Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem zwolnymi obrotami po regulacji instalacji LPG

Featured Replies

Napisano

Witam.

W poniedziałek byłem na regulacji instalacji LPG II generacji firmy Zavoli.

Pojechałem do autoryzowanego serwisu Zavoli. Po podłączeniu do analizatora spalin i krótkiej regulacji stwierdziliśmy z mechanikiem że wymienią trójniki na nowe metalowe oraz przewody układu chłodniczego. Po ostygnięciu samochodu i wymianie przewodów wyjechałem zadowolony z serwisu.

W drodze powrotnej zauważyłem że samochód nie ma praktycznie wolnych obrotów. Po wrzuceniu na luz wskazówka obrotomierza leci w dół w okolice 500-600 obr. Silnik dostaje drgań ale nie gaśnie.

Sprawdziłem poziom płynu chłodniczego i jest ok. Na centralce (CO.RE Centralina) są 2 diody, zielona i czerwona. Wg mnie powinny ode się zmieniać czy mieszanka powinna się zmieniać z bogatej na uboga i odwrotnie. Przejechałem dzisiaj kilka kilometrów i niestety ale wolne obroty praktycznie nie istnieją.

Czy możliwe że jest źle wyregulowali instalacje ? np że mieszanka ustawiona jest na zbyt bogata.

Pojadę do nich żeby to sprawdzili bo wcześniej nie miałem takich problemów.

Może ktoś z Was posiada schemat centralki Co.Re Gas firmy Zavoli lub jakieś schematy jak regulować tego typu instalację ?

Napisano

Może jakiś element w międzyczasie uległ rozszczelnieniu i stąd problemy z biegiem jałowym - za ubogo mimo full otwarcia krokowca?

Miałem z czymś takim do czynienia ostatnio.

Napisano
  • Autor

Wczoraj jak patrzyłem to na centralce świeciła się cały czas zielona dioda podczas dodawania gazu i na wolnych obrotach.

Oznaczenie w tej centralce to: czerwona mieszanka bogata, zielona uboga.

Tak przynajmniej mi się wydaje. Powiem jaka sytuacja i kiedy to sprawdzą. Źle zrobiłem że nie stałem przy nich cały czas jak robili a teraz to tak naprawdę nie wiem co zrobili. Prosiłem o spuszczenie szlamu z parownika ale pewnie tego nie zrobili. Swoją drogą to na tym reduktorze zrobiłem blisko 60 tyś km więc już kawałek.

Edit:

Po dzisiejszej wizycie w serwisie działanie instalacji wróciło do normy.

Okazało się że ustawiona była nie wiadomo dlaczego mieszanka bardzo uboga. Cały czas na centralce świeciła się zielona dioda.

Po krótkiej regulacji i przejechaniu kilkudziesięciu km jak na razie jest ok.

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Niestety problem wolnych obrotów na LPG powraca.

Niestety przypuszczam że albo problem ze sterowaniem albo parownik domaga się regeneracji. Na benzynie wolne obroty są normalne, po jeździe na LPG wolne obroty prawie nie istnieją, silnik ma duże drgania i około 600 obr/min.

Sam starałem się wyregulować śrubką w parowniku obserwując lampkę czerwona i zieloną w komputerze ale większej poprawy nie ma.

Możecie polecić solidnego fachowca od LPG w Lublinie lub okolicach ?

• 3 miesiące później...
Napisano

U mnie występuje podobny problem nie zawsze ale sporadycznie. Dziej się tak najczęściej gdy jade i puszczam na luz obroty spadają do 300- 400 a nieraz nawet gaśnie. Na Benzynie jest ok. Co to może oznaczać parownik do wymiany? Jeszcze jedno mam instalacje Zavoli, ale gdzie wy patrzycie że mieszanka jest za uboga lub za bogata? Piszecie o kolorze diody. Chodzi o tą co jest na wskaźniku gazu?

Napisano

> U mnie występuje podobny problem nie zawsze ale sporadycznie. Dziej

> się tak najczęściej gdy jade i puszczam na luz obroty spadają do

> 300- 400 a nieraz nawet gaśnie. Na Benzynie jest ok. Co to może

> oznaczać parownik do wymiany? Jeszcze jedno mam instalacje

> Zavoli, ale gdzie wy patrzycie że mieszanka jest za uboga lub za

> bogata? Piszecie o kolorze diody. Chodzi o tą co jest na

> wskaźniku gazu?

zamontuj np to http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=711331135 i tez bedziesz miał podgląd jaka jest mieszanka bogata czy uboga.... smile.gif co do gaśniecia ja wzbogaciłem mieszankę tzw. śrubą wolnych obrotów na parowniku i spokój jest (delikatnie).....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.