Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sczipowałem auto...

Featured Replies

Napisano

...przy okazji poprawek po robocie gazowników. Ponieważ jakimś cudem zabrakło kabla przy czujniku temp. to dla celów poznawczych wlutowałem sobie przedłużkę - szeregowo z czujnikiem temp. 10 kilowego czipa zlosnik.gif którego miałem akurat pod ręką za 0,10 PLNa.

Efekt nieco mnie rozczarował hehe.gif ale czułem że coś się zmieniło... hmm.gif tyle że na gorsze. Mówię o benzynie - mieszanka zrobiła się za bogata, lambda praktycznie stoi na 0,9-0,99V. A na gazie za to zgodnie z oczekiwaniami - mieszanka nieruszona, auto normalnie pali. Trudno jednak nie oprzeć się wrażeniu, że auto lepiej przyspiesza w zakresie 2-4 k obrotów, powyżej nie czuję żadnej różnicy. Czyli zmieniła się w jakiś sposób mapa zapłonu. Na pewno zapłon się przesunął z powodu zwiększenia obciążenia silnika - jak na rysunku (super rozwinięta elektronika w 1.4 określa je na podstawie czasu wtrysku a nie MAP sensora, czyli pierwsze skrzypce grają czujniki temp. i lambda, reszta to dzieło przypadku). Zapłon powinien być też uzależniony od temperatury (w niższych temp. czas spalania mieszanki się wydłuża). I teraz pytanie: kto wie czy w naszych brykach mapa zapłonu jest też zależna od temperatury powietrza? Info na ten temat w necie generalnie brak. niewiem.gif

post-44204-14352465046283_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> jesteś swiadomy tego co zrobiłeś?

to się nazywa czip-varjator tylko nie wiem w którą stronę zadziałał zlosnik.gif

teoretycznie w temperaturze -10 *C benzyna spala się o 20% dłużej niż przy otoczeniu 20*C, a przy - 40 o 35%, to sporo więc komp musi korygować zapłon o te parametry. I robi to tyle że w zależności od temp. silnika, a czy robi korektę od temp. powietrza i o ile to nikt nie wie niewiem.gif

Napisano

Ten post nie powinien mieć tytułu sczipowałem auto tylko JESTEM DRUCIARZEM a poza tym dowodzi on niezbicie że tuning psychologiczny naprawdę działa. biglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gifhehe.gif

Napisano

> Ten post nie powinien mieć tytułu sczipowałem auto tylko JESTEM

> DRUCIARZEM a poza tym dowodzi on niezbicie że tuning

> psychologiczny naprawdę działa.

zlosnik2.gif

Napisano
  • Autor

> Ten post nie powinien mieć tytułu sczipowałem auto tylko JESTEM

> DRUCIARZEM a poza tym dowodzi on niezbicie że tuning

> psychologiczny naprawdę działa.

a kto tu pisał o tuningu???

widzę że kompletnie nie rozumiesz tematu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.