Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nagrzewanie sie silnika

Featured Replies

Napisano

wiem ze niedawno byl podobny temat, ale.....

wskaznik pokazuje mi temp ponizej 80, termostat nie puszcza ( przynajmniej na wolnych obrotach). Podejzewam walniety czujnik temperatury. Rownolegle w uklad mam wpiety parownik od gazu . Czy ma on jakis wplyw na nagrzewanie sie silnika i wydajnosc nagrzewnicy?

Napisano

> wiem ze niedawno byl podobny temat, ale.....

> wskaznik pokazuje mi temp ponizej 80, termostat nie puszcza (

> przynajmniej na wolnych obrotach).

raczej puszcza, jakby nie puszczał to pewnie zagotowałby się w silniku i temp. by urosła za wysoka

> Podejzewam walniety czujnik

> temperatury.

to może być

> Rownolegle w uklad mam wpiety parownik od gazu .

> Czy ma on jakis wplyw na nagrzewanie sie silnika i wydajnosc

> nagrzewnicy?

pewnie że ma, gaz rozprężając się mocno się schładza, dlatego aby nie zamarzł jest ogrzewany z obiegu.

Sprawdź po odpaleniu auta po osiągnięciu mniej więcej 60 stopni czy ciepła jest też chłodnica. Jeśli jest to znaczy, że termostat puszcza zamiast trzymać i otwierać się przy odpowiedniej temperaturze.

Napisano
  • Autor

Podejzewam walniety czujnik

>

Czktos wie jak sprawdzic czujnik temperatury?

Napisano
  • Autor

cd

odpalilem silnik...chwile pochodzil na wolnych....waz do chlodnicy zimny.Przejechalem sie....z kratek leci juz cieple powietrze, wskaznik pokazuje duzo ponizej 80.... potrzymalem dluzsza chwile na wysokich obrotach, wskaznik lekko drgnal i waz do chlodnicy zrobil sie nagle cieply.

Czy wskaznik zaniza? Jaka jest charakterystyka czujnika tzn czy ze wzrostem temperatury rosnie opor czy maleje?

A moze termostat otwiera sie za wczesnie?

Napisano

Temp. rośnie, opór maleje.

Wskaźnik zaniża, żeby ludzie się nie bali jak temp. przekracza 100*C. Można podpiąć diagnoskop i sprawdzić jaka rzeczywiście jest temp., a jaką pokazują zegary, bo czujnik jest jeden. W niektórych bryczkach można też skorygować wskazania zegarów.

Napisano
  • Autor

> Temp. rośnie, opór maleje.

w zwiazku z tym zasniedziale styki powoduja zwiekszenie rezystancji a w zwiazku z tym zanizene wskazanie?

> Wskaźnik zaniża, żeby ludzie się nie bali jak temp. przekracza 100*C.

do niedawna temp byla ok 90 niewazne czy zima czy lato

i sotatnie pytanie: czy mozliwe jest zeby termostat nagle przestawil sie na otwieranie przy 70*

Napisano

> Rownolegle w uklad mam wpiety parownik od gazu .

> Czy ma on jakis wplyw na ......... i wydajnosc

> nagrzewnicy?

Ma i to spory. W ten sposób bocznikujesz obieg nagrzewnicy i śmiem twierdzić, że obieg parownika ma mniejszy opór hydrauliczny niż nagrzewnicy i ciepła woda chętniej popłynie właśnie przez parownik a nie przez nagrzewnicę.

Jeżeli nie ogranicza cię jakiś zawór nagrzewnicy i masz sterowanie ciepłem tylko za pomocą klapki powietrza to przerób instalację gazową wpinając parownik szeregowo z nagrzewnicą - najlepiej parownik jako pierwszy - ciepła i tak starczy dla obu.

A termostat to i tak powinieneś wymienić przed sezonem zimowym - profilaktycznie smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.