Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

bagażnik dachowy

Featured Replies

Napisano

Ktoś wie jak to wygląda sprawa montażu bagażnika dachowego przy SKYDOME?

a tak w ogóle jakie bagażniki polecacie? jakieś fotki? linki

Napisano

> a tak w ogóle jakie bagażniki polecacie? jakieś fotki? linki

ja kupiłem fiatowski, nie jest drogi (trochę powyżej 400 zł) wykonany jest całkiem w porządku

Napisano

mocowanie jest do bani bo odkształca uszczelki w drzwiach i po otwarciu drzwi po mocowaniach w czasie deszczu kapie woda na fotele

Napisano

> mocowanie jest do bani bo odkształca uszczelki w drzwiach i po

> otwarciu drzwi po mocowaniach w czasie deszczu kapie woda na

> fotele

Dużo jeździłem z bagażnikiem, ale takiej przypadłości nie stwierdziłem. Uszczelka drzwi delikatnie się odkształca, ale tylko na czas jazdy z bagażnikiem. Po zdjęciu bagażnika powraca do wcześniejszych kształtów, zarówno w lecie jak i w zimie!

Może to tylko przypadłość bagażników oryginalnych, bo ja mam stalowy 9profil prostokątny) THULE ...

Co do szklanego dachu, to myślę że podejdzie standardowy bagażnik. Nawet bagażnik THULE powinien podejść, bo ten bagażnik opiera się na specjalnych stopkach, które z przodu opierają się na takiej gumowanej rynience a z tyłu nawet do niej nie dochodzą...

• 11 miesięcy później...
Napisano

> bo ja mam stalowy

> 9profil prostokątny) THULE ...

Odświeżę wątek bo być może będę zmuszony coś zakupić.

Mam pytanie do Pilzner'a i innych użytkowników bagażników dachowych:

1. jak jest różnica , oprócz ceny i estetyki, pomiędzy bagąznikiem bazowym z aluminum a stalowym?

2. Pilzner'ze jaki masz box ?

3. Jak z prowadzeniem, stabilnością auta i hałąsem przy większych prędkościach 130km/h, 140 km/h? prośba do odpisujących o napisanei dokładnie jakie mają bagażniki bazowe i jakie boxy.

Zastanawiam się nad bazą z Thule i ew jakimś używanym boxem typu Thule Pacific 600 lub wynajęciem boxa....

Pozdrawiam.

Napisano

> 1. jak jest różnica , oprócz ceny i estetyki, pomiędzy bagąznikiem

> bazowym z aluminum a stalowym?

Belki z aluminium są w przekroju owalne i wyglądają jak szczotkowane aluminium (może mają jakiś lakier - tego nie wiem). Belki stalowe są prostokątne, powlekane jakimś PCV.

Belki aluminiowe mają inne systemy do mocowania uchwytów narciarskich i rowerowych. Zdarza się, że jakiś bagażnik czy uchwyt pasuje tylko do tego albo innego systemu...Ja miałem już uchwyty rowerowe i narciarskie do prostokątnych belek i jakbym kupił belki aluminiowe, to musiałbym dodatkowo kupować specjalne przejściówki, co przy iluś tam punktach mocowań wychodziło dość drogo...

> 2. Pilzner'ze jaki masz box ?

Nie mam boxa. Używam uchwytów rowerowych (kupiłem później uniwersalne Thule do profili stalowych i prostokątnych z systemem szybkiego mocowania) i uchwytu narciarskiego do belek stalowych.

> 3. Jak z prowadzeniem, stabilnością auta i hałąsem przy większych

> prędkościach 130km/h, 140 km/h?

Jest zdecydowanie głośniej niż normalnie, ale na pewno nie jest tak, że radio trzeba mieć na maksa... Sam bagażnik plus ewentualnie narty nie wpływają zbytnio na prowadzenie i stabilność auta, a opisane prędkości daje się osiągnąć nawet z takim silnikiem jaki mam ja. Czuć jednak, że coś jest na dachu.

