Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klapkomikser

Featured Replies

Napisano

W Sienie mam zamontowany klapkomikser. Jak podejrzewam klapka wraz z gumą stanowi zabezpieczenie przeciwwybuchowe. Niestety nie działa to najlepiej, od czasu do czasu mam strzały po których kleję lub wymieniam obudowę filtra powietrza

W Sienie jest to kosztowne bo kwałek plastiku kosztuje około 300zł

Niedawno zaraz po tankowaniu nastąpił wybuch który rozwalił mi przód nowej obudowy filtra powietrza, zamówiłem już klapkę do filtra, teraz czekam na przesyłkę

Zastanawia mnie co innego, w którą stronę powinna otwierac się klapka w klapkomikserze, jedyny raz kiedy zadziałała otworzyła się od strony filtra powietrza w kierunku zgodnym z przeplywem powietrza od filtra powietrza przez gumową rurę, czy jest to normalne, wtedy mimo zadziałania klapki rozwaliło mi obudowę filtra powietrza

Świece i przewody mam nowe, wymieniłem je na NGK

Instalacja jest II generacji z centralką AL 700 i parownikiem Lovato

Napisano

1. Coś jest nie tak, że masz tak częste wystrzały. Albo układ zapłonowy, albo regulacja instalacji LPG. Może być to też złożenie obu tych przyczyn. Warto się nad tym zastanowić.

Założenie, że auto z instalacją mieszalnikową tak po prostu ma, nie jest dobre.

W swoim aucie też miałem z tym nie tak dawno problemy. Mordowałem się z regulacją i dziwiłem się, czemu strzela, jak nie powinien? Jedną obudowę filtra też uszkodziłem. Wymieniłem kable (w sumie mało używane) na inne nowe i innej firmy i jak ręką odjął. Od tamtej pory, (około 6 kkm) żaden wystrzał (odpukać) mi się nie przydarzył.

2. Klapomikser wg mnie nie jest dobrym rozwiązaniem, ani jako mikser (bo robi dość duży zamęt, jeśli chodzi o przepływ powietrza), ani jako element bezpieczeństwa - sam już się o tym przekonać zdążyłeś.

Sugerowałbym zastąpić go normalnym mikserem, a w obudowę filtra założyć normalną klapę antystrzałową, na którą w Bravo, z tego, co pamiętam, powinno się znaleźć miejsce.

Takie moje spostrzeżenia.

P.S. Klapa to swego rodzaju zawór zwrotny, więc powinna umożliwiać przepływ powietrza w normalnym kierunku i powinna go blokować w kierunku od silnika do filtra.

Napisano
  • Autor

Trochę żle się wyraziłem, samochód z tą instalacją mam już około dwóch lat, Przez ten czas zdarzyły mi się góra trzy strzały

Moze i rzeczywiscie założe sam mikser i dodatkowo klapkę

Napisano

> Trochę żle się wyraziłem, samochód z tą instalacją mam już około

> dwóch lat, Przez ten czas zdarzyły mi się góra trzy strzały

No to faktycznie dramatu nie ma.

> Moze i rzeczywiscie założe sam mikser i dodatkowo klapkę

Ja tak bym zrobił, zwłaszcza, że ani mieszalnik, ani klapka nie kosztują majątku, a obudowa filtra już można powiedzieć tak.

Nie wiem, co mi się ubzdurało, że masz Bravo smile.gif , ale to nie zmienia faktu, że i w Sienie problemów być nie powinno z takim rozwiązaniem, bo dekiel filtra też ma dużą płaską powierzchnię.

Przynajmniej według tego, co widziałem na allegro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.