Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiesta Mk6

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam kilka pytań dotyczących fiesty mk6. Przede wszystkim jak silnik benzynowe radzą sobie z gazem bo opinie są bardzo różne. Jak z awaryjnością wszelakiej maści tych autek i dość istotne czy ktoś porównywał ilość miejsca przede wszystkim z przodu z punto II. Bardzo podoba mi się to autko a prawdopodobnie w tym roku będę wymieniał autko na młodsze i kto wie czy nie wezmę pod uwagę fiesty. Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

Jeśli chodzi o silniki benzynowe w Polsce były sprzedawane tylko 1.3 (8V 70KM) i 1.25 (16V 75KM). Z tych dwóch 1.25 cieszy się dobrym uznaniem, 1.3 raczej nie polecają... NIe wiem natomiast jak sprawdzają się te silniki w gazie....?

Poza tymi dwoma silnikami można spotkać jeszcze egzemplarze z silnikami 1.4 (80KM), 1.6 (100KM) oraz w wersji ST 2.0 (150KM)

Co do awaryjności raczej nie słychać aby szczególnie coś bolało Fiestki, trzeba tylko dbać o regularne przeglądy i powinno być dobrze smile.gif

Jeśli chodzi o ilość miejsca sądze że jest porównywalna, nie wiem nawet czy Fiesta czasami nie jest minimalnie szersza od Punto.... Jak dla mnie wygląd deski rozdzielczej Forda jest o wiele dojrzalszy i to co mnie się podoba w Fieście ma grube drzwi smile.gif

Napisano

> Witam. Mam kilka pytań dotyczących fiesty mk6. Przede wszystkim jak

> silnik benzynowe radzą sobie z gazem bo opinie są bardzo różne.

> Jak z awaryjnością wszelakiej maści tych autek i dość istotne

> czy ktoś porównywał ilość miejsca przede wszystkim z przodu z

> punto II. Bardzo podoba mi się to autko a prawdopodobnie w tym

> roku będę wymieniał autko na młodsze i kto wie czy nie wezmę pod

> uwagę fiesty. Pozdrawiam

Tak jak napisał kolega wyżej, dobre autka. Silnik 1.25 zrywny, 1.3 bardziej do spokojnej jazdy chociaż jak się rozkula dobrze o i 200 km/h poleci smile.gif z gazem Ci nie pomogę niestety...

Napisano

> Witam. Mam kilka pytań dotyczących fiesty mk6. Przede wszystkim jak

> silnik benzynowe radzą sobie z gazem bo opinie są bardzo różne.

> Jak z awaryjnością wszelakiej maści tych autek i dość istotne

> czy ktoś porównywał ilość miejsca przede wszystkim z przodu z

> punto II. Bardzo podoba mi się to autko a prawdopodobnie w tym

> roku będę wymieniał autko na młodsze i kto wie czy nie wezmę pod

> uwagę fiesty. Pozdrawiam

Ja mam Fiestę 1.3 i mogę coś niecoś się wypowiedzieć. Silnik jest bardzo dobry, a nie polecany jest tylko z tego powodu że to straszny muł (17 sekund do setki). Poza tym same zalety: prosta konstrukcja, rozrząd na łańcuchu, zawory regulowane hydraulicznie. A więc, poza regularnymi wymianami oleju, silnik niemal bezobsługowy. Oczywiście, jeśli pieniążki Ci na to pozwalają to celuj w 1.25 (trochę mocniejszy, szybszy o parę sekund zlosnik.gif no i nowocześniejszy - szesnaście fał) ok.gif Co do awaryjności to przez ponad 30 kkm w zasadzie nic się nie stało (poza spalonym wentylatorem nadmuchu do wnętrza - na gwarancji).Wnętrze trochę postukuje tu i ówdzie ale to niestety normalka w tych modelach. Jeśli chodzi o gaz to tylko i wyłącznie 1.3 bezproblemowo znosi zasila nie tym paliwem i nie ma w tym przypadku żadnego ryzyka montażu instalacji gazowej. Zresztą dealerzy proponowali nawet te modele od razu z zamontowaną instalacją. ok.gif

Dalsze pozytywy: zawieszenie i układ kierowniczy ok.gif Rewelacja, jeden z najlepszych w klasie. Pokochasz ostre branie zakrętów. Przestrzeń we wnętrzu też ok, dużo miejsca nad głową. Bagażnik też jest całkiem wystarczający jak na autko tych rozmiarów (coś koło 290 litrów).

Wady: moim zdaniem duży hałas we wnętrzu, a wiec bardzo oszczędne wygłuszenie wozidełka. Poza tym dupiate serwisy ASO.

Rada: szukaj wersji po liftingu w 2006 roku: nowy kokpit, z dużo lepszymi materiałami, czytelniejsze zegary, nowe lampy z przodu i z tyłu (choć tu zdania są podzielone co komu się bardziej podoba). Ogólnie mówiąc: polecam Ci to autko, gdybym miał drugi raz kupować, też bym się na Fiestę zdecydował. waytogo.gif

Napisano

Odnośnie hałasu to sie nie zgodzę bo autko jest dobrze wygłuszone, silniczka praktycznie w kabinie nie słychać, jedzie się przyjemnie. Zgodzę się że zajebiaszczo wchodzi jest przyklejone do drogi i ogolnie autko przyjemne. My fiestą 1.3 jezdzimy od 2,5 roku (teraz będzie miało 7 lat) i ani jednej awari, zresztą fiesta i fusion to najmniej awaryjne autka forda zlosnik.gif

Napisano

> Odnośnie hałasu to sie nie zgodzę bo autko jest dobrze wygłuszone,

> silniczka praktycznie w kabinie nie słychać, jedzie się

> przyjemnie. Zgodzę się że zajebiaszczo wchodzi jest przyklejone

> do drogi i ogolnie autko przyjemne. My fiestą 1.3 jezdzimy od

> 2,5 roku (teraz będzie miało 7 lat) i ani jednej awari, zresztą

> fiesta i fusion to najmniej awaryjne autka forda

Być może wersje po liftingu są gorzej wygłuszone nie te przedliftowe. hmm.gif Moim zdaniem auto nie jest ciche, podobne wrażenia mają też moi znajomi którzy również powożą tymi bryczkami. zlosnik.gif Ale zgadzam się i z tym, że "poziom hałasu" to bardzo subiektywne wrażenie. ok.gif W każdym razie u mnie silnika nie słychać tylko wtedy, gdy stoję na luzie na skrzyżowaniu. zlosnik.gif

No i masz rację, że niska awaryjność to potężna zaleta tego fajnego autka. I o to chodzi: samochodem mamy jeździć i cieszyć się nim, an ie włóczyć się po serwisach i w kółko naprawiać waytogo.gif

Napisano

> Być może wersje po liftingu są gorzej wygłuszone nie te przedliftowe.

Ja mialem fieste z 2003 i teraz z 2007 roku i w tej nowszej jest zdecydowanie ciszej.SIlnik to 1.4 Tdci w obu.Teraz malo co silnik slychac i ogolnie ciszej jest.

Napisano

przy wyższych prędkościach faktycznie nie jest cicho ale ciężko mi powiedzieć jak na tle Fiesty wypadają inne marki...być może to standard w tej klasie samochodów. Szczególnie przy szybkiej jeździe z otwartymi szybami z przodu towarzyszy nieprzyjemny huk powietrza, ale to już kwestia aerodynamiki karoseri a nie pracy silnika i myśle że można się togo pozbyć poprzez założenie owiewek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.