale zagotowanie wody mogło spowodować uszkodzenie uszczelki i teraz już woda może się mieszać z płynem.

A jak przyczyna zagotowania?

Napisano
  • Autor

> A jak przyczyna zagotowania?

Przyczyną najprawdopodobniej jest termostat. Po zagotowaniu się płynu termostat otwarłem śrubokrętem, nalałem wody i w drogę. Przy otwartym non stop termostacie nic się złego nie działo z silnikiem.

Napisano

> Przyczyną najprawdopodobniej jest termostat. Po zagotowaniu się

> płynu termostat otwarłem śrubokrętem, nalałem wody i w drogę.

> Przy otwartym non stop termostacie nic się złego nie działo z

> silnikiem.

Wypierz układ, wymień termostat, nalej nowego płynu i obserwuj ok.gif

IMO woda w krótkim czasie raczej nie zamieni płynu w rudą maź 270751858-jezyk.gif

Napisano

A ja własnie przyszedłem z dworu i jestem po wymianie termostatu i mam pytanko.Czy prawidłowo działajacy termostat....hm moze inaczej

Wymieniłem zapusciłem auto(układ jeszcze nie odpowietrzony)i pierwsza zaczeła sie grzać ta ruła wchodząca od dołu do chłodnicy a ta gorna zimniuteńka czy tak ma być.I jak powinnien sie on zachowywac po odpowietrzeniu układu?

Napisano

> Wymieniłem zapusciłem auto(układ jeszcze nie odpowietrzony)i pierwsza

> zaczeła sie grzać ta ruła wchodząca od dołu do chłodnicy a ta

> gorna zimniuteńka czy tak ma być.I jak powinnien sie on

> zachowywac po odpowietrzeniu układu?

Ta gorna (za termostatem) zacznie się grzać dopiero jak płyn w bloku osiągnie taką temperatuę, że nastapi otwarcie termostatu i płyn powędruje do chłodnicy.

Ten dolny zrobi się gorący dopiero po tym jak chłodnica będzie gorąca. Przewód ten idzie do pompy wody.

Napisano

> Ta gorna (za termostatem) zacznie się grzać dopiero jak płyn w bloku

> osiągnie taką temperatuę, że nastapi otwarcie termostatu i płyn

> powędruje do chłodnicy.

> Ten dolny zrobi się gorący dopiero po tym jak chłodnica będzie

> gorąca. Przewód ten idzie do pompy wody.

U mnie po odpowietrzaniu jest tak ze po przejechaniu powiedzmy kilometra ta rura wychodząca od dołu chłodnicy jest letnia a ta od termostatu zimna,według mnie jest to objaw prawidłowy,no chyba ze sie myle to niech mnie ktos uświadomi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.