Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra II czy ktos moze sprawdzic.

Featured Replies

Napisano

A mianowicie walcze z uporczywym stukaniem. Sprawdzono juz prawie wszystko mechanik twierdzi ze to maglownica.

Gdyby byl pewny to juz bym ja zmienil. Ale on sam nie ma przekonania.

Stukanie pojawia sie kiedy ruszam na skreconych kolach, kiedy gwaltownie zmienam obciazenie i od czasu do czasu stuknie kiedy przejade przez przekop.

W zawieszeniu zrobione jest wszystko. Wymieniono poduszke pod silnikiem przednia i tylnia stare zostaly boczne poniewaz niby sa dobre.

I teraz prosba o sprawdzenie poniewaz nadal uwazam ze to ktoras z poduszek. W czasie stukniecia czuc to na lewarku zmiany biegow.

Dzis zauwazylem pewna rzecz, dojezdzajac do skrzyzowania i hamujac lewarek przesuwa sie ku przodowi a gdy auto juz sie zatrzyma cofa sie. Widac jego ruch.

Gdy wrzuce jedynke i rusze rowniez widac ze lewarek wykonuje jakis ruch .

I tu prosba czy ktos moze sprawdzic czy u niego tez tak jest? Poniewaz obstawiamz e mozliwe ze ktoras z poduszek bocznych jest uszkodzona i w czasie obciazania silnika pozwala na zbyt duzy ruch.

Napisano

Nie patrz, ze sa wizualnie dobre.

Spojrzalem w Twoj profil i w zasadzie mamy z podobnego rocznika auta.

Tez wymienilem wczesniej tylna i nie bylem zadowolony.

Poniewaz dostalem niedrogo obie przednie, profilatycznie wymienilem.

Gdy juz mialem w reku okazalo sie, ze obie stare maja miekkie gumy w

stosunku do tych nowych.

Ta miekkosc byla powodem, ze czasami slyszalem jakis dzwiek.

Na dzwignie nie zwracalem uwagi, poniewaz mialem luzy.

Po wymianie poduszek wzielem sie za dzwignie, do wymiany byl tylko sworzen za 9zl.

Napisano
  • Autor

Poduszki sa jedna z przodu po bokach 2 i jedna z tylu.

Przednia i tylnia wymienione. Bocznych nie widac ale mechanicy twierdza ze jest ok bo silnikiem nie telepie za bardzo.

A jednak w czasie hamowania na luzie cos ciagnie drazek ze soba do przodu i po zatrzymaniu wraca do swojej pozycji. Dlatego chcialem aby ktos zobaczyl czy ma tak samo. Bo moze faktycznie musze szukac gdzies indziej.

Rozumiem ze przednia i tylnia poduszka dbaja aby silnik nie nurkowal natomiast boczne aby sie zbyt nie skrecal. I moze to jedt powod ze gdy ruszam ze skreconymi kolami slysze pukniecie. Skrzynia ok, polosie tez.

ja nie mam pomyslu a mechanicy twierdza abym przyjechal jak juz cos sie rozleci.

Napisano

Najlepszym testem jest sprawdzenie z kanalu lub najazdu.

Jedna osoba na dole a druga ostro rusza i hamuje.

Tak samo na wstecznym biegu i obserwacja jak zachowuje sie silnik.

To ze silnikiem nie buja, jesli sprawdzaja tylko po podniesieniu maski,

to nie test.

Napisano
  • Autor

> Najlepszym testem jest sprawdzenie z kanalu lub najazdu.

> Jedna osoba na dole a druga ostro rusza i hamuje.

> Tak samo na wstecznym biegu i obserwacja jak zachowuje sie silnik.

> To ze silnikiem nie buja, jesli sprawdzaja tylko po podniesieniu

> maski,

> to nie test.

Sprawdzane na podnosniku przez dwoch mechanikow jeden meczyl auto a drugi patrzyl na silnik. I wg nich poduszki sa ok. Ale jednak nadal poprosze aby ktos przyjrzal sie jak to u niego jest i czy w czasie hamowania na luzie lewarek nurkuje do przodu a pozniej wraca do swojej pozycji.

