Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po montażu Rybaka

Featured Replies

Napisano

Zrobiłem na nowym mikserze ok. 1000 km, w mieście i na trasie. Zmiany są takie:

1. Samochód nieco lepiej przyspiesza

2. Spalanie nieco spadło - szacuje to na jakieś 5 - 7%

3. Pojawił się dziwny problem. Gdy odpalam na benzynie rano to jest OK. Po przejechaniu ok. 1,5-2 km przełacza się na gaz (temp. przełączania ustawiłem teraz na 10C) i też jest OK. Natomiast gdy silnik jest już nagrzany do temp. roboczej to gdy odpalam go na benzynie to zaraz gasnie. A po ponownym odpaleniu juz nie. Gdy po pierwszym odpaleniu przerzucę obrotami na LPG to nie gaśnie. Takie zjawisko jest raczej typowe dla zimnego silnika, gdy pompa nie zdąży dostarczyć odpowiedniej ilości paliwa. Ale na gorącym ? shocked.gif

Napisano

> Gdy po pierwszym odpaleniu przerzucę obrotami na LPG to nie

> gaśnie. Takie zjawisko jest raczej typowe dla zimnego silnika,

> gdy pompa nie zdąży dostarczyć odpowiedniej ilości paliwa. Ale

> na gorącym ?

Zapewne po zgaszeniu pozostaje trochę gazu w kolektorze który mieszając się z powietrzem utrudnia ponowny rozruch na benzynie... spróbuj następnym razem odpalić ciepły silnik wciskając w momencie kręcenia rozrusznikiem, pedał gazu w podłogę (dosłownie). Jak ktoś tu już kiedyś napisał, to uruchamia chyba tzw. "przewietrzanie komór spalania"... u mnie w każdym razie pomaga i ciepły silnik startuje "na dotyk". Bez wciśniętego pedału gazu, zakrztusi się i zgaśnie...

Napisano
  • Autor

> Zapewne po zgaszeniu pozostaje trochę gazu w kolektorze który

> mieszając się z powietrzem utrudnia ponowny rozruch na

> benzynie... spróbuj następnym razem odpalić ciepły silnik

> wciskając w momencie kręcenia rozrusznikiem, pedał gazu w

> podłogę (dosłownie). Jak ktoś tu już kiedyś napisał, to

> uruchamia chyba tzw. "przewietrzanie komór spalania"... u mnie w

> każdym razie pomaga i ciepły silnik startuje "na dotyk". Bez

> wciśniętego pedału gazu, zakrztusi się i zgaśnie...

Dzięki smile.gif Wypróbuję

Napisano

Hmm, ja zrobiłem na takim mikserze (tylko troszke wyrzeźbionym) kilkanascie tysięcy i zmiany zauważyłem takie:

> 1. Samochód nieco lepiej przyspiesza - zgadza się

> 2. Spalanie nieco WZROSŁO! - szacuje to na jakieś 7-10%

> 3. Problemu brak

>4. Problemy z regulacją- nie każdy "spec" potrafi to wyregulować i stwierdza że parownik do wymiany smile.gif

Trochę mnie zastanawia to mniejsze spalanie u Ciebie, może masz za ubogą mieszankę?

Napisano
  • Autor

> Hmm, ja zrobiłem na takim mikserze (tylko troszke wyrzeźbionym)

> kilkanascie tysięcy i zmiany zauważyłem takie:

> Trochę mnie zastanawia to mniejsze spalanie u Ciebie, może masz za

> ubogą mieszankę?

Czy ja wiem ? Spróbuje zapodać nastawy oscylogramy z programu Bingo; co prawda zapisałem je do pliku, ale bez podłaczenia kompa do samochodu program nie chce załadowac pliku ustawień (?)

