Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ustawienie tłoku 1 cylindra

Featured Replies

Napisano

Witam,

Przejdę od razu do sedna. Wyciągnąłem zapłon w celu wymiany modułu i trochę "niechcący" przekręciłem rozrusznikiem, więc się trochę poprzestawiało. Jak czytam Etzolda, to muszę ustawić ZNAKI na wale i rozrządzie aby się pokrywały i palec w kopułce musi wskazywać na 1 cylinder. Robię tak, ale jakoś nie chce zapalić. Może coś źle ustawiam ten 1 cylinder? Wydaje mi się, że coś źle zgrywam te znaki.

Ile razy trzeba przekręcić wałem, aby te znaki się pokryły, 4 razy?

Zawsze jak przekręcę rozrządem o 360 stopni, to pierwszy cylinder jest na górze, tak jakby był w punkcie ZZ, a nie zawsze się znaki pokrywają.

Oświećcie mnie, bo ze 3 godziny przesiedziałem i fiasko. Chyba, że znowu mi się zjarał ten moduł zapłonowy.

Napisano

> Witam,

> Przejdę od razu do sedna. Wyciągnąłem zapłon w celu wymiany modułu i

> trochę "niechcący" przekręciłem rozrusznikiem, więc się trochę

> poprzestawiało. Jak czytam Etzolda, to muszę ustawić ZNAKI na

> wale i rozrządzie aby się pokrywały i palec w kopułce musi

> wskazywać na 1 cylinder. Robię tak, ale jakoś nie chce zapalić.

> Może coś źle ustawiam ten 1 cylinder? Wydaje mi się, że coś źle

> zgrywam te znaki.

> Ile razy trzeba przekręcić wałem, aby te znaki się pokryły, 4 razy?

> Zawsze jak przekręcę rozrządem o 360 stopni, to pierwszy cylinder

> jest na górze, tak jakby był w punkcie ZZ, a nie zawsze się

> znaki pokrywają.

> Oświećcie mnie, bo ze 3 godziny przesiedziałem i fiasko. Chyba, że

> znowu mi się zjarał ten moduł zapłonowy.

dwa obroty wału korbowego to jeden obrót wałka rozrządu, pierwszy cylinder musi być w suwie pracy - spójrz na krzywki, iskra powinna pojawić się na świecy przed osiągnięciem ZZ, chyba 10 stopni, o ile pamiętam powinien być znak wyprzedzenia zapłonu

Napisano
  • Autor

> dwa obroty wału korbowego to jeden obrót wałka rozrządu, pierwszy

> cylinder musi być w suwie pracy - spójrz na krzywki, iskra

> powinna pojawić się na świecy przed osiągnięciem ZZ, chyba 10

> stopni, o ile pamiętam powinien być znak wyprzedzenia zapłonu

Nie mam ściągniętej pokrywy zaworów, więc nie wiem gdzie są krzywki.

Mogę zrobić taki patent, że włączę zapłon, wykręcę świece i położę ją na metalowej części i kręcąc ręcznie rozrządem jak pojawi się na 1 cylindrze iskra, to punkty wtedy muszą być zgrane, tak? Chyba, że samo ręczne kręcenie nie da rady wywołać iskry?

Napisano

20.GIF

Myślę że jak zdejmowałeś aparat to zrobiłeś sobie ryskę na obudowie. Sam aparat ma na wałku płetwę, więc zazębi się z wałkiem rozrządu tylko w dwóch położeniach.Jeżeli nie pali w jednym, to go wyjm, przestaw o 180stopni i włóż.Do niczego nie jest ci potrzebny rozrząd jak nie ruszałeś paska.

U mnie nowy moduł nie pracuje na wolnych obrotach, więc wożę go tylko jako zapasowy, bo sprzedawca nie uznał mi reklamacji spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> Myślę że jak zdejmowałeś aparat to zrobiłeś sobie ryskę na obudowie.

> Sam aparat ma na wałku płetwę, więc zazębi się z wałkiem

> rozrządu tylko w dwóch położeniach.Jeżeli nie pali w jednym, to

> go wyjm, przestaw o 180stopni i włóż.Do niczego nie jest ci

> potrzebny rozrząd jak nie ruszałeś paska.

> U mnie nowy moduł nie pracuje na wolnych obrotach, więc wożę go tylko

> jako zapasowy, bo sprzedawca nie uznał mi reklamacji

Może ja czegoś nie rozumiem, ale obrót wałkiem rozrządu o 360 st, to 2 obroty wału, więc jak ja obrócę wałkiem tylko o 180 st, to i tak będę musiał w aparacie zapłonowym przekręcić płetwę o 180 st., bo nie jest ta płetwa symetrycznie. Więc nic mi to nie da, bo i tak przekręcę palec. Chyba, że ja coś źle kminię wink.gif

Chyba, że jest różnica w przekręceniu wałem. Czy jeśli przekręcę wałem 2 razy, to jest to samo jak bym przekręcił 4 razy, 6, 8 ?

Napisano

> Czy jeśli przekręcę

> wałem 2 razy, to jest to samo jak bym przekręcił 4 razy, 6, 8 ?

