Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dławienie na gazie

Featured Replies

Napisano

Witam, postaram się dość jasno opisać jaki jest problem i co do tej pory zostało zrobione.

Od dłuższego czasu(około pół roku) na niedogrzanym silniku zaraz po przełączeniu na gaz samochód się dławił, prychał itp.

Sytuacja była o tyle upierdliwa że podczas ruszania ze świateł gasł przy samym dodawaniu gazu(sprzęgło jeszcze wciśnięte).

Do tej pory miałem zamontowane żółte valteki, pracowały dość głośno, gazownicy doszli do wniosku że padły "żółtki" i mogą naprawić je lub wymienić na czerwone nowe - decyzja moja to wymiana, przy okazji wymienili filtry od instalki.

Nawkręcano mi że może czerwone są wolniejsze, ale trwalsze od żółtków.

Początkowo aż tak mocno się nie dławił ale mimo wszystko trochę....

Teraz znowu zdarzają się takie cyrki jak wcześniej, dodatkowo chyba coś panowie przestawili odnośnie przełączania na gaz. Wcześniej przełączał się nie tylko po osiągnięciu temperatury ale dodatkowo po przekroczeniu obrotów(nie pamiętam dokładnie wartości). Teraz wystarczy mu temperatura, jeśli przełączy się w trakcie jazdy to pół biedy, natomiast jeśli przełączy się na gaz w trakcie postoju to na bank zgaśnie przy ruszaniu, chyba że uda mi się go "rozgazować" tzn, dobrze mu depnę w gaz jeszcze przed samym ruszaniem.

Świece i kable ledwo nalatane mają 10tyś(bosch+ngk), na dniach zmieniam jedynie filtr powietrza, spróbuję jeszcze sklepać świece do 0,9 bo mam ustawione jak fabryka przykazała 1,1.

Na dodatek tego wszystkiego, zaczął palić jak smok - takie jest moje subiektywne odczucie - na zbiorniku który mieści około 37l ledwo 300km po mieście(krótkie odcinki).

Nie wiem czy po ustawieniu szczeliny w świecach i zmianie filtra nie pojechać na regulację, czy może zanim pojadę na regulację coś jeszcze sprawdzić?

Napisano

>słuchaj valetki 3 om są za wolne do lanosa, masz staga 300 i chcesz żeby to jeździło to najodpowiedniejsze do tego auta będą Matrixy HD344

>zresztą mieszkasz w Białymstoku masz tam na miejscu masz zaklad AC pojedz do nich i oni ci już powiedzą co i jak ,maja swój warsztat także pomogą na pewno.

> a tych swoich gazowników to olej jak ci zaproponowali valetki 3om do lanosa!

> lanos ma czas wtrysku 2.1 ms na wolnych obrotach, a na valetkach 3om nie schodzi się poniżej 3ms na wolnych obrotach wink.gif

Lanos 1.5 16 V Stag-4 ,reduktor scorpion mini, wtryskiwacze magic jet

Napisano
  • Autor

> Na biegu jałowym jest nawet mniej niż 2 ms (benzyna).

Dzięki za zainteresowanie... żółte były, ale mendy ledwo rok pochodziły, a te gazowniki u których byłem coś tam przebąkiwali że żółtych to już nie montują ze względu właśnie na trwałość, mógłbym nawet się pokusić zmienić na matrixy, jednak kto odkupi te czerwone valteki? może 2tyś na nich nalatałem, a teraz zmieniać ot tak?

Napisano

> Dzięki za zainteresowanie... żółte były, ale mendy ledwo rok

> pochodziły, a te gazowniki u których byłem coś tam przebąkiwali

> że żółtych to już nie montują ze względu właśnie na trwałość,

> mógłbym nawet się pokusić zmienić na matrixy, jednak kto odkupi

> te czerwone valteki? może 2tyś na nich nalatałem, a teraz

> zmieniać ot tak?

>spróbuj gazownikom opchnąć,jeżeli u nich kupowałes i podziękuj im za fachowość co do doboru wtryskiwaczy do lanosa wink.gif

>niestety na tych Valetkach 3om to lanos dobrze jeździł nie będzie frown.gif,

>Matrix hd344 to wydatek 350zl + dobry filtr fazy lotnej!- matrix XF-301 LUB FL-O2

>Także troszkę to kosztuje wink.gif

Napisano
  • Autor

> >Także troszkę to kosztuje

No to się wyfrajerzyłem na maksa sciana.gif jeżeli ktoś chce namiary z okolicy u kogo NIE robić instalki, mogę na priv podać.

Wiecie ile sobie zażyczyli za czerwone valteki? Dokładnie tyle ile podałeś za matrixy.

Ja już raczej im nie opchnę, brzydko mówiąc wydymali mnie przez moją nieświadomość... bo w końcu zgodziłem się.

Nauczka na przyszłość.

Napisano

> ja pierdziele no to maja tupet shocked.gif

> W Megapolu listwa wtryskowa Valetek 3om (czerwone ) kosztuje 135zl !

> zerują na nieświadomości klienta frown.gif

Napisano
  • Autor

> > zerują na nieświadomości klienta

Tak sobie pomyślałem że ja przecież nie muszę się orientować jaka listwa była by najlepsza do lanosa, ile kosztują, ale to co zrobili wydaje się jednak nie na miejscu, rozumiem marże, prowizje, ale to już była przesada. Wyszedł chłopina cwaniaczek, najpierw że on nie będzie nic robił bo nie u nich zakładana instalacja, później że te cuda o wymianie całkowitej.

K...wa, zły jestem na siebie a nich jeszcze bardziej. Teraz nie wiem czy jeździć i jakoś przecierpieć to co jest czy wtopić kolejne 400 tym razem w konkretne wtryski.

• 2 tygodnie później...
Napisano

napisz przy jakiej ulicy ci spece to bede omijac ich....

Napisano
  • Autor

> napisz przy jakiej ulicy ci spece to bede omijac ich....

gen. Maczka

• 6 miesięcy później...
Napisano

udało Ci się usunąć usterkę?

ja mam podobne objawy do Twoich (od czasu do czasu)

benzyna mi się dławi, a jak jestem na gazie (autronic al-700) to przy dodawaniu gazu wyłącza i włącza się gaz confused.gif

nie mogę się doszukać przyczyny i ciekaw jestem co u Ciebie pomogło...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.