Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wszystko zgasło

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj podczas jazdy najpierw zgasły światła mijania ale pozostały pozycyjne następnie zgasł silnik ale światła znow świecą natomiast nie daje się uruchomić silnika co może być przyczyną takiego stanu??????? icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif

P.S.Mówimy o

SC 0.9 grinser006.gif

Napisano

Identyczny problem miał znajomy w SC900.

Padł alternator.

Też najpierw wszytsko padło w trasie. Potem działały tylko światła ale prądu było zbyt mało żeby odpalić.

Regeneracja altka załatwiła sprawę.

Napisano
  • Autor

> Identyczny problem miał znajomy w SC900.

> Padł alternator.

> Też najpierw wszytsko padło w trasie. Potem działały tylko światła

> ale prądu było zbyt mało żeby odpalić.

Ale u mnie nie świeciła się kontrolka ładowania podczas jazdy więc nie powinno chyba od razu brakować prądu .

Objaw jest taki że po przekręceniu kluczyka mogą świecić się wszystkie światłą natomiast w momencie gdy przekręcę na rozruch wszystko gaśnie angryfire.gif

Napisano

Tam też się nie zaświeciła waytogo.gif

Przekręcasz rozrusznik i resztki pradu idą w rozrusznik więc wszystko przygasa.

Mógł tez akumulator ze starości paść.

Na pych odpalałeś>? Pomiar ładowania robiłeś?

Napisano
  • Autor

> Tam też się nie zaświeciła

> Przekręcasz rozrusznik i resztki pradu idą w rozrusznik więc wszystko

> przygasa.

> Mógł tez akumulator ze starości paść.

To rozumię że w momencie dużego poboru prądu wszystko przygasa ale niepokoi mnie to że to nie wina rozrusznika (podejrzewałbym jakieś zwarcie)ale to że samochód zgasł w czasie jazdy bez jakichkolwiek oznak ze strony kontrolek.

> Na pych odpalałeś>? Pomiar ładowania robiłeś?

Na pych nie próbowałem,natomiast podłączałem drugi samochód kablami i ten sam efekt confused.gif

Napisano

obstawiam akumulator ale najlepiej podjedź do sklepu gdzie sprzedają aku właśnie z tym i niech Ci go pomierzą wtedy będziesz miał jasność

Napisano

> Ale u mnie nie świeciła się kontrolka ładowania podczas jazdy więc

> nie powinno chyba od razu brakować prądu .

Ta kontrolka zapala się w określonych sytuacjach a awarii alternatora powodujących brak ładowania może być dużo więcej.

> Objaw jest taki że po przekręceniu kluczyka mogą świecić się

> wszystkie światłą natomiast w momencie gdy przekręcę na rozruch

> wszystko gaśnie

Miernik w łapkę(ostatnio kupiłem w castoramie za 9,97zł bo potrzebowałem kabelki do miernika) i sprawdź napięcie akumulatora obstawiam, że będzie dobrze poniżej 12V a powinno być 12,6-8V w spoczynku.

Co do odpalania na kable to zależy jakie masz kable, jak kiepskie to radzę 20 minut ładowania przez kable zamiast odpalania.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Co do odpalania na kable to zależy jakie masz kable, jak kiepskie to

> radzę 20 minut ładowania przez kable zamiast odpalania.

> Pozdrawiam BAS

jeśli jest aku padnięty to możesz ładować nawet godzinę i nic Ci to nie pomoże

Napisano
  • Autor

> obstawiam akumulator ale najlepiej podjedź do sklepu gdzie sprzedają

> aku właśnie z tym i niech Ci go pomierzą wtedy będziesz miał

> jasność

O.K. ale światła świecą całą mocą jak długie tak i mijania więc to napewno nie akumulator(tak mi się wydaję cfaniaczek.gif)

Może alternator???

Napisano

Zdejmij klemy z akumulatora i podepnij je pod kable. Nie ma bata żeby nie zapalił. Jeśli nie to może się rozrusznik spiermandolił grinser006.gif

Napisano

> O.K. ale światła świecą całą mocą jak długie tak i mijania więc to

> napewno nie akumulator(tak mi się wydaję )

> Może alternator???

rozrusznik potrzebuje dużo większy prąd niż żarówki

Napisano

> jeśli jest aku padnięty to możesz ładować nawet godzinę i nic Ci to

> nie pomoże

Masz rację, zakładam, że jest to pad altka i podładowanie pozwoli odpalić silnik na chwilę...

Miałem taką sytuację rok temu, padł mi altek w MW, dojechałem do domu(piątek wieczór) zostawiłem MW na ulicy, żeby wystawić cc z podwórka, wstawić wgłąb MW i wyciągnąć aku i podłączyć pod prostownik, żeby móc się dotoczyć do mechanika w poniedziałek rano...

Autko już nie odpaliło, aku miał 11,6V, podjechałem cc704, podłączyłem (ujowe kable bo innych nie miałem pod ręką)kable, odpaliłem cc(aż gasł przez te 15-20 minut doładowywania-musiałem go trzymać na obrotach, żeby nie gasł i co logiczne, żeby mieć max wydajność altka), doładowałem aku, MW odpaliła, wjechałem na podwórko...

Jeśli kolega ma awarię związaną z brakiem prądu i stało się to nagle to stawiam na altka nie na akumulator, który mógł też dostać po pupie przy okazji, ale o czym my tu deliberujemy?

Trzeba zacząć od zmierzenia napięcia akumulatora i ewentualnie go doładować(sposób dowolny).

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Dzisiaj podczas jazdy najpierw zgasły światła mijania ale pozostały

> pozycyjne następnie zgasł silnik ale światła znow świecą

> natomiast nie daje się uruchomić silnika co może być przyczyną

> takiego stanu???????

> P.S.Mówimy o

> SC 0.9

posprawdzaj na wstepie ladowanie , aku ... popatrz czy ci nie zasniedziały kable ....

Napisano
  • Autor

> posprawdzaj na wstepie ladowanie , aku ... popatrz czy ci nie

> zasniedziały kable ....

Jutro przeprowadzę diagnozę i dam znać co to było.(miernik ,kable ,klucze przygotowane) samochód stoi u znajomych tongue.gif

Napisano

> Jutro przeprowadzę diagnozę i dam znać co to było.(miernik ,kable

> ,klucze przygotowane) samochód stoi u znajomych

czekamy na rezultaty zeby.GIF

Napisano

> czekamy na rezultaty

Alternator ;P na 100% miałem tak ostatnio wymiana takiej malej kosteczki zapomnialem jak sie to nazywa 270751858-jezyk.gif 80zł i fura lata ;P

Napisano
  • Autor

> czekamy na rezultaty

Są rezultaty sciana.gif

Rozleciał się rozrusznik i to prawie dosłownie ,otóż najprawdopodobniej nie cofneła się zębatka zamocowana na wirniku rozrusznika co spowodowało rozgrzanie ośki przez tarcie i stopieniu uległ częściowo zespół sprzęgający( 6 na rysunku),części z tego elementu dostały się do uzwojenia wirnika i rozerwały druty w uzwojeniu. angryfire.gifco w efekcie doprowadziło do zwarcia.

Rozrusznik idzie na złom jeszcze dzisiaj zamontuję inny kupiony na allegro akurat jedzie do mnie palacz.gif

post-65827-14352499593732_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.