Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Głośniki dwudrożne-prawda obiektywna?

Featured Replies

Napisano

Tak przeglądam to forum bo jestem właśnie na etapie wymiany głośników i nasuwa mi się jedna wątpliwość- głośniki dwudrożne! ,gdziekolwiek nie spojrzę piszecie że to zło skończone ,że tylko zestaw odseparowany da właściwy efekt , to rozumiem!,tylko idiota by z tym polemizował.Ale!...jeśli jestem na tyle leniwy(pytanie czysto teoretyczne) że nie chce mi się nic kombinować,to czy zamontowanie w miejsce średniej klasy głośników szerokopasmowych czyli konwencjonalnych,głośników dwudrożnych podobnej klasy -dzwięk

-poprawi ?

-poprawi minimalnie?

-pogorszy?

-nic nie zmieni?

Napisano

> Tak przeglądam to forum bo jestem właśnie na etapie wymiany głośników

> i nasuwa mi się jedna wątpliwość- głośniki dwudrożne!

> ,gdziekolwiek nie spojrzę piszecie że to zło skończone ,że tylko

> zestaw odseparowany da właściwy efekt , to rozumiem!,tylko

> idiota by z tym polemizował.Ale!...jeśli jestem na tyle

> leniwy(pytanie czysto teoretyczne) że nie chce mi się nic

> kombinować,to czy zamontowanie w miejsce średniej klasy

> głośników szerokopasmowych czyli konwencjonalnych,głośników

> dwudrożnych podobnej klasy -dzwięk

> -poprawi ?

> -poprawi minimalnie?

> -pogorszy?

> -nic nie zmieni?

Jesli aut o ktorym nie wspomniales w poscie to Lanos to spiesze z wyjasnieniami:

- fabryczne radio jest bardzo slabe. Nie tylko pod wzgledem brzmienia, ale tez mocowo

- fabrycznie papierowe glosniki o mocy 10W, o szerokosci 13cm, nawet zastapione pioneerem ( wink.gif ) za 200zl nie sprawia satysfakcji

- kompletny brak wytlumienia (!!) dzwi sprawi ze np. druty od klamki beda sobie trzeszczec

I teraz: montujac lepsze glosniki owszem, polepszysz jaksc dzwieku, ale bedzie to efekt nieznaczny, mozna powiedziec nie adekwatny do wydanych pieniedzy. Wszyscy ktorzy sa na tym forum dbaja o Twoja kieszen (hehe), i poleca Ci sprzet o najlepszym stosunku cena/efekt. Krotko: wstawiac byleco z bazaru niema najmniejszego sensu, jak montowac to tylko lepsze radio i zestaw 165

Napisano

Konwencjonalne glosniki dwudrozne ... ciekawe stwierdzenie... smile.gif

Jak na mnie konwencjonalne sa jednodrozne.. a dwudrozne to dosc nowy twor... w porownaniu oczywiscie do NORMALNYCH(CZYTAJ: JEDNODROZNYCH) glosnikow

Napisano
  • Autor

> Konwencjonalne glosniki dwudrozne ... ciekawe stwierdzenie...

> Jak na mnie konwencjonalne sa jednodrozne.. a dwudrozne to dosc nowy

> twor... w porownaniu oczywiscie do NORMALNYCH(CZYTAJ:

> JEDNODROZNYCH) glosnikow

Czytaj wolniej i ze zrozumieniem cfaniaczek.gif,wprawdzie napisałem trochę "niespójnie",no ale nigdzie nie było stwierdzenia "konwencjonalne głośniki dwudrożne"

Napisano
  • Autor

Nie no radio juz wymieniłem,wprawdzie nie jest to sprzęt który spotka sie z aplauzem na tym forum (Panasonic CQ-C1301N,MP3,WMA i .. takie tam,ale jak słyszałem Panasonic jest do pupa.gificon_eek.gifhmm.gifhehe.gif) i planuję zamontować zarówno na tył jak i na przód JBL CS 265 165 mm, dwudrożne ,więc niech mnie ktoś przekona że błądzę oslabiony.gif. PS. a tym trzeszczeniu klamek i plastików w Lanosie to ktoś ci opowiadał czy znasz to z autopsji,bo przyznam...posiadałem lub użytkowalem wiele aut marek powszechnie uznawanych za ok.gif,które wcale nie były cichsze od Lanosa.U mnie nic nie trzeszczy(pomimo siedmiu lat),aczkolwiek wygłuszenie drzwi przednich w celu poprawy odsłuchu zapewne było by jak najbardziej wskazane.

