Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana anteny [brava]

Featured Replies

Napisano

Czy z wymianą anteny [tej na dachu oczywiście wink.gif] wiążą się jakieś specjalne problemy?

Że się tak wyrażę wylata ona i pionu nie trzyma co zgubnie wpływa na przewodzenie sygnału do radia. angryfire.gif

Uprzedzam, że u szukajki byłem i na hasło antena nie odpowiedziała pozytywnie.

Napisano

jak nie trzyma pionu smile.gif to moze wystarczy zdjac ta oslonke z plastiku i pod nia ukaze ci sie sruba na krzyzak - skrec mocno moze bedzie sie trzymac smile.gif

jesli nie pomoze to pozostaje wymiana anteny na nowa - sprawa banalna 1 nakretka do anteny i chyba 2 wkrety ktore trzymaja lampke - dojscie przez lampke w podsufitce smile.gif

pozdrawiam

Napisano

> jak nie trzyma pionu to moze wystarczy zdjac ta oslonke z plastiku i

> pod nia ukaze ci sie sruba na krzyzak - skrec mocno moze bedzie

> sie trzymac

Ja tak właśnie zrobiłem pół roku temu bo na opadniętej słabo na trasie radio odbierało. Jest jeden minus. Przy bramie wjazdowej do garażu musiałem podwinąć sznurek z kółeczkiem zlosnik.gifco by nie przeklinać bo haczył o antenkę i mnie denerwował zlosnik.gif

Napisano

> Czy z wymianą anteny [tej na dachu oczywiście ] wiążą się jakieś

> specjalne problemy?

> Że się tak wyrażę wylata ona i pionu nie trzyma co zgubnie wpływa na

> przewodzenie sygnału do radia.

> Uprzedzam, że u szukajki byłem i na hasło antena nie odpowiedziała

> pozytywnie.

Tylko jak będziesz kupował nową antene, to broń boże podróbki z allegro, bo mi taka przeciekała więc zakupiłem orginalną.

Napisano

Też kupiłem lipną kiedyś i przeciekała bo ta podstawka była strasznie twarda i dobrze nie przylegała.Możesz też przy instalacji posmarować delikatnie silikonem miedzy dachcem a podstawą anteny a potem przykręcanko i powinno śmigać smile.gif

Napisano

No w tej antenie co ja kupiłem, był w gumowej podstawce otwór (nie wiem co chinczyk miał na celu) przez który podczas deszczu woda sobie wpływała... zlosnik.gif

Kupiłem orginalna i był spokój, nic nie przeciekało.

Napisano

> Uprzedzam, że u szukajki byłem i na hasło antena nie odpowiedziała

> pozytywnie.

Źle szukałeś...

Nie wymienia się całej anteny, tylko sam element pomiędzy podstawą a bacikiem. Italiański projektant założył, że ma wytrzymać 5 do 10 operacji przestawienia anteny i po takim czasie się wyłamuje.

Zdejmij plastikową osłonę od góry (zatrzaskiwaną) odkręć śrubę na krzyżak i wymień to co Ci wypadnie na nowe z podobnej, najtańszej anteny z marketu. Tylko rozbierz ją przed zakupem, żeby się przekonać, że bebechy te same.

Samego elementu przechodzącego przez dach nie macaj, bo jak raz rozszczelnisz, to już nie uszczelnisz.

RAZ

DWA

CZY

Napisano

> Czy z wymianą anteny [tej na dachu oczywiście ] wiążą się jakieś

> specjalne problemy?

Problemem może być dobre uszczelnienie. Ja po pierwszym skręceniu i większym deszczu musiałem rozkręcić jeszcze raz. Zaaplikowałem jakąś znalezioną w garażu pastę (nie pamiętam nazwy, w każdym razie było to coś podobne do lepiku do papy i nazywało się uszczelniacz). Dałem tego malutkie kółko dookoła dziury i mocno skręciłem i od tamtej pory jest spokój. Choć swoją drogą sprawdziłem połączenia i nawet zmieniłem radio na trochę lepsze (182M) i nadal odbiera kiepsko (gdzie w 2 samochodzie takich problemów nie ma na chińskim odbiorniku z allegro za 150 zł).

Napisano

> mocno kręciłem

Uszcelki anteny dzialaja tylko wtedy gdy sa dokrecone odpowiednio. Zbyt mocne dokrecenie powoduje podnoszenie sie krawedzi i rozszczelnienie, zas zbyt slabe ..... wiadomo

Napisano

Jeszcze obrazek znalazłem...

aerialcb8.jpg

Wymieniasz tylko element ROD'S STEM

Napisano

Też nie polecam zamiennika. Kupiłem taki (próba zaoszczędzenia) i co prawda nie przekonałem się czy przecieka, czy nie, ale za to wyła na wietrze powyżej 40 km/h (antena ze spiralnym oplotem za około 30 zł). Nazajutrz po zakupie pojechałem zwrócić. Kupiłem oryginał za 70 i nie wyje, nie cieknie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.