Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mocowanie foteli kubełkowych

Featured Replies

Napisano

ELO...

Odrazu przepraszam za powtórzenie tematu bo wiem że już takie były ale szukajka odmawia współpracy :/

Można prosić foty i jakiś krótki opis owych mocowań, ponieważ kupuję kubełki BIMARCO COBRA. Mają one dolne mocowania a kombinuję żeby była możliwość ich odchylania do przodu więc 4ceowniki alu 5mm po 45cm długości na fotel tak ?! i mają być złożonę tak ?!

POZDRAWIAM

DIK

Napisano
  • Autor

ELO....

Dzięki jakoś to wpływa na wyobraźnie choć te mocowania wydają sie z dość cienkiej blachy zrobione.

Ja bym myslal o ceownikach 5mm złożony jeden w drugi miało by to szanse bytu ?! i czy za nisko nie będzie (185cm) Pewnie jak będe miał kubły w łapie to zobacze z czym to się je....

ale dalej mile widziane porady zeby.GIF

POZDRO

DIK

Napisano

znalazłem takie coś kiedyś w necie może się przyda

Szyny do kubłów BiMarco

- elementy A i B-kątownik 4cm x 6cm grubość 5mm

- element C-płaskownik 30 mm grubość 3mm

- element D-kątownik 20mm x 30mm grubość 3mm

- tuleja-mosiężna średnica zew. 12mm wew. 8mm ścianka 2mm

- śrubki-4 mm z łbami w stożek żeby się schowały w dany element

- śruby mocujące kubeł i szynę przesuwaną z oryginalnego siedzenia koniecznie 8mm na klucz imbusowy, ponieważ niema miejsca na inny rodzaj główki śruby (patrz jedno ze zdjęć)

1. To jest lewa szyna – prawą robi się tak samo tylko odwrotnie.

2. W aluminium wierci się łatwo, ale minusy są takie, że równie łatwo wiertło zsuwa się z pożądanego miejsca, tak, więc polecam mocno punktakiem (lub gwoździem jak ktoś nie posiada) zaznaczyć miejsca nawiercić cienkim wiertłem a dopiero później wiertłem, jakim chcemy (np. 8 do mocowania kubła i elementów przesuwnych z oryginalnego fotela).

3. Ja pod tuleję (mosiężną) wierciłem najpierw wiertłem 11 a następnie rozpiłowywałem małym okrągłym pilniczkiem żeby tuleja mocno siedziała).

4. Długość tulejki też polecam dobrać eksperymentalnie tzn. uciąć z 1 mm dłuższą osadzić wszystkie elementy i doszlifować tak żeby łatwo się otwierało, ale nie goniło na boki.

5. Celowo w elementach C i D nie znaczyłem gdzie są dziury montażowe, bo tak naprawdę niema to znaczenia istotne jest, aby elementy względem siebie i innych były w pożądanym miejscu. Tak np. ja zrobiłem sobie elementy A i B, wywierciłem dziurą na tuleje w elemencie C, zamocowałem B i C w imadle wywierciłem dziurki skręciłem, następnie założyłem A i skręciłem, dołożyłem D znowu do imadła i wiercono itd (tutaj jest niezbyt łatwo, jeżeli się ma wiertło 4mm standardowej długości, bo trudno nim dojść, ja mocowałem wiertło w wiertarce tak, że chowało się z 5mm i mimo to porobiły się zarysowania na elemencie D (widać to na zdjęciach) od tego czegoś, do czego się wkręca wiertło (nie wiem jak to się nazywa ). Ale ma duże znaczenie wiercenie elementów jednocześnie w takiej pozycji jak docelowo maja być, bo jak nawet nam się usunie to w obydwu tyle samo a jak D nie będzie równoległe do C a co za tym idzie do B to albo będzie goniło na boki albo się nie zamknie.

6. Łuki z od strony zawiasu trzeba sobie samemu doszlifować tak żeby to się łatwo otwierało.

7. Ja w jednym komplecie coś skopałem z wymiarami (wiertełko się obsunęło albo cos źle pomierzyłem i wszystko było dobrze dopóki nie założyłem tego do samochodu, nie bardzo to pasowało, nie chciało się zamykać itd. Ale bez stresu, wystarczyło wywiercić zamiast 8mm mocowanie kubła, 9mm i nie dokręcając zainstalować w samochodzie dopasować a później dokręcić, na tyle mocno się to trzyma, że nie przeszkadzało, że dziura jest większa niż śruba.

