Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Osiowanie zegarów

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś może mi wyjaśnić "łopatologicznie" na czym polega osiowanie zegarów? Chodzi o zegary z nowszego auta oczywista. Czego się do tego używa, co się ustawia itd... devil.gif

Napisano

Obawiam sie, że ktoś tu myli i źle zestawia pojęcia.

Osiowanie czegokolwiek rozumie się na ogół jako czysto mechaniczne ustawianie położenia osi, ustawianie równoległości osi itp. Nie ma to sensownego zastosowania we wskaźnikach pokładowych auta.

A wskaźniki pokładowe, zwane tutaj potocznie zegarami, można raczej kalibrować, czyli ustawiać położenie wskaźnika (nie zawsze jest to wskazówka zdejmowana i nakładana na osi) względem określonego punktu skali przyrządu (zwykle jest to najważniejszy lub nominalny punkt, np. temperatura 100 stopni czy określona prędkość pojazdu a raczej obrotu na lince prędkościomierza).

Każdy rodzaj przyrządu na kokpicie jest zupełnie inny konstrukcyjnie i wykorzystuje inne zasady pomiaru i wskazania (np.wskaźnik prędkości, temperatury czy poziomu paliwa), więc kalibracja jest też inna. Amatorsko, nie mając dokładnych przyrządów kontrolnych np. odpowiedniego termometru, nie ma sensu ruszać wskazówek we wskaźnikach.

Napisano

Koledze chyba bardziej chodziło o to, że jak się wstawi np. drugie zegary, to trzeba w nich ustawić przebieg i w ogóle żeby nic się nie gryzło. Coś mi świta, że coś takiego trzeb a zrobić np. w PII jeżeli chcemy do najuboższej wersji założyć zegary z obrotomierzem. Wtedy jedziemy do serwisu, który nam wszystko przestawia. Ustawia dany przebieg itp.

PS ale być może się mylę i to nie o to koledze chodzi. wink.gif

Napisano
  • Autor

Dokładnie. Chodzi mi o ustawienie zegarów w punto II FL. Z fabryki wyjechał z zegarami bez obrotka. Teraz wstawiamy z.. zlosnik.gif Z tego co pisałem na Punto to chodzi o:

1) wyłącznie migania po podłączeniu

2) wyosiowanie licznika (czyli podłączeni/wyłączenie diod odp za konkretne wyświetlanie opcji wyposażenia w aucie. Np. wyłączeni kontrolki podusek jesłi auto i ch nie ma itd. oraz ustawienie przebiegu)

Interesowało mnie na czym polega owe osiowanie, czyli z czym to się dokładnie je... Jak pojadę do serwisu i powiem: "chcę wyosiować licznik" żeby nie powiedzieli: "a co to znaczy?" sick.gifzlosnik.gif

Napisano

No ja na ten temat niestety nic więcej nie wiem. Myślę, że ludzie z kącika Punto jedynie są w stanie Ci to wyjaśnić dokładniej. wink.gif

Napisano

Z tego co ja wiem to osiowanie zegarow wykonuje sie na egazaminerku. Prawdopodobnie tak jak koledzy wspomnieli chodzi tu o ustawienie przebiegu, kontrolek itp.

Napisano

> Z tego co ja wiem to osiowanie zegarow wykonuje sie na egazaminerku.

> Prawdopodobnie tak jak koledzy wspomnieli chodzi tu o ustawienie

> przebiegu, kontrolek itp.

Egzakli ok.gif

Chodzi o to by nie wywalało check-ów wyposażenia, którego w samochodzie nie ma oraz o korektę przebiegu itd.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.