Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OC i AC da się na krócej niż 12m-cy? kwartał?

Featured Replies

Napisano

Witam, mam troszkę zagwozdkę w związku z kupnem nowego auta.

Wiem że będę kupować auto na przełomie maj/czerwiec, jak kupię nowe dopiero wtedy będę mógł pozwolić sobie na sprzedaż teraźniejszego auta który muszę ubezpieczyć na początku kwietnia.

Potrzebuję go ubezpieczyć na OC i AC, ale tylko na krótki czas, zapewne pasowało by mi na kwartał. Jest taka opcja?

Wiem, że mogę ubezpieczyć normalnie na cały rok (wyjdzie mnie to gdzieś ok. 900-1000zł) a potem po sprzedaży auta odzyskać jakąś procentową wartość i z OC i AC (w dwóch innych firmach ubezpieczeniowych bedzie oc i ac) ale wydaje mi się że mogę stracić na tym bo auto będzie ubezpieczone tak w sumie max 2m-ce i np. zapłacę 1000zł, a z powrotem dostanę ile? jest jakiś przelicznik na to? po 2 miesiącach dostanę 60-70% tej kwoty?

I do końca nie wiem jak to rozegrać... muszę bieżącym jeździć do czasu aż kupie nowy, nowy będę kupować po 20maja a do 3 kwietnia mam ubezpieczone teraźniejsze auto...

Napisano

> Wiem, że mogę ubezpieczyć normalnie na cały rok (wyjdzie mnie to

> gdzieś ok. 900-1000zł) a potem po sprzedaży auta odzyskać jakąś

> procentową wartość i z OC i AC

To można odzyskac OC? przeciez przy sprzedaży OC przechodzi, na mocy ustawy, na nowego właściela. Dotychczasowy właściciel OC przekazuje wraz z samochodem. W jaki wiec sposób OC miałby odzyskać?

Co do Autocasco jest inaczej, można je odzyskać z tytułu niewykorzystanej skłądki przy wczesniejszej sprzedaży.

A jak wyglada ewentualnie zawarcie ubezpieczenia na rok i płatność w ratach, może to byłoby wystarczające rozwiązanie?

Napisano

> To można odzyskac OC? przeciez przy sprzedaży OC przechodzi, na mocy

> ustawy, na nowego właściela. Dotychczasowy właściciel OC

> przekazuje wraz z samochodem. W jaki wiec sposób OC miałby

> odzyskać?

W taki, że nowy nabywca rezygnuje z OC poprzedniego właściciela w ciągu 30 dni od zakupu auta. waytogo.gif

Napisano

> W taki, że nowy nabywca rezygnuje z OC poprzedniego właściciela w

> ciągu 30 dni od zakupu auta.

A jest to podstawa do odzyskania OC przez poprzedniego? Przecież OC jest już nie jego, gdyż przejął je nowy właściciel. A że nie zdecydował się go kontynuować a zrezygnował i rozwiazał umowę aby zawarzeć nową, to chyba nie skutkuje, że poprzedni właściciel odzyskuje OC przekazane uprzednio z samochodem?

Jakie więc prawa do tego OC ma dawny własciciel?

Napisano
  • Autor

Ja się sugerowałym tym że z OC da się odzyskać, bo jak kupowałem dwa wcześniejsze samochody, to się sprzedawca pytał, czy będę rezygnował, wtedy on dostaje zwrot, czy nie będę rezygnował to ale wtedy chciał za auto np 200zł więcej,. tyle ile by "stracił" na tym OC.

Z tym że to było 4 i 3 lata temu także może od tamtego czasu coś się zmieniło.

Napisano

> A jest to podstawa do odzyskania OC przez poprzedniego? Przecież OC

> jest już nie jego, gdyż przejął je nowy właściciel. A że nie

> zdecydował się go kontynuować a zrezygnował i rozwiazał umowę

> aby zawarzeć nową, to chyba nie skutkuje, że poprzedni

> właściciel odzyskuje OC przekazane uprzednio z samochodem?

> Jakie więc prawa do tego OC ma dawny własciciel?

Sprzedawałem swoje auto i dostałem zwrot OC i AC.

Auto po sprzedaży miało jeszcze OC na 30 dni, w czasie których mógł korzystać z niego nowy właściciel.

W momencie, kiedy wypowiedział umowę z zakładem ubezpieczeń na stare OC,

poprzedni właściciel (czyli ja) dostał zwrot za AC (od razu) i OC.

Napisano

> Ja się sugerowałym tym że z OC da się odzyskać, bo jak kupowałem dwa

> wcześniejsze samochody, to się sprzedawca pytał, czy będę

> rezygnował, wtedy on dostaje zwrot, czy nie będę rezygnował to

> ale wtedy chciał za auto np 200zł więcej,. tyle ile by "stracił"

> na tym OC.