8. Po zrobieniu polecam nie skręcać na maksa i sprawdzać jak się otwiera, bo opiłki z aluminium, które są wszędzie i spowodują zarysowania, zadrapania itp. (jak u mnie na elemencie B po prawej stronie). I kijowo się to wtedy otwiera i trzeba szlifować, ja zaraz po zrobieniu przeczyściłem wszystko papierem ściernym (ciężko mi sprecyzować, jakiej ziarnistości papier) a później pastą polerską do aluminium (można kupić w sklepie tam gdzie elementy) najdokładniej elementy, które ocierają się o siebie, czyli A, C i D (po odpowiedniej stronie oczywiście).

9. Można oczywiście zamiast stosować śrubek 4mm i nakrętek próbować nagwintować aluminium, ale ja stwierdziłem, że zbyt dużo zabawy a nie wiem jak mocno się to będzie trzymało, tym bardziej, że mi nie zależało aż tak bardzo na kwestii estetycznej.

10. Po zakończeniu operacji polecam punktakiem (tudzież gwoździem) zaklepać nakrętki tzn walnąć w miejscu gdzie śruba łączy się z nakrętką, żeby się przypadkiem nie odkręciło.

11. Oczywiście do elementu B mocujemy prowadnice wymontowane z oryginalnych foteli (trochę z tym kłopotu bo ja np. miałem miejsca na klucz imbusowy zalane jakąś żywicą albo jakimś innym żółtym świństwem i żeby je wykręcić musiałem użyć dłutka i młotka no ale da się to zrobić , natomiast do A kubeł bimarco, obecny model COBRA (chyba dawny B) lub BRAVO co do reszty to nie miałem więc nie wiem czy maja taki sam rozstaw śrub co za tym idzie czy pasują, ale raczej nie – tak przynajmniej wygląda ze zdjęć na stronie producenta, reszta ma mocowanie z boku a nie na dole. Co prawda można w takim przypadku zamiast stosować kątownik na element A zwykły płaskownik o odpowiednich wymiarach ale trzeba będzie trochę pokombinować.

12. Ja sobie tak to wykombinowałem, że elementy A i B są przesunięte względem siebie tak aby kubeł był jak najbardziej z tyłu, i gdy jest na maksa przesunięty do tyłu to nie ma szans żeby ktoś dorosły usiadł na tylnym siedzeniu, ale wydaje mi się że po przesunięciu do na maksa do przodu niema możliwości żeby ktoś nie dostał do pedałów natomiast jeżeli ktoś chciałby trochę wyżej siedzieć to nie widzę przeszkód żeby między element A i kubła lub B i prowadnice dołożyć ceownik stosownych rozmiarów.

13. Jeszcze jedno bardzo istotny problem pojawia się z mocowaniem zatrzasku na pasy, (jeżeli ktoś ma oryginały). Polecam dorwanie konkretnego (tak z 5mm), ale tym razem stalowego, kątownika i przykręcenia go do prowadnic o ile pamiętam jest tam akurat miejsce (nawet chyba dziura jest) albo lepiej do podłogi. Tylko ostrzegam żeby zrobić to z głową i bardzo solidnie, bo szkoda by było w razie jakiejś kolizji wylecieć przez szybę z powodu zainstalowanych w samochodzie kubełków. I niech ktoś nie wpadnie na pomysł ze przecież można go przykręcić do elementu A i niema szans żeby się wyrwał, może i się nie wyrwie, ale osobnik w razie dzwona rozwali głową szybę i wyląduje pod kierownicą, bo kubeł się po prostu otworzy.

14. Planuję wymyślić jakiś zatrzask ale jak mi to wyjdzie to się zobaczy 282184403-1.JPG282184403-2.JPG282184403-3.JPG282184403-4.JPG282184403-5.JPG282184403-6.JPG282184403-7.JPG

post-126445-14352501129378_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

ELO... WIELKIE DZIĘKI mocowania genialne...

choć troche skomplikowane zeby.GIFtongue.gif tzn.. one są przygotowane do jeszcze seryjnych szyn a jak ja nie chce mieś wogóle szyn to można by było może prościej ?! Dwa ceowniki złożnone w siebie ?! Jak nie wykombinuje sam to chyba takie będe robił zeby.GIF

POZDRO

DIK

Napisano

> Może cosik takiego:

miałem takie w SC, w dwóch dzwonach spełniły swoją rolę i kubełki się z miejsca nie ruszyły

pzdr

Napisano

> znalazłem takie coś kiedyś w necie może się przyda

OLO takie ma, niech sie wypowie

Napisano

czy jest to jakos zabezpieczone przed otwarciem sie przy dachowaniu bo nie widze niczego takiego?