Bagażnik rowerowy z rowerami to już inna historia...

Napisano

> Belki z aluminium są w przekroju owalne i wyglądają jak szczotkowane

> aluminium (może mają jakiś lakier - tego nie wiem). Belki

> stalowe są prostokątne, powlekane jakimś PCV.

ciekawa teoria zlosnik.gif

lp43zz_400.jpg

link

Co do belek mam takie

lp49zz_400.jpg

link

a tak po zamontowaniu

bagaznik.jpg

Napisano

> ciekawa teoria

Kolega napisał, że planuje kupić Thule. Dlatego ja pisałem o produktach właśnie tej firmy a nie o jakiejś niszowej włoszczyźnie... grinser006.gif

> Co do belek mam takie

Nie pytałem jakie masz belki, to kolega pytał grinser006.gif

> a tak po zamontowaniu

Nieciekawie to wygląda grinser006.gifwink.gif

Napisano

> Kolega napisał, że planuje kupić Thule. Dlatego ja pisałem o

> produktach właśnie tej firmy a nie o jakiejś niszowej

> włoszczyźnie...

Kolega napisał, że się zastanawia nad Thule, a to nie jest jednoznaczne z zakupem Thula zlosnik.gif

> Nie pytałem jakie masz belki, to kolega pytał

Dlatego to nie było do Ciebie tylko do Kolegi pytającego zlosnik.gif

> Nieciekawie to wygląda

bo ja wiem, szału nie ma, teraz bym kupił belki thula. Te zostały mi po Stilo, dokupiłem nowe łapy i smiga wink.gif

Napisano

> bo ja wiem, szału nie ma, teraz bym kupił belki thula. Te zostały mi

> po Stilo, dokupiłem nowe łapy i smiga

A dlaczego wolałbyś Thule? Lepsze uchwyty? Nie rysujące lakieru czy co?

Na razie mam tydzien na zebranie informacji czy towarzysze podróży a własciwie nasze żony zapakują sie do bagażnika Bravo czy też trzeba 2ga rodzine na dachu upchać tuk.gif

Napisano

> A dlaczego wolałbyś Thule? Lepsze uchwyty? Nie rysujące lakieru czy

> co?

Jakość wykonania lepsza i prawdopodobnie łatwiejszy montaż hmm.gif

> Na razie mam tydzien na zebranie informacji czy towarzysze podróży a

> własciwie nasze żony zapakują sie do bagażnika Bravo czy też

> trzeba 2ga rodzine na dachu upchać

Ja chcesz kupic dobre to bierz Thula, jak nie chcesz pakować dużej kasy to bierz jakieś tanie markowe

Napisano

> Jakość wykonania lepsza i prawdopodobnie łatwiejszy montaż

'podobno' wszystkie rysuja wink.gif

> Ja chcesz kupic dobre to bierz Thula, jak nie chcesz pakować dużej

> kasy to bierz jakieś tanie markowe

wez lepsze lapy/belki (np thule) a box'a sobie pozycz. No chyba ze czesto potrzebujesz... zlosnik.gif

Napisano

> 'podobno' wszystkie rysuja

ooniee.gif

> wez lepsze lapy/belki (np thule) a box'a sobie pozycz. No chyba ze

> czesto potrzebujesz...