Napisano

> planuję

> zamontować zarówno na tył jak i na przód JBL CS 265 165 mm,

> dwudrożne ,więc niech mnie ktoś przekona że błądzę .

Na tyl mozesz, ale na przod kup se cos normalnego. Powaga, przecierz nikt nie chce zle dla ciebie wink.gif

> PS. a tym

> trzeszczeniu klamek i plastików w Lanosie to ktoś ci opowiadał

> czy znasz to z autopsji,bo przyznam...posiadałem lub użytkowalem

> wiele aut marek powszechnie uznawanych za ,które wcale nie były

> cichsze od Lanosa.U mnie nic nie trzeszczy(pomimo siedmiu

> lat),aczkolwiek wygłuszenie drzwi przednich w celu poprawy

> odsłuchu zapewne było by jak najbardziej wskazane.

grinser006.gif Rozumiem ze jak wszyscy Lanosiarze bronisz swego zacnego DU, masz podstawy bo auto niezłe. Sam mialem przez 6lat, zawsze go bronilem... teraz wiem ze lanosy to zlomy. Mialem w nim rozne kombinacje audio. Co do trzeszczenia to tak jak mowie: Orginalnie nie trzeszcza - dopiero po wstawieniu tych smiesznych plastikowych dystansow (od matiza) i zamontowaniu glosnikow 16cm robi sie grzechotka. Mi drzala cala szyba, cięgna i ... ech szkoda sie znow wkurzac, dobrze ze niemam juz do czyniena z tymi tandetnymi plastikami zlosnik.gif mialem HB, 3drzwiowego.

Napisano
  • Autor

Dystanse nie były by plasikowe od Matiza,tylko z MDF-u(są takie w sklepach car audio)i to raczej nie powinno powodować drżenia szyby yikes.gif i nadwozia.A tak na marginesie...ja nie jestem "lanosiarzem" tylko posiadaczem Lanosa od siedmiu lat i daje mi to podstawę do twierdzenia że nazwanie go "złomem" to spore nadużycie,tym większe że wypowiedziane przez użytkownika Golfa 1,9 SDi hehe.gif.Ostatniego VW sprzedałem 9 lat temu z mocnym postanowieniam braku powrotu do tej marki,niestety dwa lata temu służbowo zostałem zmuszony do spędzenia kilku miesięcy w VW Passacie 1,8T który nieomal by mnie zabił-podczas wyprzedzania pękło koło zamachowe(samochód miał trzy miesiące i 15kkm przebiegu),liczne inne upierdliwe usterki tylko utwierdziły mnie w przekonaniu że VW to... no.gif,więc dajmy temu spokój i pomówmy o...głośnikach

Napisano

> Dystanse nie były by plasikowe od Matiza,tylko z MDF-u(są takie w

> sklepach car audio)i to raczej nie powinno powodować drżenia

> szyby i nadwozia.A tak na marginesie...ja nie jestem

> "lanosiarzem" tylko posiadaczem Lanosa od siedmiu lat i daje mi

> to podstawę do twierdzenia że nazwanie go "złomem" to spore

> nadużycie,tym większe że wypowiedziane przez użytkownika Golfa

> 1,9 SDi .Ostatniego VW sprzedałem 9 lat temu z mocnym

> postanowieniam braku powrotu do tej marki,niestety dwa lata temu

> służbowo zostałem zmuszony do spędzenia kilku miesięcy w VW

> Passacie 1,8T który nieomal by mnie zabił-podczas wyprzedzania

> pękło koło zamachowe(samochód miał trzy miesiące i 15kkm

> przebiegu),liczne inne upierdliwe usterki tylko utwierdziły

> mnie w przekonaniu że VW to... ,więc dajmy temu spokój i pomówmy

> o...głośnikach

tak sie sklada ze ja tez czesto jezdze innymi wozami niz golf.. nie twierrdze tez ze pozjadlaem wszystkie rozumy, taka moja opinia, juz zawsze bede zdania ze du to zlo, mnie nie przekonasz.. grinser006.gif co do tematu - szkopul moze byc w tym ze w moim lanosie byly ogromne boczne szyby, i grajacy glosnik potrafil nimi zadrzec..strasznie wkurzajacy efekt.. byc moze te auta byly kazdy inny - w moim trzebabylo duuuuzo wygluszenia

Napisano
  • Autor

Abstrachując od tego gdzie głośniki mają być zamontowane,odpowiedzi na pierwotnie sformułowane pytanie nie otrzymałem Qrde!!! sciana.gif dzwięk sie poprawi,pogorszy czy nic sie nie zmieni?!?!? dwudrożne to zło ,czy takie sobie zło(czyli zło konieczne hehe.gif)

Napisano

> -poprawi ?

