Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra f - brak mocy, brzydko pracuje; x16szr

Featured Replies

Napisano

Witam bardzo.

Po prędce opowiem co i jak.

Astra f silnik x16szr / 1.6 8v

Silnik odpala niechętnie, jak już odpali to pracuje jak traktor na ok 600 obrotach. Gaz trzeba dodawać bardzo delikatnie bo inaczej gaśnie. Do ok 3500 obr. pracuje jak wspomniany traktor, przy czym silnie się trzęsie. powyżej tej granicy pracuje normalnie ale jak już obroty spadną to potrafi się zadusić.

Lambda jest OK, cewka też. będę jeszcze eksperymentował ze świecami, przewody mają pół roku. / check engine nic nie pokazuje.

Jak już jedzie to z wielkiej łaski. Bardzo słaba moc, nic się nie rozpędza. Mam też wrażenie że śmierdzi sprzęgłem. (mogło by wyjaśniać słabą moc) ale głównie chodzi o pracę silnika.

Jakby ktoś miał podobne historie to bardzo byłbym wdzięczny za pomoc.

Napisano

> Jakby ktoś miał podobne historie to bardzo byłbym wdzięczny za pomoc.

Stało się to z dnia na dzień czy wcześniej i cały czas się pogłębia?

Napisano
  • Autor

wymieniłem świeczki, wyczyściłem syfy z obudowy wtrysku, sprawdziłem czy nie zapchany itp. Jak wymieniałem świeczki to jakby 1 cylinder suchy - reszta w normie. EGR jeszcze sprawdzę (muszę zdobyć tego torxa tandetnego). Sprzęgło sprawdzone - prawidłowe.

Historia wyglądała tak że wsiadłem do niego jak zwykle odpaliłem i pojechałem. Nagle w drodze zauważyłem że się zaczął szarpać (podobnie jak wtedy gdy brakuje benzyny/gazu) ale po wyższych obrotach znów jechał. Dojechałem do celu (jakieś 8 km za moim miastem) i tam już nie mogłem go odpalić. Zaholowałem się pod dom i tak stoi. Jak ostygł to odpalił, no ale tej mocy - brak, i przy niższych obrotach obumiera i gaśnie.

Napisano

sprawdziłbym ciśnienie sprężania w cylidrach... może to uszczelka - np. między cylindrami (brak typowych objawów typu mgła z wydechu lub ciśnienie w ukł. chłodzenia)

Napisano
  • Autor

Ciśnienie w normie, mniej więcej równe na sąsiednich cylindrach. W chłodniczym nie widać tłustych plam. Dymi jak to zimny. Uszczelka sucha. Żadnych wycieków.

Napisano

rozrząd nie jest przestawiony?

dolne koło rozrządu nie jest obluzowane?

Napisano
  • Autor

> rozrząd nie jest przestawiony?

> dolne koło rozrządu nie jest obluzowane?

Silnik pracuje na wyższych obrotach, zawory nie stukają zatem przepuszczam że rozrząd w porządku.

-----------

EGR zaślepiłem, nic nie dało. Silnik biegu jałowego wyczyszczony. Jutro jeszcze pokombinuję z kablami WN i może uda mi się załatwic cewkę. Więcej pomysłów nie mam.

Napisano

> Silnik pracuje na wyższych obrotach, zawory nie stukają zatem

> przepuszczam że rozrząd w porządku.

> -----------

> EGR zaślepiłem, nic nie dało. Silnik biegu jałowego wyczyszczony.

> Jutro jeszcze pokombinuję z kablami WN i może uda mi się

> załatwic cewkę. Więcej pomysłów nie mam.

Podejrzewam uszczelkę kolektora ssącego, lub jakąś nieszczelność w dolocie

Napisano
  • Autor

> Podejrzewam uszczelkę kolektora ssącego, lub jakąś nieszczelność w

> dolocie

Nie widać wycieków (raczej benzyna by przeciekała). W kolektorze ssącym widzę "kałużę" benzyny. Świece od 2 do 4 mokre. Raczej przypomina mi to problem z elektryką. Przewody WN sprawdzone - to też nie to. Cewka nie ma roku, ale tego też nie wykluczam.

Pomysły mi się skończyły.

Jeszcze taki szczegół mi się przypomniał. Samochód wcześniej bardzo "kopał" Czy to mogło zwrócić uwagę na jakąś poważniejszą awarię, która z biegiem czasu mogła czegoś nie uszkodzić?

---------------

Sprawdziłem prostym sposobem czy wszystkie świece pracują. Okazało się że jedna nie daje iskry. Zatem uważam że to znów padła cewka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.