Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wąż powrotny z chłodnicy do silnika

Featured Replies

Napisano

Witam,

czy normalnym jest ze wąż powrotny z chłodnicy do silnika robi się znacznie twardszy na silniku rozgrzanym niż na zimnym?? U mnie ten przewód jest naprawdę twardy, kiedy silnik się rozgrzeje, poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym 3/4 objętości...

Napisano

Tylko ten jeden? A ten od silnika do chłodnicy? tzw.Świński ogonek jeżeli też twardy to szykuj 1k PLN frown.gif UPG się szykuje. Sprawdź czy po odkręceniu na gorąco zbiorniczka wyrównawczego nie masz sporego ciśnienia w układzie.

Napisano
  • Autor

Mam spore ciśnienie, nawet wyrzuca płyn, ale UPG zmieniana w grudniu...

Napisano

Na gorąco znnczy nie przy pracującym silniku tylko po wyłączeniu silnika po dłuższej jeździe.

No ale skoro robiłeś już UPG to sam powinieneś rozpoznać objawy. Jeżeli twardnieją ci wszystkie węże i po odkręceniu korka masz spore nadciśnienie, może nawet popuszczają ci opaski zaciskowe na wężach to albo ponownie UPG albo korek od zbiorniczka się zapchał.

Napisano
  • Autor

Robiłem UPG, bo miałem przedmuch między 3 a 4 cylindrem, więc nie było typowych objawów UPG...

Napisano

> Robiłem UPG, bo miałem przedmuch między 3 a 4 cylindrem, więc nie

> było typowych objawów UPG...

Rozumiem.

Pomacaj jeszcze na gorąco co twarde, bo nie wiemy na czym stoimy i... chyba wybierzesz się na wizytę gwarancyjną do mechanika od UPG wink.gif

Napisano
  • Autor

W pierwszej kolejności pojadę na sprawdzenie UPG przez badanie płynu na zawartość CO2, koszt 20 zł a pewność 100%, poza tym UPG robiłem samemu, więc ewentualne naprawy gwarancyjne mam na miejscu cool.gif

Napisano

> a pewność 100%

Taaa... ja też robiłem badanie i 2 miesiące później robiłem UPG

Napisano

w moim przypadku wszystkie węże układu chłodzącego są miękkie niezależnie od temperatury , nawet przy 100* i pracującym wentylatorze . Odkręcenie korka zbiornika wyrównawczego nie powoduje wyrzucania płynu a jedynie podnosi się nieznacznie jego poziom .

Jeśli dochodzi do wyrzucania płynu oznacza to zły skład mieszanki chłodzącej , która wrze już w okolicy 100* albo są przedmuchy do układu chłodzącego .

Napisano
  • Autor

> Taaa... ja też robiłem badanie i 2 miesiące później robiłem UPG

Aha smile.gif

Objawem padniętej UPG jest przegżewanie silnika i brak ogrzewania z tego co kojarzę a u mnie temp ok.80* i grzeje dobrze, ale do zbiorniczka wyrównawczego razem z płynem płyną pęcherzyki gazu hmm.gif

Napisano

> Objawem padniętej UPG jest przegżewanie silnika i brak ogrzewania z

> tego co kojarzę a u mnie temp ok.80* i grzeje dobrze...

to źle kojarzysz

takie objawy jak podałes, to są jak stan upg jest już agonalny.

Wcześniej, jeszcze możesz sporo kkm najeździc przy lekkich przedmuchach.

ps. pewnie jak sam sobie wymieniałeś upg, to nie dawałeś głowicy do sprawdzenia płaszczyzny?

jedź na to badanie co2. jeśli będzie pozytywne, to masz praktycznie 100% ewności, że to upg

Napisano
  • Autor

> to źle kojarzysz

> takie objawy jak podałes, to są jak stan upg jest już agonalny.

> Wcześniej, jeszcze możesz sporo kkm najeździc przy lekkich

> przedmuchach.

> ps. pewnie jak sam sobie wymieniałeś upg, to nie dawałeś głowicy do

> sprawdzenia płaszczyzny?

> jedź na to badanie co2. jeśli będzie pozytywne, to masz praktycznie

> 100% ewności, że to upg

Było robione planowanie i kompletne sprawdzenie szczelności...