> Z tym że to było 4 i 3 lata temu także może od tamtego czasu coś się

> zmieniło.

Trzeba chyba by sprawdzic, czym skutkuje rezygnacja z OC przez nabywcę. Czy jest tożsama z powrotem OC do poprzedniego właścicela, bo przeciez zrezygnować i odzyskać pieniądze może chyba tylko osoba mająca jakies prawa do tego.

Niemniej jednak sprzedawany samochód musi miec ważne OC i to chyba minimum na te 30 dni naprzód, skoro nabywca ma 30 dni na podjecie decyzji?

Napisano

> Niemniej jednak sprzedawany samochód musi miec ważne OC i to chyba

> minimum na te 30 dni naprzód, skoro nabywca ma 30 dni na

> podjecie decyzji?

Na te 30 dni ma niezależnie od tego, czy nabywca się zdecyduje, czy też nie.

Potem albo kwestia przeliczenia składki wg zniżek nabywcy, albo zwrot kasy dla poprzedniego właściciela.

Napisano

> Na te 30 dni ma niezależnie od tego, czy nabywca się zdecyduje, czy

> też nie.

> Potem albo kwestia przeliczenia składki wg zniżek nabywcy, albo zwrot

> kasy dla poprzedniego właściciela.

Czyli rezygnacja z OC przez nabywcę powoduje, że OC powraca do dotychczasowego właściciela? Tak by to chyba należało rozumieć?

Napisano

> Czyli rezygnacja z OC przez nabywcę powoduje, że OC powraca do

> dotychczasowego właściciela? Tak by to chyba należało rozumieć?

Dokładnie tak jest a "niewykorzystaną" składkę otrzymujesz z powrotem.

Napisano

A nie najletwiej zawrzec umowe na caly rok, ale rozlozyc oplaty na 4 raty kwartalne.

Zaplacisz tylko pierwsza rate.

Z AC potem zrezygnyjesz i nie bedziesz musial placic dalszych rat (a nawet dostaniesz zwrot jesli sprzedasz przed 3 miesiacami).

A OC to juz nowy wlasciciel bedzie musial sobie doplacic brakujace skladki.

Napisano
  • Autor

tak na raty kwartalne można rozłożyć, ale znowu za tym idzie większa kwota ubezpieczenia... np. zamiast AC=600zł będę musiał płacić gdzieś 700/750zł. Wiadomo spłata na "raty" jest zawsze wyższa, ale z drugiej strony jest też to jakieś ciekawe wyjście i godne przemyślenia.

Ale mimo wszystko czy spotkaliście sie kiedyś że dało się wziąć ubezpieczenie na kwartał?

W poniedziałek mam zamiar dzwonić do Ubezpieczycieli, (OC+MTU, AC+Hestia 'jakaśtam') także będę wiedzieć więcej, no ale mimo wszystko dobrze coś wcześniej się dowiedziec.

Napisano
  • Autor

a jeszcze zapytam... jak to jest, mam AC w firmie X do 6 kwietnia. od 6 kwietnia będę auto ubezpieczać w firmie Y, czyli zmieniam ubezpieczyciela. Czy muszę informować firmę X że kończe ubezpieczenie, oraz czy firma Y będzie wymagała jakiegoś potwierdzenia co do zniżek na AC od firmy X? jak to załatwiać? przez centralę czy u "doradcy ubezpieczeniowego"

mowa o AC!

Napisano

> Czy muszę informować firmę X że kończe ubezpieczenie,

Nie, umowa wygasa, Ty jej nie kontynuujesz (umowa dobrowolna).

> oraz czy firma Y będzie wymagała jakiegoś potwierdzenia co do zniżek na AC od firmy X?

Może, nie musi ... nie ma reguły.

> jak to załatwiać? przez centralę czy u "doradcy ubezpieczeniowego" mowa o AC!

U dowolnego pośrednika (Agent / Broker).

Napisano

> W taki, że nowy nabywca rezygnuje z OC poprzedniego właściciela w

> ciągu 30 dni od zakupu auta.

Z tego co mi wiadomo ubezpieczyciele zwracaja pieniadze z AC, natomiast z OC zwrotow nie ma poniewaz jest to obowiazkowe ubezpieczenie, takie dostalem info z PZU, HESTII i UNIQA, ale co ubezpieczyciel to inne reguly smile.gif

Napisano

> Z tego co mi wiadomo ubezpieczyciele zwracaja pieniadze z AC,

> natomiast z OC zwrotow nie ma poniewaz jest to obowiazkowe

> ubezpieczenie

Sprzedawałeś auto i składałeś papiery o odzyskanie niewykorzystanej składki?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.