> -poprawi minimalnie?

> -pogorszy?

> -nic nie zmieni?

Znacząco poprawi. Głównie dlatego, że tony średnie i wysokie są, że tak powiem, kierunkowe - czyli jak Ci wali po nogach, to sporo tam ginie. Do tego kwestia sceny - puść sobie muzyczkę na głośniki i umieść głowę pomiędzy nimi (na linii łączącej je) i puść jakiś dobrze nagrany jazz czy inną muzyczkę, gdzie słychać wyraźnie gdzie jest który instrument. Powtórz test mając oddalając się o małe co nieco od linii łączącej głośniki.

W przypadku basu nie ma to znaczenia (i tak nie jesteś w stanie pokazać skąd dochodzi dźwięk) a do tego przydaje się "obudowa" - stąd midbasy lepiej dać w drzwi.

Napisano

Przeczytalem to wolno i ze zrozumieniem.

A swoja droga tak to jest jak ktos trafi na kiepski model danej firmy - juz twierdzi ze cala jest do dupy. Chodzi oczywiscie o VW. Bo do DU jakos nie mam przekonania rowniez.

Napisano

Postaram sie obiektywnie wypowiedziec na temat. Przeszedlem w moim Mietku wszystkie mozliwe konfiguracje kolumn. W tym wspolosiowe. Mialem Sony 165mm. Wyciagnalem go ostatnio z pudelka i z ciekawosci wlozylem w wytlumione drzwi i dystans z MDF. Prawa strona midbas+gwizdek - lewa strona coaxial. I niestety w porwnaniu z midbasem coaxial poniosl porazke. To naprawde trudno bylo nazwac dzwiekiem. Cos jak radio tranzystorowe.

Szerokopasmowy teraz - moj szwagier ma Opla Corse. Najpierw mial tam jakiegos Blaupunkta co mu w salonie wlozyli, teraz ma Pioneera DEH3600. Jak sie jechalo w tym samochodzi i sluchalo radia to mialem wrazenie ze sa zamontowane gwizdki w drzwiach, w standardowych obudowach. Jak rozkrecilismy drzwi, to sie okazalo ze jest tam tylko na dole glosnik szerokopasmowy. Nie wiem jak to sie dzialo, ze wysokie tony "wydostawaly" sie miejscem montazowym od tweetera. Pomimo tego ze efekt byl ciekawy, to nadal nie byl dzwiek jakiego chcialoby sie sluchac. I nie mowie tu o wysublimowanym audiofilskim uchu. Po prostu nie ma takiego efektu stereo i czystosci dzwieku jak z zestawu odseparowanego.

Moja rada: umow sie z kims kto ma cos takiego w aucie i posluchaj.

Wydaje mi sie, ze odczuwasz niechec przed montazem gwizdkow w aucie - a niekoniecznie wiaze sie to z wierceniem obicia slupkow i wysatawianiem glosnika na widok publiczny smile.gif

Napisano
  • Autor

> Postaram sie obiektywnie wypowiedziec na temat. Przeszedlem w moim

> Mietku wszystkie mozliwe konfiguracje kolumn. W tym wspolosiowe.

> Mialem Sony 165mm. Wyciagnalem go ostatnio z pudelka i z

> ciekawosci wlozylem w wytlumione drzwi i dystans z MDF. Prawa

> strona midbas+gwizdek - lewa strona coaxial. I niestety w

> porwnaniu z midbasem coaxial poniosl porazke. To naprawde trudno

> bylo nazwac dzwiekiem. Cos jak radio tranzystorowe.

> Szerokopasmowy teraz - moj szwagier ma Opla Corse. Najpierw mial tam

> jakiegos Blaupunkta co mu w salonie wlozyli, teraz ma Pioneera

> DEH3600. Jak sie jechalo w tym samochodzi i sluchalo radia to

> mialem wrazenie ze sa zamontowane gwizdki w drzwiach, w

> standardowych obudowach. Jak rozkrecilismy drzwi, to sie okazalo

> ze jest tam tylko na dole glosnik szerokopasmowy. Nie wiem jak

> to sie dzialo, ze wysokie tony "wydostawaly" sie miejscem

> montazowym od tweetera. Pomimo tego ze efekt byl ciekawy, to

> nadal nie byl dzwiek jakiego chcialoby sie sluchac. I nie mowie

> tu o wysublimowanym audiofilskim uchu. Po prostu nie ma takiego

> efektu stereo i czystosci dzwieku jak z zestawu odseparowanego.

> Moja rada: umow sie z kims kto ma cos takiego w aucie i posluchaj.