W każdym razie zrobiem tak, jak radzą kącikowi fachowcy. Zdjąłem ograniczenia krokowca, pojeździłem i patrzyłem jak sie ustawia attuator oraz jak zmienia się napięice na sondzie lambda. Po przejechaniu ok. 1 km. Zatrzymywałem auto i korygowałem śrubą na parowniku skład mieszanki, tak aby były oscylacje napięcia na lambdzie od ubogiej do bogatej i odwrotnie z częstotliwością ok. 1 Hz. Ustawiałem najpierw na postoju na biegu jałowym, potem przy 3000 obr/min i sprawdzałem podczas jazdy, czy się zachowanie lambdy nie zmienia. Gdy mieszanka była za bogata lub za uboga to zatrzymywałem sie i korygowałem śrubą. I po kliku korektach udało się ustawić prawidłowy skład. Attuator ustawiał sie na 105 kroków i takie ograniczenie mu potem ustawiłem. W opcjach "tryb jazdy" ustawiłem "ekonomiczna" - IMO przyśpieszenie jest OK, a poza tym zawsze w sytuacjach wymagajacych dużego przyśpieszenia mozna przełaczyć na benzynę. Co prawda ja nie wyczuwam róznicy mięszy dynamika na LPG a benzyną, ale kumpel kóry ze mną jeżdził mówi ze jest pewna róznica na korzyśc benzyny.

Tak przy okazji. Czy mozna by zrobic cos w rodzaju "bypassu" miksera ? Chodzi o to, ze jak czytałem na forum , po wyjeciu miksera samochód (oczywiscie na benzynie zlosnik.gif) ma lepszego kopa. Mikser stanowi pewien opor dla powietrza dolotowego . Tak więc pomyślałem, ze można by dorobić jakiś "bocznik" z rury na odcinku , gdzie jest wstawiony mikser, W bocznik wstawić jakiś elektrozawór, który zamykałby bocznik podczas jazdy na LPG. I wtedy samochód uzyskałby nieco mocy na benzynie. Szukałem na ten temat w archiwum, ale jakoś nie znalazłem, więc sorry jeżeli próbuję odkryć Amerykę grinser006.gif

Napisano

Musiałoby być strasznie grube to obejście. Jak byś je zamykał?

Poza tym zakręt w rurze to też opór biglaugh.gif

Rybak jest OK - moim zdaniem ma lepszy przekrój niż zachwalany BLOS. BLOS ma 18 cm^2 wg moich zgrubnych szacunków.

Napisano
  • Autor

> Musiałoby być strasznie grube to obejście. Jak byś je zamykał?

nie wiem, może ... drugim krokowcem ? zlosnik.gif

> Poza tym zakręt w rurze to też opór

No niby tak, ale zawsze opór wypadkowy byłby mniejszy

> Rybak jest OK - moim zdaniem ma lepszy przekrój niż zachwalany BLOS.

Dla mnie tez jest OK - szkoda tylko że klepią go z plastiku (wkład) - skrzydełka metalowe byłyby lepsze bo cieńsze

> BLOS ma 18 cm^2 wg moich zgrubnych szacunków.

Napisano

Rybackiego z fabryki się nie wkłada, trzeba zrobić rzezbe. Jest trochę roboty z piłowaniem, szukal w archiwum były zdjęcia.Tak troche OT trza było się szarpnąć na sekwencję hehe.gif

Napisano
  • Autor

> rzeźbiony rybak

no tak, widziałem, ale myślalem że to są samoróbki na podstawie oryginału zlosnik.gif

Oczywiście usunięcie tych 2 bocznych "skrzydełek" czy "żeber" nie osłabi na tyle konstrukcji, że całość się rozleci? zlosnik.gif Tylko czemu Rybacki od razu tak nie robi?

Napisano

> no tak, widziałem, ale myślalem że to są samoróbki na podstawie

> oryginału

> Oczywiście usunięcie tych 2 bocznych "skrzydełek" czy "żeber" nie

> osłabi na tyle konstrukcji, że całość się rozleci? Tylko czemu

> Rybacki od razu tak nie robi?

Bo to jest podróba oryginalengo miksera BRC, a tam te skrzydełka też były. smile.gif

Napisano

> Rybacki nie ma więcej jak 9 cm^2.

No nie, mówisz, że ma tyle, co mikser o fi 34 mm?

Chyba więcej trochę.

Napisano
  • Autor

> Bo to jest podróba oryginalengo miksera BRC, a tam te skrzydełka też

> były.

no tak. A jaka w praktyce jest korzyśc z "wykastrowania" miksera ? Lepsze przyspieszenie ?

Napisano

> No nie, mówisz, że ma tyle, co mikser o fi 34 mm?

> Chyba więcej trochę.

Miałem taki mieszalnik i liczyłem jego pole przelotu.

Wyszło nieco więcej niż przy palniku fi32.

Napisano

> Miałem taki mieszalnik i liczyłem jego pole przelotu.

> Wyszło nieco więcej niż przy palniku fi32.