I na ten genialny pomysł wpadłem dzisiaj w samo południe. Baza sie zawsze może przydać i nie warto oszczędzać i mało miejsca zajmie. A boxa sie wynajmie .. na spółkę może nawet zeby.GIF

Napisano

dlatego naklejam na lakier folię bezbarwną i podłapyma wyciete podkładki z dętki zeby.GIF

Napisano

> dlatego naklejam na lakier folię bezbarwną i podłapyma wyciete

> podkładki z dętki

mieczak zeby.GIF

Napisano

> I na ten genialny pomysł wpadłem dzisiaj w samo południe. Baza sie

> zawsze może przydać i nie warto oszczędzać i mało miejsca

> zajmie. A boxa sie wynajmie .. na spółkę może nawet

najpierw ocen czy faktycznie sie nie zmiescisz... ja przed pierwszym wyjazdem tez sie obawialem... ale sie pomiescilo wszystko wiec 'oszczedzilem' na belkach wink.gif

Napisano

> najpierw ocen czy faktycznie sie nie zmiescisz... ja przed pierwszym

> wyjazdem tez sie obawialem... ale sie pomiescilo wszystko wiec

> 'oszczedzilem' na belkach

No w weekend bedizemy się z kumplem darli ile pary w płucach na nasze mulher.gif że tyyyyyle meijsca jest przecież w bagażniku.

Planujemy letni wspólny wyjazd do Chorwacji wiec 2 rodziny ciezko będzie upchnąc w bagażnik klotnia.gifniewiem.gif

Napisano

Ja używam bagażnika kilka razy w lecie i i kilka razy w zimie i póki co rys w miejscu jego mocowania nie mam... Montaż jest dość prosty i szybki, przy odrobinie wprawy całość montuje się w 5 minut.

Przy ostrożnym montażu nic się nie porysuje. Warunkiem jest dobre ustawienie uchwytów mocujących i dokładne oczyszczenie miejsca montażu. Łapy firmy Thule maja fabryczne podkładki z dość miękkiej gumy.

Napisano

> Planujemy letni wspólny wyjazd do Chorwacji wiec 2 rodziny ciezko

> będzie upchnąc w bagażnik

do CRO to potrzebujesz 2pary kapielowek i krem do opalania zeby.GIF. A na powaznie to w 2pary to sie powinniscie upchnac. A do 2rodzin to wam dzieci brakuje biglaugh.gif - i wtedy faktycznie by ciezko bylo.

Pierwsze wyjazdy z Zona do CRO robilismy Puntem, a tam jest cos kolo 250litrow w bagazaniku - z namiotem, jedzeniem na 2tygodnie itp i sie zapakowalismy. Ostatni wyjazd do CRO byl z dzieckiem bez namiotow, jedzenia, itp - bo do hotelu jechalismy, ale za to z wozkiem, pieluchami, cala szafa ubranek dzieciowych i ledwo wlazlo, ale sie zmiescilo wink.gif

Jak ladnie poprosicie Zony to sie do bagaznika powinniscie zmiesc wink.gif no chyba ze sie nie chcecie cisnac, a Zony potrzebuja kreacje posiadac rozne... no to wtedy wyjscia nie ma wink.gif

Napisano

> Masz może fotkę szczegółową tych belek thula po zamontowaniu?

Niestety nie mam, a bagażnik mam już zdjęty.

W instrukcji dostępnej na stronach Thule są rysunki mocowania. Wygląda to dokładnie tak jak na rysunkach...

Napisano

> Niestety nie mam, a bagażnik mam już zdjęty.

> W instrukcji dostępnej na stronach Thule są rysunki mocowania.

> Wygląda to dokładnie tak jak na rysunkach...

ok.gif

z tego widzę, że jednak thula szybciej zamontujesz i same łpy nie leża na karoserii tak ja w tym LP co mam.

Napisano

Najlepiej się zastanowić czy na wyjadz konieczny jest box.

W zeszłym roku byłem w Cro w 5 osób: ja, żona, dwoje dzieci po 6 lat i brat lat 15.

Zapakowaliśmy się spokojnie. Kwestia dobrego poukładania rzeczy w bagażniku. Najlepiej zdjąć półkę i postawić pionowo za siedzeniem tylnym - pomaga

Napisano

> Najlepiej się zastanowić czy na wyjadz konieczny jest box.

> W zeszłym roku byłem w Cro w 5 osób: ja, żona, dwoje dzieci po 6 lat

> i brat lat 15.