> Wydaje mi sie, ze odczuwasz niechec przed montazem gwizdkow w aucie -

> a niekoniecznie wiaze sie to z wierceniem obicia slupkow i

> wysatawianiem glosnika na widok publiczny

Wielkie dzięki IThankYou.gif,właśnie o takie wyjaśnienie mi chodziło ok.gif

Napisano
  • Autor

> Znacząco poprawi. Głównie dlatego, że tony średnie i wysokie są, że

> tak powiem, kierunkowe - czyli jak Ci wali po nogach, to sporo

> tam ginie. Do tego kwestia sceny - puść sobie muzyczkę na

> głośniki i umieść głowę pomiędzy nimi (na linii łączącej je) i

> puść jakiś dobrze nagrany jazz czy inną muzyczkę, gdzie słychać

> wyraźnie gdzie jest który instrument. Powtórz test mając

> oddalając się o małe co nieco od linii łączącej głośniki.

> W przypadku basu nie ma to znaczenia (i tak nie jesteś w stanie

> pokazać skąd dochodzi dźwięk) a do tego przydaje się "obudowa" -

> stąd midbasy lepiej dać w drzwi.

To ja wiem,ale mi chodziło o wywalenie głośników szerokopasmowych niezłej klasy i montaż w to miejsce głośników dwudrożnych współosiowych podobnej prowenjencji,czy to poprawi choć nieznacznie jakość odsłuchu?.I nie mówmy tu o jakośći sprzętu bo jest to pytanie TEORETYCZNE.

Napisano

> głośników szerokopasmowych

> niezłej klasy i montaż w to miejsce głośników dwudrożnych

> współosiowych podobnej prowenjencji

A, to przepraszam - źle zrozumiałem pytanie. Skoro tak czy inaczej wysokie tony będą z tego samego miejsca, to IMVHO różnica będzie wynikała bardziej z różnic między konkretnymi głośnikami niż z samej technologii.

Napisano
  • Autor

To czyli operacja ta nie ma raczej sensu.Reasumując -dobrej klasy głośniki szerokopasmowe będą tak samo brzmiały jak podobnej klasy dwudrożne współosiowe ,zamontowane w tym samym miejscu?,a może coś zle zrozumiałem.A jeśli dobrze zrozumiałem, to po jaką cholerę produkuje sie takie ustrojstwa?!.

Napisano

> To czyli operacja ta nie ma raczej sensu.Reasumując -dobrej klasy

> głośniki szerokopasmowe będą tak samo brzmiały jak podobnej

> klasy dwudrożne współosiowe ,zamontowane w tym samym miejscu?,a

> może coś zle zrozumiałem.A jeśli dobrze zrozumiałem, to po jaką

> cholerę produkuje sie takie ustrojstwa?!.

Dobrze zrozumiales - montaz jednego i drugiego jest bezsensu. Tzn. dla ludzi skupionych wokol CA jest to bez sensu. I tu przechodzimy do drugiej czesci pytania: po co sa robione takie glosniki.

Kiedys mi tato wytlumaczyl: bo w samochodzie nie ma miejsca to sie robi takie gowna. Niestety bylem wtedy mlody i glupi i chcialem wspolosiowe, bo wydawalo mi sie, ze im wiecej drozny tym lepszy smile.gif Niestety ojca jak i doswiadczonych kolegow trza sluchac bo ociec i kumple z AK radzili zestawy odseparowane

No pewnie dla ludzi, ktorym nie zalezy na jakosci dzwieku w samochodzie i chca zeby COS gralo smile.gif Nie ma innego wytlumaczenia. Jak pojdziesz do sklepu z CA to zobaczysz ze obok dobrych zestawow komponentowych leza sobie wspolosiowe... Jak komus odpowiada to sobie montuje.

Inne wytlumaczenie - ludzie z obawy przed kradzieza sprzetu montuja wspolosiowe, ktore latwiej ukryc w fabrycznych miejscach. Montaz tweeterow to juz jakies "wystawienie sie" dla potencjalnych zlodziei.

Napisano

> To czyli operacja ta nie ma raczej sensu.Reasumując -dobrej klasy

> głośniki szerokopasmowe będą tak samo brzmiały jak podobnej

> klasy dwudrożne współosiowe ,zamontowane w tym samym miejscu?,a

> może coś zle zrozumiałem.A jeśli dobrze zrozumiałem, to po jaką

> cholerę produkuje sie takie ustrojstwa?!.

witam z sasiedniego kacika

zeby ludzie mogli sobie takie glosniki wsadzili w tylna polke, tweetery na wysokosci glowy itp

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.