Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F]Szczeki hamulcowe

Featured Replies

Napisano

Szukajka nie dziala, a mam pytanie: jakie byly montowane szczeki (chodzi mi o rozmiar) w oplu astrze 1.7 (oplowski) buda caravan 91r ?

Napisano

się starym zwyczajem podczepię pod istniejący temat...

skończyły się w mojej caravance hamulce z tyłu... w oczekiwaniu na drugie auto zrzuciłem bęben i doszedłem do wniosku, że wymieniam wszystko - łącznie z cylinderkiem... (cylinderek cieknie, okładziny mijscami gr. 1mm, bęben z takim rantem, że ledwo go zdjąłem - o dziwo, samoregulator w idealnym stanie)

sęk w tym, że będę to robił poraz pierwszy, i to bez asekuracji kogoś bardziej doświadczonego - potrzebowałbym, żeby mi w kilku słowach ktoś opisał, co po kolei mam zrobić... głównie chodzi mi o to, jak poskładać szczęki i umieścić je na swoim miejscu (czy sprężyny najpierw, potem całość na piastę - czy odwrotnie...)

jak to ma wyglądać po zmontowaniu wiem - mam nawet wydrukowane stosowne fotki często przytaczane na forum jako "wzorcowe" - interesuje mnie, jak poprawnie dojść do takiego efektu wink.gif

i jedno pytanie pomocnicze - co czyści błoto składające się z płynu hamulcowego, pyłu z okładzin i szerokopojętego brudu wewnatrz bębna? zauważyłem, że rozpuszczalnik ftalowy nie jest do tego odpowiedni...

pozdrawiam

edit: hmmmm.... teraz widzę, że był właściwaszy temat, żeby się podłączyć, ale już nie będę robił bałaganu... sorka.

Napisano

Czas chyba zrobic manual do tylnych hamulcow, bo co chwile pojawia sie ten temat.

Jak bede sie bardzo nudzil w niedziele, to rozbiore tylne w swoim wozie i sporzadze kompleksowy manual. Choc ostatnio juz z nudow je rozbieralem, przeczyscilem i przesmarowalem (po 203 tys. km nadal pracuja idealnie bez zadnych wymian).

Pozdrawiam

Napisano

myślałem o zrobieniu manuala, ale hamulce dopiero pierwszy raz rozbierałem i składałem, więc nie chciałbym bzdur nawypisywać zlosnik.gif

ostatecznie poradziłem sobie ze wszystkim, znaczy prawie ze wszystkim, ponieważ sprzedano mi bębny do kadeta kombi (230x58,5), a właściwe są 230x48,5 - stosowane głównie w astrach G... drogie jak diabli angryfire.gif

Napisano

> co czyści błoto składające się z płynu hamulcowego, pyłu z okładzin i szerokopojętego brudu wewnatrz

> bębna?

Pewnie już musztarda po obiedzie ale... Zobacz do przyklejonego tematu o szuwaksach i innych preparatach.

Pozdroofka

Napisano

heh, jeszcze trochę pomęczę...

wczoraj poskładałem jedną stronę (musiałem podzielić robotę na dwa etapy, bo z czasem krucho) i dziś jeździłem na jedny nowym i jedny starym komplecie...

niepokoi mnie lekkie postukiwanie z nowego bębna, słyszalne tym wyraźniej, im mocniej hamulec wciskam... zrzuciłem bęben i jedyne na co zwróciłem uwagę to "szklanka" na okładzinach (niestaranne oczyszczenie bębnów z pozostałości konserwacji, zeszlifowane), no i gumka z jednego tłoczka się zsuneła (na fotkach znalazłem, że stało się to w czasie montażu, mam nadzieję, że nic złego się przez jeden dzień nie stało)

no i co mogło być przyczyną tych stuków?

dociera się? mam to przeczekać? czy bać się?

przy okazji... obadałem stare szczęki w nadzei odkrycia powodu ich nagłej awarii - przyczyna banalna: w obu odkleiły się okładziny, i to razem z korozją... co ciekawe, kawałek jednej okładziny wogóle gdzieś zniknął icon_eek.gif musiał się dawno odłamać, ślady nie wyglądały na świeże - po czym prawdopodobnie został zmielony...

Napisano

Czy wszystkie elementy hamulca zostaly poprawnie zamocowane? Czy szczeki po zalozeniu bebna zostaly odpowienio "podstawione" do bebna samoregulatorem?

Pozdrawiam

Napisano

> Czy wszystkie elementy hamulca zostaly poprawnie zamocowane? Czy

> szczeki po zalozeniu bebna zostaly odpowienio "podstawione" do

> bebna samoregulatorem?

> Pozdrawiam

poskładałem wszystko na nowych częściach, łącznie ze sprężynami, wszystko trzyma się solidnie...

z samoregulatorem już kiedyś walczyłem w drugiej astrze i tu mogę z pewnością stwierdzić, że ustawiony jest dobrze...

po wszystkim nie zauważyłem żadnych zmian w skuteczności hamulców, ani roboczego ani ręcznego...

za chwilę wrzucę fotki, jak to wyglądało przed założeniem bębna... może coś wypatrzycie...

edit:

img2278bg2.th.jpg img2279wi2.th.jpg

edit2:

piastę oczywiście wyczyściłem przed nałożeniem bębna... na błysk wink.gif

Napisano

`

> za chwilę wrzucę fotki, jak to wyglądało przed założeniem bębna...

> może coś wypatrzycie...

> edit:

> edit2:

> piastę oczywiście wyczyściłem przed nałożeniem bębna... na błysk

Sprawdz samoregulator, nie podoba mi sie ze blaszka blokujaca jest na dole. Sorry ze pisze w ten sposob, ale zalalem sobie piwem klawiature i nie dzialaja mi Enter i pare obok. Samoregulator ma naciecie, czy dobrze masz zalozone, od dolu gdybys zrobil zdjecie bylo by widac. Do tego nie widze podkladki na bolcu szczeki pod blaszka blokujaca samoregulator.

