Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Popsuty włącznik świateł - czyli jak zaoszczędzić 179zł

Featured Replies

Napisano

Kilka dni temu napisałem wątek w którym prosiłem Was o poradę gdyż w Astrze G mojego ojca przestał działać włącznik świateł głownych. Oczywiście nie stało się to z dnia na dzień , ale coraz trudniej było zapalić światła.

Pan starszy poprosił mnie wtedy żebym poszukał mu na allegro nowego włącznika.

Okazało się że jest ich bardzo nawet sporo ale prawie wszystkie do modelu bez halogenów - a takiego nie szukałem..

Nowy do wersji z halogenami udało mi się znaleść za 179zł + wys.

Najpierw jednak napisałem na forum licząc że ktoś z Was miał już ten problem.

Kilka osób odpisało żebym kupił bez halogenów i przerobił na "z"

Wkońcu kolega Maki podał mi link w którym jest opisane jak naprawić w kilka minut owy przełącznik.

Naprawa włącznika

Wymontowałem to ustrojstwo, rozłożyłem tak jak w manualu, przeczyściłem styki i zamontowałem spowrotem.

Niestety to samo... frown.gif

Autor manuala napisał w nim:

Quote:

Winowajcą jest białe pokrętło zmiany świateł. A właściwie styki, na które naszedł zwykły smar. Część może być już wytarta, ale wtedy trzeba wymienić cały przełącznik. U mnie na szczęście było tylko zabrudzone.

Ja jednak postanowiłem wymontować go jeszcze raz i przyjrzeć się dokładniej tej częsci:

p1070893.jpg

Zauważyłem że jeden ze styków był już starty o jakiś 1 mm. To właśnie on nie łączył i trzeba było poruszać włącznikiem do góry i w dół.

Na początku chciałem dolutować stępiony "łepek" ale zauważyłem że te 2 balszki są identyczne.

Teraz trzeba było je wymontować i zamienić miejscami. Zajmuje to ok 2 minut przy sprawnych dłoniach i baardzo cienkim śrubokręcie.

Złożyłem wszystko spowrotem i wlącznik działa jak nowy zlosnik.gif

A dzięki mnie, koledze Maki, oraz autorowi tego manuala mój ojciec zaoszczedził prawie dwie stówki wink.gif

Dlaczego o tym piszę.. nie aby się pochwalić. No może trochę wink.gif Ale dlatego że zauważyłem że na jednej aukcji allegro koleś sprzedał już 4 przełaczniki do wersji bez halogenów więc problem napewno występuje w Astrach 2. Nie wiem jak to wygląda w F ale jak widzicie nie trzeba odrazu kupować nowego przełącznika - bo tak naprawdę w całym przełaczniku uszkodzona jest jedna mała ... blaszka z 3 stykami z których jeden jest o milimetr niższy niż pozostałe... jak taka mała pierdoła może nam umilić życie wpysk.gif

Napisano

> Ja jednak postanowiłem wymontować go jeszcze raz i przyjrzeć się

> dokładniej tej częsci:

I bardzo dobrze zrobiłeś w końcu dałeś trochę popracować Naszym szarym komórkom. grinser006.gif

Trzeba pamiętać, iż nie każda usterka jest identyczna w danym elemencie.

A tak wogóle to chyba zapracowałeś na duże piwo.gif z pianką a co na to Tata grinser006.gifbrawo.gif .

Napisano

Dzisiaj robiłem dokładnie to samo tyle że zastosowałem troszkę inne jeszcze rozwiązanie a mianowicie .Zrobiłem lutownicą i cyną małe zgrubienie na tej blaszcze po której się suwa ten biały plastik. I też wszystko chodzi pięknie. Może nie jasno opisałem ale jak by ktoś potrzebował info chętnie wytłumacze co i jak

Napisano

> chętnie wytłumacze co i jak

Zanim zaczniesz tłumaczyć, najpierw wyedytuj swojego posta i usuń ten wielki cytat. Dzięki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.