Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Coś trze. Poproszę o pomoc

Featured Replies

Napisano

Pacjent to cc 900 z 95roku przebieg 119.000 km na gazie ok 15.000. Zadnych napraw dotychczas nie przeprowadzano (silnik sprzęgło).

Przy dojeżdzaniu do skrzyzowania i hamowaniu na biegu coś głośno trze. nawet po zatrzymaniu do momentu wciśnięcia sprzęgła. Co to może być i jak bardzo trzeba się spieszyć żeby nie stanąć w polu z naprawą.

Przy hamowaniu na luzie to nie wystąpiło.

Napisano
  • Autor

Tarcie jest miarowe i wydaje się że prędkości odpowiadającej obrotom skrzyni (przekładni) w momencie hamowania. Wolne miarowe tarcie z okolicy skrzyni ,sprzęgła. Wydaje mi się że jest suche .Co obstawiacie

Napisano

> Przy dojeżdzaniu do skrzyzowania i hamowaniu na biegu coś głośno

> trze. nawet po zatrzymaniu do momentu wciśnięcia sprzęgła.

Jeśli po wciśnięciu sprzęgła tarcie ustępuje to wina na 99% jest to łożyska oporowego. Ja mam tak samo już od kilku miesięcy.

Napisano

> Jeśli po wciśnięciu sprzęgła tarcie ustępuje to wina na 99% jest to

> łożyska oporowego. Ja mam tak samo już od kilku miesięcy.

Tylko że łożysko oporowe pracuje właśnie przy wciśniętym pedale sprzęgła. Gdy pedał sprzęgła nie jest wcisnięty, łożysko oporowe w ogóle nie pracuje.

Napisano

> Tylko że łożysko oporowe pracuje właśnie przy wciśniętym pedale

> sprzęgła. Gdy pedał sprzęgła nie jest wcisnięty, łożysko oporowe

> w ogóle nie pracuje.

Skoro nie pracuje to w takim razie nie powinno go chyba słychać, ale znajomy mechanik twierdzi, że w takich sytuacjach słychać łożysko oporowe. Przynajmniej po przejażdżce moim autem stwierdził że słychać łożysko oporowe...

Jeśli nie mam racji to przepraszam, że wprowadzam w błąd

Napisano

> Tylko że łożysko oporowe pracuje właśnie przy wciśniętym pedale

> sprzęgła. Gdy pedał sprzęgła nie jest wcisnięty, łożysko oporowe

> w ogóle nie pracuje.

To jest odwieczny problem i zawsze zajmowałem takie stanowisko jak Ty (bo tak nakazuje logika), jednakże terkotanie na wolnych obrotach może brać się właśnie z łożyska oporowego (czemu? bo tak zlosnik.gif ) lub tłumików drgań skretnych tarczy sprzęgła.

BTW naprawianie samochodów przez internet lub telefon jest takie... jakby to powiedziec .... "jak puka? puk puk, czy pyk pyk, a może bum bum" Wiesz o co chodzi? Jak nie usłyszysz to na 100% nie możesz powiedziec co jest...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> To jest odwieczny problem i zawsze zajmowałem takie stanowisko jak Ty

> (bo tak nakazuje logika), jednakże terkotanie na wolnych

> obrotach może brać się właśnie z łożyska oporowego (czemu? bo

> tak ) lub tłumików drgań skretnych tarczy sprzęgła.

> BTW naprawianie samochodów przez internet lub telefon jest takie...

> jakby to powiedziec .... "jak puka? puk puk, czy pyk pyk, a może

> bum bum" Wiesz o co chodzi? Jak nie usłyszysz to na 100% nie

> możesz powiedziec co jest...

> Pozdrawiam

masz absolutną rację. Diagnoza z opisu jest do niczego i zdaję sobe z tego sprawę bardzo dobrze.

Terkotanie na luzie (ma miejsce czasmi ) nijak ma się do tego co dzisiaj usłyszałem. Wyrażne suche tarcie z tych samych okolic może wsazywać na łożysko właśnie. Niedawno podciągałem sprzęgło bo brało dopiero przy podłodze . Jeżdźę już tak jednak z miesiąc a suche tarcie usłyszałem dzisiaj. Sprzęgło chyba można wyeliminować z powodu ustania tarcia po jego wcisnięciu ?

Napisano

Jeśli chodzi o tarcie to moze po prostu sie sprzegło powoli ślizga? Ja miałem dźwięk tak jakby luźnej blachy do momentu kiedy nie wcisnołem sprzęgła, okazało się że docisk był walnięty... , wyciągnołem sprzęgło, patrze na dociski i te 4 sprężyny które tam się znajdują to w sumie jedna była ciasna a 3 były luźne i po prostu wyglądały tak jakby po ok 2 zwoje straciły :/ Wymieniłęm całe sprzęgło (koszt ok 220zł- komplet sprzęgła LUKa) i po problemie smile.gif Wszystko ładnie i pięknie śmiga smile.gif Moje autko to SC900 przebieg 105tyś

Napisano
  • Autor

potestowałem dzisiaj rano i...

Ten dzwięk nie dochodzi ze sprzęgła bo tarcie występuje także podzczas hamowania na luzie.Nawet przy niedużych prędkościach.

Początkowo myślałem że to klocki ,tarcze. Zdjąłem więc koła i nic .Żadnych anomalii w tym układzie. Ale chyba znalazłem .Prawy przegub ma walniętą osłonę i ma już luz (przytrzymałem półoś i mogłem ruszyc tarczą ok 1 cm na obwodzie tarczy). Więc myślę że to może byc przegub. Przy hamowaniu pulsacynym nie ma żadnych odgłosów ,więc może do wiosny przy delikatnej jeździe wytrzyma. Najdziwniejsze jest to że wiosną ten przegub wymieniałem bo w poprzednim też walnęła mażetka.

Napisano
  • Autor

Oprócz przegubu poleciało też łożysko piasty. I nastała ciszaa....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.