To moja gazrurka miała ponad 20 cm^2 przelotu...

Napisano

> To sporo, bo dolot w Lanosie ma niecałe 24 cm^2 przekroju.

rurka cienka, bez obwódek, to i zajmuje mało.

Napisano
  • Autor

> spróbuj następnym razem odpalić ciepły silnik

> wciskając w momencie kręcenia rozrusznikiem, pedał gazu w

> podłogę (dosłownie).

No tak, treaz nie gaśnie cool.gif Ale czemu przed montażem Rybaka tego nie było ? Może dałoby się to jakoś załatwić regulacją w programie Bingo ? hmm.gif

Napisano

> BLOS ma 18 cm^2 wg moich zgrubnych szacunków.

Tyle że BLOS ma regulowany przekrój i o wiele lepsze (szybsze) i precyzyjniejsze dawkowanie gazu niż Rybak i każdy inny zwykły mikser ...

Miałem Rybaka w Nubirze II 2.0 (gdzieś wala sie w szafie) , miałem i BLOSa i BLOS o wiele lepszy ...

Na Blosie o wiele lepiej się jeździło mi niż na Rybaku i na Blosie miałem ideale obroty jałowe , zero gaśnięcia ...

Ale fakt , sam Rybak już sam sporo "poprawia" jeśli chodzi o "dynamikę" jazdy w porówaniu ze zwykłym mikserem ...

Na Rybaku spalanie mi nie spadło , a lekko wzrosło ...

Napisano
  • Autor

> Na Rybaku spalanie mi nie spadło , a lekko wzrosło ...

Może kolega za "bogatom mieszankie" ustawił ? grinser006.gif

Napisano

> Tyle że BLOS ma regulowany przekrój i o wiele lepsze (szybsze) i

> precyzyjniejsze dawkowanie gazu niż Rybak i każdy inny zwykły

> mikser ...

Bo BLOS to gażnik stałego ciśnienia, czyli "górna półka" tych urządzeń.

Mieszalnik strumieniowy jest w stosunku do palnika(gaźnika elementarnego) pewnym postępem, ale też dużo zależy od tego, jak jest wykonany. Wg. mojego przekonania Rybacki za wysokiego poziomu nie prezentuje, a że nie lubię obróbki plastiku, to wziąłem się za swój palnik i po modyfikacjach jestem zadowolony.

Napisano

> wziąłem się za swój palnik i po modyfikacjach jestem zadowolony.

mozesz napisac cos wieej o tych modyfikacjach? moze jakies foto?

Napisano

> mozesz napisac cos wieej o tych modyfikacjach? moze jakies foto?

Foto, to raczej słabo, bo siedzi w rurze dolotowej. smile.gif

W sumie nic specjalnie epokowego nie dokonałem. Miałem po prostu pod ręku tokarkę i chwilę wolnego czasu. smile.gif

Pisałem o tym tu:

http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=281886649&page=2&vc=1

Śmiem twierdzić, że auto na tej akurat modyfikacji sporo zyskało.

Napisano

> No tak, treaz nie gaśnie Ale czemu przed montażem Rybaka tego nie

> było ? Może dałoby się to jakoś załatwić regulacją w programie

> Bingo ?

Nie wiem, niestety nie posiadam Bingo... generalnie kiedyś na FL czytałem, że winny może być zarówno elektrozawór na parowniku, przepuszczający gaz po zgaszeniu silnika, jak i zbyt długi przewód łączący parownik z mikserem... Zazwyczaj ci, którzy przenosili parownik w okolice bliższe przepustnicy i skrócili przewód gazu, stwierdzali, że to pomaga... Sam jeszcze tego nie próbowałem... wink.gif

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

> Rybackiego z fabryki się nie wkłada, trzeba zrobić rzezbe. Jest

> trochę roboty z piłowaniem, szukal w archiwum były zdjęcia.Tak

> troche OT trza było się szarpnąć na sekwencję

Dopiero wczoraj znalazłem chwilę aby wyrzeźbić Rybaka. W marketach są takie malutkie chińskie piły do metalu po kilka zł i brzeszczociki do nich akurat nadają się do tego celu.

Wrażenia po zamontowaniu ? Może troszkę samochód lepiej przyśpiesza, no i zgodnie z oczekiwaniami musiałem nieco odkręcić śrubę regulacji mieszanki na parowniku, aby dołozyc gazu. Tearaz czekam na wyniki spalania zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.