Bo jezeli w innych astrach nie ma takiego efektu to wymieniam jeszcze obie boczne poduszki i mam nadzieje to zalatwi sprawe.

Napisano
  • Autor

A czy ktos posiada EPC i moze wrzucic schemat jak wyglada zwieszenie silnikow. Chodzi mi dokladnie jak wygladaja boczne poduszki silnika.

Napisano

> Chodzi mi dokladnie jak wygladaja boczne poduszki

> silnika.

Jeżeli interesuje Cię fota lewej (trochę uszkodzonej) to foty są w drugiej częśći tego wątku: KLIK . Prawa jest bardzo podobna.

Pozdroofka

Napisano

1 z przodu, reszta przy rozrządzie.

281926747-poducha.GIF

Lelku, Astra G wink.gif.

post-53490-14352499859956_thumb.gif

Napisano

> Lelku, Astra G .

Oooops... To ja juz znikam w jamce... grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Oooops... To ja juz znikam w jamce...

> Pozdroofka

Nic sie nie dzieje kazda pomoc jest dobra, teraz juz wiem jak wyglada i ze poduszki sa trzy zlosnik.gif Wiec wymienie ta ostatnia i mam nadzieje ze to bedzie sedno mojego problemu bo wszystko na to wskazuje tongue.gif

Napisano

tu masz kolego wszystkie poduszki astry G

poduszki1cm4.jpg

poduszki2wy5.jpg

Napisano
  • Autor

> tu masz kolego wszystkie poduszki astry G

Coz wyglada ze sa 3 poduszki dla skrzyni manualnej. Poniewaz 2 sa nowe a cos nadal cignie lewerkiem we wtorek zmienie ta ostatnia zobacze czy pomoze.

Napisano

Skoro stuka przy skręconych kołach, proponowałbym sprawdzić przeguby półosi napędowych. Nie wiem czy to dobry trop, ale na pewno warto sprawdzić, bo to typowy objaw dla tego typu awari, a jeźeli gumy na przegubie są uszkodzone to prawie pewność.

Napisano
  • Autor

> Skoro stuka przy skręconych kołach, proponowałbym sprawdzić przeguby

> półosi napędowych. Nie wiem czy to dobry trop, ale na pewno

> warto sprawdzić, bo to typowy objaw dla tego typu awari, a

> jeźeli gumy na przegubie są uszkodzone to prawie pewność.

Skrzynia biegow, polosie oraz przeguby sprawdzone. I nie jest to takie trykanie na skreconych kolach tylko stukniecie w momencie obciazenia silnika wlasnie wtedy kiedy zmienia sie jego obciazenie.

Stuk slychac tez jadac na luzie gdy zaczne jechac slalomem. Wiec jestem juz prawie pewien ze to ta ostatnia poduszka jest do wymiany. Teraz jest zimno ale jak sie ociepli zrobie to i przy okazji umyje silnik bo sie pobrudzil przy zimie.

Napisano

Podobne efekty akustyczne daje zuzycie przegubu wewnetrznego polosi napedowej.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Podobne efekty akustyczne daje zuzycie przegubu wewnetrznego polosi

> napedowej.

> Pozdrawiam

Sprawdzone i jest ok, wczoraj siedzialem pod autem i faktycznie silnik ma za duzy luz. Zapierajac sie breszka mozna go przesunac troszke i wtedy daje sie slyszec znajomy odglos. Wiec dzis kupuje poduszke i wymienie przy weekendzie.

Czy ktos sie orientuje czy duzo z ztym roboty.

Narazie zajrzalem tam i widze ze bede musial odkrecic puche z filtrem powietrza i pod nia jest juz chyba poduszka.

Co do efektu akustycznego mozliwe ze i daje podobny ale nie daje efektu "ciagniecia za soba" lewarka w czasie hamowania.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.