Napisano

> czy jest to jakos zabezpieczone przed otwarciem sie przy dachowaniu

> bo nie widze niczego takiego?

nie nie jest a producent dodatkowo zaleca byś nie zapinał pasów tak by przy dzwonie napewno cię katapultowało przez przednią szybę

pzdr

Napisano

> nie nie jest a producent dodatkowo zaleca byś nie zapinał pasów tak

> by przy dzwonie napewno cię katapultowało przez przednią szybę

> pzdr

bardzo smieszne.

miałem kiedys oryginalne mocowanie bimarco takie jak pokazał kolega kooboosch i nie było takowej blokady wiec pytam jak to jest w tym projekcie.

Napisano

> bardzo smieszne.

> miałem kiedys oryginalne mocowanie bimarco takie jak pokazał kolega

> kooboosch i nie było takowej blokady wiec pytam jak to jest w

> tym projekcie.

potwierdzam, mam takie w aucie i 'zabezpieczenie przeciwkapotażowe' musiałem dorabiać sam crazy.gif

Napisano
  • Autor

ELO.... a pokarzecie panowie zdjęcie jeszcze przyspawanej blachy do tunelu środkowego żeby było gdzie pasy szelkowe przypiąć.

POZDRO

DIK

Napisano

> Dziurka, śrubka, albo zatrzask.... damy rade

ja zrobiłem podobnie dlatego pytam jak jest to zaplanowane w tym projekcie.

a "GN" jak sie bez sensu nie pomądrzy to przeciez nie moze rano watac z łóżka.

Napisano

> ELO.... a pokarzecie panowie zdjęcie jeszcze przyspawanej blachy do

> tunelu środkowego żeby było gdzie pasy szelkowe przypiąć.

> POZDRO

> DIK

jestem w trakcie wspawywania tej blaszki jak będę miał zrobione i jak nikt nie pokaże to zapodam

Napisano
  • Autor

> jestem w trakcie wspawywania tej blaszki jak będę miał zrobione i jak

> nikt nie pokaże to zapodam

ELO...

i jak tam Panie ?!

Jakieś foto ?!

POZDRO

DIK

Napisano

> ELO...

> i jak tam Panie ?!

> Jakieś foto ?!

> POZDRO

> DIK

jutro będę u mechanika to zobaczę jak już będzie zrobione to popstrykam i zapodam na @

Napisano
  • Autor

ELO

> jutro będę u mechanika to zobaczę jak już będzie zrobione to

> popstrykam i zapodam na @

i co i co i co ?!

Można foto ?! zeby.GIF

POZDRO

DIK

Napisano

> miałem takie w SC, w dwóch dzwonach spełniły swoją rolę i kubełki się

> z miejsca nie ruszyły

> pzdr

tak sa mo w moim przypadku, nawet w momencie jak lezalem do gory nogami sie nie otworzyly zlosnik.gif

ale teraz zrobilem sobie mocowane na stale zlosnik.gif

Napisano

> ELO

> i co i co i co ?!

> Można foto ?!

> POZDRO

> DIK

auto stoi rozebrane ale nie ruszone

o fotach pamiętam jak tylko będzie to wspawane ślę na @

sam jestem zły bo miałem do świąt mieć auto w domu a tu ciekawe czy do borek będę miał

Napisano

Podepne sie bo mam ten sam problem.

Te mocowania moża wymodzić w domowym zaciszu czy trzeba latac po mechaniorach?

Napisano

> Podepne sie bo mam ten sam problem.

> Te mocowania moża wymodzić w domowym zaciszu czy trzeba latac po

> mechaniorach?

Mam dokładnie mocowania które pokazano wyżej, bo zakupiłem je razem z kubłami od autora tego manuala chyba, niegdyś było na stronie cm.pl.

Mogę pstryknąć jakieś fotki jakby było potrzeba.

Mocowania się spisują, nie było problemów przy paru gwałtownych akcjach, jestem zdecydowanie zadowolony ok.gif

Generalnie wycięcie samych elementów może wymagać wizyty w zakładzie obróbki alu, a reszta to wiertarka, klucze i po robocie waytogo.gif

Napisano

> A żeby było prościej to da rade kupić gotowe mocowania?

Dokładnie te to raczej nie.

Bimarco robiło, ale ponoć przestali.

Zawsze są jeszcze uniwersalne zestawy, wiec idzie coś spasować.

Może jakąś akcje zróbcie, ktoś wykona ileś tam takich zestawów, pewno znajdą dom waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.