> Zapakowaliśmy się spokojnie. Kwestia dobrego poukładania rzeczy w

> bagażniku. Najlepiej zdjąć półkę i postawić pionowo za

> siedzeniem tylnym - pomaga

Tez nad tym myślałem; tylko czy jak wywale tylną półkę to się nikt nie przyczepi? W sensie policaje z Austrii, Czech, Słoweni, Cro?

Napisano

> Tez nad tym myślałem; tylko czy jak wywale tylną półkę to się nikt

> nie przyczepi? W sensie policaje z Austrii, Czech, Słoweni, Cro?

kurcze, w wakacje przejechałem przez Słowację, Węgry, Chorwację, Bośnię, Słowenię, Austrię i Czechy bez tylnej półki i nawet by mi do głowy nie przyszło że to może być jakiś problem hmm.gif

Napisano

> kurcze, w wakacje przejechałem przez Słowację, Węgry, Chorwację,

> Bośnię, Słowenię, Austrię i Czechy bez tylnej półki i nawet by

> mi do głowy nie przyszło że to może być jakiś problem

Zadałem to pytanie na forum o Chorwacji: http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=486880#486880

Zobaczymy co odpowiedzą zeby.GIF

Napisano

> Tez nad tym myślałem; tylko czy jak wywale tylną półkę to się nikt

> nie przyczepi? W sensie policaje z Austrii, Czech, Słoweni, Cro?

Ja wielokrotnie jechałem z tak dopakowanym autem, że szyba tylna była zasłonięta. Często za granicę (Czechy Słowacja Austria) Nigdy nikt mnie nie zatrzymał. Co do widoczności to przecież masz zewnętrzne lusterka. Kiedyś obowiązkowe było tylko lewe więc ten przepis o niezasłanianiu szyby był uzasadniony.

Co do pakowania to możesz postawić półkę i podnieś tak, żeby robiła za kratkę (nigdy tego nie stosowałem, ale zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem) lub podnieść zagłówki na max żeby trzymały graty. Najważniejsze jest to, żeby na wierzch kłaść lekkie i miękkie rzeczy - ręczniki, koce, karimaty itp. Wtedy będzie OK.

Napisano

Upychając tak wszystko na maksa należy uważać na ogrzewanie tylnej szyby.

W poprzednim aucie miałem przypadek, że któraś z zapakowanych rzeczy ocierała o ścieżkę ogrzewania i po kilku godzinach jazdy, na skutek drgań, po prostu ją przetarła...

• 2 miesiące później...
Napisano

Ratujcie . Odświeżam wątek. Kumpel załatwił od innego kumpla że na m pożyczy box dachowy. Będę kupował bazowy Thule jakiś ale....

Ten pożyczany Box ma mieć ok 200cm długości (40 cm szer, jakiś MCM, narty się mieszczą)! Jak to się ma do otwieralności klapy bagażnika?

Druga sprawa to antentka do radia, jak toto upchnąć i nie połamać?

Ps: Na jakiej wysokości od dachy są belki?

EDIT: znalazłem takiego zawodnika z Thule Pacific 500 który ma 226cm długości.. Więc chyba da radę?

Napisano

Narty też trochę wystają z tyłu i bagażnik do nich nie dochodzi po otwarciu.

Jeśli mocowanie boksu pozwoli, to można go przesunąć do przodu...

Belki w środkowej części dachu są około 5-10cm nad dachem. Na pewno nie więcej niż 1cm w moim bagażniku...

Co do antenki, to zawsze jakoś tak układałem narty i rowery, że antenka sterczała sobie swobodnie. Boksu nigdy nie montowałem, więc mi aż tak bardzo nie przeszkadzała, ale chyba można dokupić jakąś krótszą wersję...

