Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zewnętrzne klamki drzwi - obcieranie lakieru

Featured Replies

Napisano

Witam,

Czy ktoś z was zaobserwował w aucie obtarcia lakieru przy zewnętrznych klamkach drzwi. Codzi o miejsce, w którym klamka jest odciągana podczas otwierania. Jest tam taka plastikowa podkładka z lekkim rantem zachodzącym delikatnie w zagłebienie w drzwiach (ułatwiające chwytanie ręką). Wspomniany rant tej podkładki podczas odciągania i puszczania klamki obciera lakier oslabiony.gif Przynajmniej jest tak u mnie. W drzaiach od strony kierowcy (najczęściej używanych) wyszlifowało do gołej blachy. Mało tego wokół tego zaczyna dalej odpryskiwać lakier klnie.gif Podobnie jest na pozostałych drzwiach lecz trochę w mniejszym stopniu bo są mniej używane niewiem.gif

Napisano

Witam i potwierdzam iż mam to samo w swoim stilaku dokładnie po stronie kierowcy mam obtarte do blachy natomiast druga strona jest też widoczny ślad nieszcześliwej współpracy klamki z dzrzwiami wrrr.gif jak to zobaczyłem to aż mnie beksa.gifsciana.gif trafił. Ciekawe czy da się z tym coś u Fiuta zdziałać bo to ewidentna po sprężynach wpadka naszego Fiuta screwy.gif

stilak 1.6 16V LPG 5D 20.GIF

Napisano

Wspomniany rant tej

> podkładki podczas odciągania i puszczania klamki obciera lakier

Dobrze zrozumiałem? Pdkładka jest jest połączona z klamką? Jeśli tak to żle. Podkładka powinna pozostawać na drzwiach. Do drzwi powinna być przymocowana zaczepami. Klamka po puszczeniu siada na uszczelce i nie obciera lakieru. Jeśli chodzi z klamką, to siada na lakier i obdziera go.

Napisano
  • Autor

Nie jest przymocowana do klamki. Pozostaje na drzwiach. Tylko jest niestety luźno, a powinna być przymocowana stabilnie do drzwi. Mam auto od nowości i nic tam nie było robione. Tak to poprostu zostało fabrycznie zamontowane.

Napisano

> Nie jest przymocowana do klamki. Pozostaje na drzwiach. Tylko jest

> niestety luźno, a powinna być przymocowana stabilnie do drzwi.

>

Jest na to rada. Odrobina czarnego silikonu i uszczelki przykleić do drzwi, wytrzeć nadmiar, żeby było estetycznie. Klamki nie musisz zdejmować. Tylko gorzej z obtarciem lakieru. Byłoby dobrze podmalować precyzyjnie miejsce obtarcia chociaż podkładem, a następnie podkleić uszczelkę. Ja tak zrobiłem, tylko trochę wcześniej i lakier jest oryginalny. Pozdrawiam old.gif

Napisano
  • Autor

Dzieki za podpowiedź bow.gif Niestety u siebie zauważyłem trochę za późno. Jednak myślę, że po wykonaniu zaprawek i podklejeniu silikonem da się to powstrzymać.

Odnośnie wykonania zaprawki, to może ma ktoś jakieś doświadczenie i zechce się podzielić wiedzą bow.gif

Napisano

> Odnośnie wykonania zaprawki, to może ma ktoś jakieś doświadczenie i

> zechce się podzielić wiedzą

Jeśli "obdarcie" lakieru wychodzi poza obrys klamki to jest większy problem. Zakładając że tylko pod obrysem to sprawa prosta: zdjąć klamkę, obrys okleić taśmą i podkładem zamalować nawet delikatnym pędzelkiem po zaschnięciu jakąś nawierzchniową (pod klamką nie będzie widać). Spraj może rozpylić szerzej i będzie kłopot. Po wyschnięciu farby uszczelkę posmarować najlepiej czarnym silikonem, szybko zamontować klamkę, sprężyna dociśnie do zaschnięcia i święto lasu. No nie będę wspominał, że szybciej zrobi to lakiernik, ale drożej. Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dzięki Ci za zainteresowanie i podpowiedź 20.GIF

Mam dostęp do ciepłego garażu to się tym niezwłocznie zajmę.

Wczoraj wstapiłem do komisu. Stały tam dwa stilo. Na obydwu ten sam problem.

Napisano

> Wczoraj wstapiłem do komisu. Stały tam dwa stilo. Na obydwu ten sam

> problem.

Chyba można napisać: TTTM

Po Twojej informacji zaglądnąłem do swojego i ...

też się zaczyna lakier wycierać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.