Tak. Ustaw kółka na znakach, załóż rozdzielacz w takiej pozycji jak był przed zdjęciem i palec w kierunku kabla 1-szego cylindra.

A moduł dobrze podłączyłeś? Nie ma gdzieś zwarć na kabelkach?

Napisano
  • Autor

> Tak. Ustaw kółka na znakach, załóż rozdzielacz w takiej pozycji jak

> był przed zdjęciem i palec w kierunku kabla 1-szego cylindra.

> A moduł dobrze podłączyłeś? Nie ma gdzieś zwarć na kabelkach?

Tak mam właśnie podłączone, że zgrywam na znakach i palec jest na 1 cylindrze. Nie mam starego modułu, bo oddałem na gwarancję, a ten nowy jest podłączony O.K.

Byłem teraz sprawdzić, czy jest iskra i jest. Kręciłem ręcznie wałkiem rozrządu i chwilkę przed znakiem na obudowie rozrządu była iskra na 1 świecy, ale kręcąc dalej wałkiem iskra pojawiła się jeszcze 2 razy i chyba tu coś nie bardzo, co?

Reasumując, to podczas obrotu PALCA o 360 st. iskra na 1 świecy wystąpiła 3 razy, hmm.......jak to możliwe, bo palec w tym momencie był całkiem w innym miejscu w kopułce.

Napisano
  • Autor

> A pozostałe świece były podłączone?

Nie, nie podłączałem. Myślisz, że mogła iskra przeskakiwać, jak nie było świecy?

Napisano

Gdzieś musiała, a że przerwa na świecy była najbliżej wink.gif.

Cewka potrafi wytworzyć całkiem pokaźnego piorunka.

Napisano
  • Autor

> Gdzieś musiała, a że przerwa na świecy była najbliżej .

> Cewka potrafi wytworzyć całkiem pokaźnego piorunka.

...no to wszystko mam podłączone OK, ale zapalić nie chce. To co pisał "Filutek5", co Ty na to? Wydaje mi się, że nie można inaczej zamontować całego zapłonu, bo zawsze się włoży go w tym samym miejscu gdzie jest 1 tłok, chyba że coś mylę?

Napisano

Zabierak do rozdzielacza na wałku rozrządu jest nacięty niesymetrycznie. Tak więc rozdzielacz można podłączyć do wałka tylko na jeden sposób.

Tak profilaktycznie, sprawdź czy z wtryskiwacza leci paliwo podczas rozruchu wink.gif. Bez impulsów z czujnika wałka rozrządu pompa wyłączy się po ok 2s.

Napisano
  • Autor

Kupiłem dzisiaj na giełdzie używany cały aparat zapłonowy od astry 1.6, z 1991 roku (moja jest z 1992), ale po przyjściu do domu rozebrałem kopułkę i się okazało, że moduł jest inny, tzn ma tylko 6 wyjść - 3 z lewej i 3 z prawej.(mój moduł ma 7 wyjść 4 z lewej i 3 z prawej)

Dodatkowo brakuje w kopułce jakiegoś elementu, chyba to jest dioda. Ilość kabli wyjściowych z aparatu się zgadza - kostka z 4 przewodami + 2 przewody do cewki.

Myślicie, że mogę ten cały aparat podłączyć na próbę, czy lepiej nie ryzykować?

Napisano

z tego co mi wiadomo jak ja wymieniałem tą cewkę (to się czujnik położenia nazywa czy jakoś tak) co jest w aparacie zapłonowym pod palcem rozdzielacza ,po rozebraniu aparatu na części pierwsze nie dało się nic pomylić, palec na wałek można założyć tylko w jeden sposób, tą płetwę po drugiej stronie wałka też , bo jeśli dobrze pamiętam nie dość że płetwa jest niesymetryczna to otwór na bolec trzymający tą płetwe też nie jest na osi wałka, już dokładnie nie pamiętam ale tak mi się wydaję. Więc nawet po wyjęciu aparatu i włączeniu rozrusznika ta część z nacięciem co zostaje w silniku się obraca, czyli tak czy tak nie można inaczej założyć aparatu. Jego obudowe należy tylko odpowiednio ustawić aby zachować kąt zapłonu.

Napisano
  • Autor

> z tego co mi wiadomo jak ja wymieniałem tą cewkę (to się czujnik

> położenia nazywa czy jakoś tak) co jest w aparacie zapłonowym

> pod palcem rozdzielacza ,po rozebraniu aparatu na części

> pierwsze nie dało się nic pomylić, palec na wałek można założyć

> tylko w jeden sposób, tą płetwę po drugiej stronie wałka też ,

> bo jeśli dobrze pamiętam nie dość że płetwa jest niesymetryczna

> to otwór na bolec trzymający tą płetwe też nie jest na osi

> wałka, już dokładnie nie pamiętam ale tak mi się wydaję. Więc

> nawet po wyjęciu aparatu i włączeniu rozrusznika ta część z

> nacięciem co zostaje w silniku się obraca, czyli tak czy tak nie

> można inaczej założyć aparatu. Jego obudowe należy tylko

> odpowiednio ustawić aby zachować kąt zapłonu.

Dokładnie, tak też myślałem. Kąt sobie zaznaczyłem na silniku, więc zapłon jest OK.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.