Napisano

a tak w ogóle jakie bagażniki polecacie? jakieś fotki? linki

w salonie zamontowali taki

11052010199.jpg

11052010200.jpg

antena weszła cała a odkształcenie uszczelki jak widać ok.gif

Napisano

> To chyba Junior Xtreme 450.

> Jeden z moich typów. Ale i tak na razie tylko bazowy potrzebuję...

> PS: duża będzie różnica w hałasie belek Aero kontra zwykłe kwadratowe?

Ja mam belki Atera 45098 i są bardzo głośne.

Miałem wcześniej na VW Polo belki thule które były całe zabudowane i całe mocowanie było do rynienki w dachu a nie z taką łapą która wchodzi we wnekę drzwi i muszę powiedzieć że tamte belki były bardzo ciche w porównaniu do tych co mam teraz. Także najlepiej brać takie które mają dokładnie obudowane podstawy.

Napisano

Myślałem o oryginalnym , ale w końcu skompletowałem THULE , belki alu, stopy i kit i jestem zadowolony.

Powyżej 90 szumi ale oryginał nie jest lepszy a mam pewność ,że nic się nie obetrze.

Napisano

> Myślałem o oryginalnym , ale w końcu skompletowałem THULE , belki alu, stopy i kit i jestem

> zadowolony.

> Powyżej 90 szumi ale oryginał nie jest lepszy a mam pewność ,że nic się nie obetrze.

którą opcję wybrałeś? Możes zpodać numerki stopy,łapy i kitu?

750 czy 754?

Belki Aero czy prostokątne?

Jakieś zamki trzeba dodatkowo dokupywać?

Ile w sumie za bagażnik bazowy cie to wyniosło?

Napisano

Za cały zestaw z belkami alu wołają na alledrogo 749pln-ów confused.gif, zapolowałem i kupowałem poszczególne elementy, belki 127cm aluminiowe(symbol 869) kupiłem za 260 ,-(ceny już z wysyłką)już z zamkami,łapy (symbol 750) kupiłem z całym bagażnikiem do toyoty za 100,- hehe.gif, belki stalowe i KIT odsprzedałem, tak więc łapy wyszły mnie 0pln waytogo.gif,.A na allegro za same łapy chcą 150 zeta, po prostu trzeba przeglądać wszystkie oferty z hasłem Thule. Sam KIT musiałem kupić nowy bo używanych jeszcze nie ma (kit 1451) 120,-, oczywiście allegro , są ogłoszenia z samymi kitami ,wystarczy zapytać o model.

Dodam ,że wszystkie używane elementy w idealnym stanie,sumując mam bagażnik za 380,- + trochę fatygi.

tu link do konfiguratora THULE http://www.thule.com/pl-PL/PL/FitGuide.aspx#startApp

Napisano

Też mam podobny zestaw jak kolega tyle, że w Leonie. U mnie też trochę szumi i gwiżdżę powyżej 90 km/h podobno sposobem na to jest dokupienie dodatkowej uszczelki ( takiej samej jak ma kolega wlozoną na górze belki aero ) i zatkanie tych szpar na dole belki gdzie jest podziałka i wsuwa się stopę 750.

• 8 miesięcy później...
Napisano

> Kolega napisał, że planuje kupić Thule. Dlatego ja pisałem o produktach właśnie tej firmy a nie o

> jakiejś niszowej włoszczyźnie...

A koledzy wiedzą, że dla Original Imperium Fiata te oryginalne relingi poprzeczne produkuje włąsnie Thule?

Thule jest tu podwykonawcą...

Jeśli chodzi o oryginalne relingi poprzeczne, są dwie rzeczy na NIE wg tego o czym słyszałem ze sprawdzonego źródła:

1. bardzo wysoki poziom halasu

2. podcieka woda podczas jazdy zimą i w deszczu (nie w każdym modelu)

Napisano

Kupiłem belki Aero Thule. Jest głośno! Z boxem już lepiej. Teraza bym celował w te tańsze kwadratowe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.