Napisano

Kompensator termiczny (blaszka zlozona na pol) pomiedzy nakretka samoregulatora i jego obudowa, tak jak pisze Jerry G jest w niewlasciwym polozeniu (na blaszcze sa wygiete wasy, powinny wchodzic w wyciecie obudowy samoregulatora). Poza tym widze ze jest posladane w porzadku.

Faktycznie, podkladki nie widac.

Pozdrawiam

Napisano

`

> Faktycznie, podkladki nie widac.

> Pozdrawiam

Jesli jej nie ma to trzymacz plywa i moze nie dzialac poprawnie. A o wyciecie to chodzilo mi na czesci gwintowanej samoregulatora. Jesli zle zalozy to ten termik jest w niewlasciwej pozycji.

Napisano

> Kompensator termiczny (blaszka zlozona na pol) pomiedzy nakretka

> samoregulatora i jego obudowa, tak jak pisze Jerry G jest w

> niewlasciwym polozeniu (na blaszcze sa wygiete wasy, powinny

> wchodzic w wyciecie obudowy samoregulatora)...

fakt, mogłem tą blaszkę założyć odwrotnie, ale na pewno wąsy są w wycięciu - pamiętam, ze obróciłem tą blaszkę, żeby pasowało...

> Faktycznie, podkladki nie widac.

nie widać, ale jest - nówka sztuka z zestawu montażowego szczęk

założyłem tylko jedną starą sprężynę - tą nad samoregulatorem (ta z zestawu jakoś nieprzekonywująco trzymala się, poza tym stara wyczuwalnie była mocniejsza)

Napisano

Jeśli mogę pomóc to podzielę się moimi zdjęciami.

282023344-ham1.JPG

282023344-ham2.JPG

Pozdrawiam

post-79818-1435250030288_thumb.jpg

Napisano

dzięki za zdjęcia - dziś po pracy ( sciana.gif w sobotę) zabieram się za lewą stronę, ale prawą poprawię...

co do stukania - po wczorajszym przetarciu okładzin papierem ściernym oraz umyciu wnętrza bębna rozpuszczalnikiem acetonowym stukanie ustało... no chyba że samo zdjęcie nałożenie bębna coś zmieniło, a czego nie wychwyciłem...

póki co jest cicho, ale czujny będę 275123014-zielony.gif

Napisano

lewa strona wymieniona... starym zwyczajem proszę fachowca o ocenę poprawności montażu

img2295ew2.th.jpg img2294he7.th.jpg img2291bw8.th.jpg

po prawej poprawiłem zgodnie z sugestiami - blaszka do góry ok.gif

img2297qn9.th.jpg img2296st8.th.jpg

lewa strona była w zdecydowanie lepszym stanie, niż prawa - podejrzewam, że cieknący cylinderek po lewej przyspieszył korozję...

powiększył mi się dzięki temu zadaniu zasób kluczy - 6-kątna 10 do przewodów hamulcowych i płasko-oczkowa 9 do odpowietrznika - nieprędko będą kolenay raz potrzbne (mam nadzieję wink.gif )

na koniec ciekawostka... po złożeniu wszystkiego do kupy udałem się na przejażdżkę w celu spawdzenia skuteczności hamulców... test wypadł zdecydowanie bardzo dobrze - i nie musiałem nawet symulować awaryjnego hamowania, zwyczajnie mi sarna wylazła jak się rozpędzałem hehe.gif

wszystko skończyło się szczęśliwie, auto skutecznie zahamowało, zwierzę zniknęło w ciemności, kierowca miał zapięte pasy tongue.gif

pozdrawiam cool.gif

edit: strony mi się popieprz...myliły... sorka

Napisano

Montaz poprawny brawo.gif

Mogles delikatnie (naprawde delikatnie) posmarowac srube samoregulatora smarem miedziowym lub ceramicznym i czolo piasty smarem miedziowym lub sprayem miedziowym (latwiej bedzie pozniej zdemontowac beben (chyba ze to zrobiles, bo na fotkach nie widac).

Jeszcze dodam: warto widelki samoregulatora (tam gdzie wchodzi jezyk blaszki nastawiajacej samoregulator) klepnac mlotkiem, aby sie troche zeszly-jezyk nie bedzie przeslizgiwal sie pomiedzy widelkami i szczeka i samoregulator bedzie pracowal poprawnie.

Pozdrawiam

Napisano

> Mogles delikatnie (naprawde delikatnie) posmarowac srube

> samoregulatora smarem miedziowym lub ceramicznym i czolo piasty

> smarem miedziowym lub sprayem miedziowym (latwiej bedzie pozniej

> zdemontowac beben

nie miałem niestety takiego smaru, ale mam zamiar go nabyć - za tydzień zrobię kontrolę to przesmaruję... na razie mam dość odkręcania i przykręcania kół sick.gif

> Jeszcze dodam: warto widelki samoregulatora (tam gdzie wchodzi jezyk

> blaszki nastawiajacej samoregulator) klepnac mlotkiem, aby sie

> troche zeszly-jezyk nie bedzie przeslizgiwal sie pomiedzy

> widelkami i szczeka i samoregulator bedzie pracowal poprawnie.

> Pozdrawiam

hmmm.... ciekawe - w habetce miałem z tym problem, ale nie pomyślałem, żeby w ten sposób to rozwiązać... z tego co pamiętam jakoś powyginałem (zupełnie nieprofesjonalnie) tą blaszkę...

wielkie dzięki za wszelkie porady

pozdrawiam 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.