Napisano

A jaki zapach maja opary ze zbiorniczka? MIalem przypadek, ze puszczala membrana w parowniku LPG (oczywiscie jesli Twoj pojazd napedzany jest tym szlachetnym paliwem) i objawy byly identyczne jak walniete UPG, tyle ze ze zbiorniczka dobywala sie won LPG. Wymiana membran pomogla, objawy ustapily...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Jeżdzę na benzynce... crazy.gif

Napisano

Kolega Esol chyba zbytnio się uparł na tą UPG. U mnie powiem Ci szczerze też się węże robią twarde w czasie pracy silnika. Odkręcenie korka powoduje upuszczenie ciśnienia i wsio wraca do normy.

Objaw nie zniknął mi mimo wymiany silnika smile.gif Dochodzi do sytuacji, że ciśnienie jest tak duże, że poci mi się na większości łączeń. Robię teraz tak, że korek na zbiorniczku mam lekko niedokręcony. To pomogło, płynu nie ubywa i nie tworzy się jakieś przesadne ciśnienie w układzie bo jest on w sumie otwarty...

Podejrzewałem korek ale wsadziłem inny i jest podobnie. Mam parownik gazu na poziomie zbliżonym do zbiorniczka ale nie wiem czy to może mieć coś wspólnego z tym zjawiskiem.

UPG nie podejrzewam.

Napisano

> Kolega Esol chyba zbytnio się uparł na tą UPG.

hehe.gif też tak mówiłem jak mi wmawiali.

Ja nie demonizuje UPG, ale ćwiczyłem ją przez 5-6 miesięcy zanim stać mnie było na wymianę. Korek też wymieniałem, parownik sprawdzałem.Płyn dolewałem, dwutlenek sprawdzałem - nawet świniaka wymieniałem ze dwa razy jak pękł.

Baju,baju... jak zrobili w październiku w ASO tak dolewam tylko płyn do spryskiwaczy pod maską i jeszcze mam czysty silnik smile.gif

Masz i poczytaj

UPG - Moje boje

Świński ogonek

PS.Do Autora tematu: Nadal nie wiemy który to wąż ci twardnieje cool.gif

Napisano
  • Autor

Przecież w pierwszym poście jest jak byk napisane: wąż powrotny z chłodnicy do silnika smile.gif Jeśli chodziłoby mi o waz powrotny do zbiorniczka wyrównawczego to napisałbym: wąż powrotny do zbiorniczka wyrównawczego smile.gif Poza tym, nie wiem czemu kolega każe mi szykować tysiąc złotych na wymianę uszczelki?? W ASO moze i tyle biorą, ale czy zrobią to lepiej niż mechanik z bardzo dobrą reputacja i długoletnią praktyką, który weźmie za całość ok 400 zł (podkreślam dobry mechanik) ??

Napisano

> Przecież w pierwszym poście jest jak byk napisane: wąż powrotny z

> chłodnicy do silnika

Nie, no wszystko rozumiem - tylko że ten powrotny jest jakby khem...mniej dostępny niż zasilający wink.gif i tak mnie to jakoś zastanowiło oink.gif

Wiem,wiem że można taniej - ASO to max smile.gif

Na wioskach u dobrego mechanika miało mnie kosztować też 400 robocizny + części + 80 planowanie - czas - 3dni - odległość 200km . Nie dałem rady dojechać wink.gif

No dobrze wracając do tematu - jeżeli twardnieje tylko ten dolny wąż - to bardzo dziwne - nie widzę wytłumaczenia poza zmianami w samej gumie.

Napisano
  • Autor

> No dobrze wracając do tematu - jeżeli twardnieje tylko ten dolny wąż

> - to bardzo dziwne - nie widzę wytłumaczenia poza zmianami w

> samej gumie.

Heh, ja zawsze macam ten odpływowy bo jest prosty i łatwiej wyczuć twardość smile.gif Jadę za tydzień na Słowację i wolałbym, żeby autko dojechało i wróciło, dlatego niepokoi mnie wszystko co odbiega od normy... Wyczytałem, też że ciśnienie w układzie powinno wynosić ok 100 - 130 kPa, więc wcale nie mało, może stad bierze się twardość węży?? Oczywiście nie mówię tu o twardości stali, ale zdecydowanie większej niż przy zimnym silniku...

Napisano

> Wyczytałem, też że ciśnienie w układzie powinno

> wynosić ok 100 - 130 kPa, więc wcale nie mało,

To nie jest ciśnienie panujące w układzie, tylko ciśnienie otwarcia zaworu w korku.

Przy normalnej pracy silnika nie ma tam więcej niż 25 kPa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.