Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mazda 323F

Featured Replies

Napisano

Witam . chcialbym sie dowiedziec jakie sa opinie na temat Mazdy 323F . Skoro to mazda to raczej awaryjna nie jest ? czy taki silnik 1.5 jest wystarczajacy do tego autka i czy wogole duzo on pali ? bo slyszalem ze 10 to norma , a mi sie nie chce wierzyc ze tak maly silnik tak połyka to paliwo 270751858-jezyk.gif

Napisano

zalem ze 10 to norma , a mi sie nie chce wierzyc ze tak

> maly silnik tak połyka to paliwo

mysle ze na skosnookich bardziej pomoga ok.gif

Napisano

10 to w mieście wypali.

Który rok cie interesuje?

Jeżeli chodzi o zawias to będzie bardzo trwały. Newralgiczny punkt to łączniki stabilizatora.

Motory 1.5 z lat 1994-1998 potrafią chlać sporo oleju. Moim zdaniem jest to wynik wyeksploatowania tych aut a nie awarii.

Napisano
  • Autor

Mam na oku 1.5 z 96r i mam zamiar go jechac obejrzec i chcialbym wiedziec na co zwrocic uwage

.ma przejechany nieco ponad 200tys i nie wiem czy to nie za duzo, ile takie silniki moga przejechac km bez remontu ?

Napisano

Przy 200 kkm fotel kierowcy będzie przytarty ale nie przetarty do białego. Sprawdzić czy widocznie dymi na zimnym i przy pałowaniu. Poka linka ocenimy zeby.GIF

Napisano

Z zewnątrz ładne. Szkoda, że nie ma zdjęć środka i silnika. Powinna być po lifcie a lusterka stare. Wnętrze by sporo powiedziało.

Napisano

Było już kilka wątków o tym samochodzie w ciągu ostatniego pół roku zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C8249766

a co o tym sadzicie w im troche srodka widac . Mysle ze za 7 tys by poszedl , i pozniej go oplacic , a wiecie moze jakie sa drogi w szwecji ? czy zawieszenie nie bedzie zajechane i wogole jaka jest mentalnosc szwedow do szanowania samochodow

Napisano

Życzę powodzenia w szukaniu nie bitej, nie szpachlowanej (bez czujnika grubości lakieru nawet nie próbuj kupować), nie kopcącej po pierwszej wymianie oleju, bo handlarz zalał "motodoktora". Te silniki (1.5 czyli jednostka Z5) są słynne z zapiekających się pierścieni olejowych i wcale nie jest to kwestia przebiegu czy katowania przez poprzednich właścicieli, tylko błędu technologicznego - wpisz w google hasło "323f 1.5 z5 bierze olej" i poczytaj... Statystki się nie oszuka, jest bardzo mało innych samochodów w których odsetek duuużych problemów z kopceniem i braniem oleju jest tak duży - więc co, tylko te Mazdy mają poprzekręcane liczniki i były katowane? Odsetek osób, jak wynika z moich ankiet na forach internetowych, które miały problemy z zapiekającymi się pierścieniami w tych samochodach sięga... 23% !!! Bywa że wystarczy kilkukrotne płukanie silnika dobrym środkiem na nagar, ale bywa też często, że remont który kosztuje w dobrym warsztacie łącznie ok. 2-2,5 tys, zł nie pomaga, bo mechanik "zapomniał" zrobić honowania... Jest kilka warsztatów w Polsce, które potrafią ten silnik na 100% dobrze zrobić.

Kolega dysponuje kwotą 12-13 tys. i szuka już... hm... pół roku. Na te poniżej 10-11 tys. najczęściej nie ma nawet co patrzeć, tak wynika z mojej praktyki... Naprawdę tragedia z nimi jest. Wszystkie jakie do tej pory widziałem na giełdach, a już w szczególności u handlarzy, miały przebiegi zaniżone o co najmniej 100kkm i były po poważnych dzwonach, stan techniczny co najwyżej na 3+. Nie próbuj kupować bez oględzin przez bardzo doświadczoną w oglądaniu aut osobę, bez wizyty na wybranej przez siebie stacji diagnostycznej, bo włożysz w to autko drugie tyle, za ile je kupiłeś.

Zapraszam na www.bezwypadkowe.net, tam znajdziesz pomoc i poczytasz, na co się porywasz.

Nie twierdzę że nie da się w Polsce kupić chociaż W MIARĘ dobrej 323f BA, twierdzę, że niewiele samochodów jest kupić trudniej. A zza granicy ciężko teraz sprowadzić ze względu na słabą złotówkę.

• 2 miesiące później...
Napisano

Wtrace sie, chociaz ja z Astry. W naszym warsztacie robilismy kapitalny remont tej nieszczesnej jednostki. Ogolny koszt zamknal sie w granicach 3500 PLN (wymiana tlokow, pierscieni, panewek, szlifowanie walu, szlifowanie cylindrow, naprawa glowicy i td...). Ogolnie problem zuzycia oleju w tej jednostce napedowej, jak powszechnie wiadomo, wiaze sie z wadliwa konstrukcja pierscieni zgarniajacych. Przy remoncie kapitalnym lub chocby czesciowym (tylko wymiana pierscieni tlokowych) nalezy uzyc nowych pierscieni zgarniajacych jednoczesciowych, a nie trzyczesciowych (tak jak w oryginalnym rozwiazaniu). Uzycie trzyczesciowych pierscieni zgarniajacych skutkowac bedzie dalszym zuzyciem oleju pomomo wykonania wyszystkich czynnosci zalecanych przy kapitalnym remoncie silnika.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.