Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciekawostka - zimny na biało ciepły na czarno kopci

Featured Replies

Napisano

Mam Uno 45ies. 1.0l Ciągle z nim walczę, a szczególnie z jego apetytem na benzynkę. Po załozeniu sprawnego termostatu dzieje się tak, że gdy zapalę na zimno, to kopci trochę na biało. Gdy złapie temperaturę zmienia kolor na czarno. Jest w nim taki prosty ekonomizer podpięty pod wtryskiwacz który pokazuje na ile wtryskiwacz jest otwierany. No i im bardziej się nagrzewa tym więcej ten wskaźnik pokazuje. Czujniki wszystkie możliwe sprawne - diagnostyka pokazuje, że wszystko jest ok. A ten wciąga 12l/100km i ciężko wycisnąć z niego więcej niż 100km/h.

Hamulce ok. Toczy się ładnie. Silnik pracuje dosyć równo. Jednak jak zrobię większą przygazówkę to wali na czarno z rury i strzela. Silnik kończy żywot?

Napisano

> Mam Uno 45ies. 1.0l Ciągle z nim walczę, a szczególnie z jego

> apetytem na benzynkę. Po załozeniu sprawnego termostatu dzieje

> się tak, że gdy zapalę na zimno, to kopci trochę na biało. Gdy

> złapie temperaturę zmienia kolor na czarno. Jest w nim taki

> prosty ekonomizer podpięty pod wtryskiwacz który pokazuje na ile

> wtryskiwacz jest otwierany. No i im bardziej się nagrzewa tym

> więcej ten wskaźnik pokazuje. Czujniki wszystkie możliwe sprawne

> - diagnostyka pokazuje, że wszystko jest ok. A ten wciąga

> 12l/100km i ciężko wycisnąć z niego więcej niż 100km/h.

> Hamulce ok. Toczy się ładnie. Silnik pracuje dosyć równo. Jednak jak

> zrobię większą przygazówkę to wali na czarno z rury i strzela.

> Silnik kończy żywot?

sprawdź czy CI nie łąpie jakiś płynów, tj czy nie spala np jeszcze chłodniczego, oleju... w jakim stanie masz świece oraz czy komp nie wywla jakiś błędów, albo czy nie masz wydechu jakoś przytkanego, zbyt duży nagar na zaworach itp...

Napisano

> Mam Uno 45ies. 1.0l Ciągle z nim walczę, a szczególnie z jego

> apetytem na benzynkę. Po załozeniu sprawnego termostatu dzieje

> się tak, że gdy zapalę na zimno, to kopci trochę na biało. Gdy

> złapie temperaturę zmienia kolor na czarno. Jest w nim taki

> prosty ekonomizer podpięty pod wtryskiwacz który pokazuje na ile

> wtryskiwacz jest otwierany. No i im bardziej się nagrzewa tym

> więcej ten wskaźnik pokazuje. Czujniki wszystkie możliwe sprawne

> - diagnostyka pokazuje, że wszystko jest ok. A ten wciąga

> Silnik kończy żywot?

Przykro mi ale ja mam gaźnik i zielonego pojęcia nie mam o wtrysku- nie pomogę niewiem.gif ale wiem za to od kolegów że jak dużo pali to sonda lambda walnięta bokser.gifniby jest

Napisano
  • Autor

Komp nie wywala błędów jak poprzednio napisałem. Sonda jest podejrzana, choć na kompie tego nie pokazuje. Świece czarne, sonda zakopcona. Płynów w zauważalny sposób nie bierze.

Dlaczego wskazania ekonomizera rosną po nagrzaniu? Nie powinny spadać? Zawory zaciska czy co?

Napisano

> Komp nie wywala błędów jak poprzednio napisałem. Sonda jest

> podejrzana, choć na kompie tego nie pokazuje. Świece czarne,

> sonda zakopcona. Płynów w zauważalny sposób nie bierze.

> Dlaczego wskazania ekonomizera rosną po nagrzaniu? Nie powinny

> spadać? Zawory zaciska czy co?

Ekonomizer w Uno? icon_eek.gif Pierwsze słyszę... hmm.gif

Napisano

> Ekonomizer w Uno? Pierwsze słyszę...

w mkI były

Napisano

> Mam Uno 45ies. 1.0l A ten wciąga

> Silnik kończy żywot?

tak z ciekawości: mierzyłeś kompresję? a czarne chmury i strzały w tłumik to nie jest objaw zbyt bogatej mieszanki i to bardzo zbyt? hmm.gif

Napisano

> tak z ciekawości: mierzyłeś kompresję? a czarne chmury i strzały w

> tłumik to nie jest objaw zbyt bogatej mieszanki i to bardzo

> zbyt?

nawet bardzo bardzo zbyt, sprawdzic sonde, wtryskiwacz, zrobic reset kompa

Napisano
  • Autor

Na pewno jest zbyt bogata... Tylko co jest przyczyną. Sonda nie faluje, tylko czy to przyczyna zbyt bogatej mieszanki, czy odwrotnie? Generalnie mam wrażenie, że to stało się po wizycie w warsztacie gdzie zmieniono pasek rozrządu i olej. Niby znaki są ok, ale samochód ma swoje lata i nie jestem jego pierwszym właścicielem. Poprzedni właściciel mówił, że rozrząd był wymieniany, więc czy nie istnieje taka możliwość, że by dobrze było rozrząd musi być np: lekko przestawiony bo wstawiono inny wałek?

Teraz w tym warsztacie nikt nie spojrzał, że jest przestawiony - zmienili paske napinacz, ustawili na znaki i niby ok, ale auto zachowuje się jak zachowuje. Taka możliwość może istnieć? Mógłby się tak zachowywać w takim przypadku?

Jutro jadę na warsztat, poproszę, by zmierzyli spreżanie. Wyjdzie to przy tym pomiarze?

Napisano

> Na pewno jest zbyt bogata... Teraz w tym warsztacie nikt nie spojrzał, że jest przestawiony -

> zmienili paske napinacz, ustawili na znaki i niby ok, ale auto

> zachowuje się jak zachowuje. Taka możliwość może istnieć? Mógłby

> się tak zachowywać w takim przypadku?

> Jutro jadę na warsztat, poproszę, by zmierzyli spreżanie. Wyjdzie to

> przy tym pomiarze?

wg mnie nie wyjdzie. ale inny wałek wstawia się po to, by poprawić osiągi silnika z innymi (zoptymalizowanymi) pod kątem mocy czasami otwarcia, zamknięcia i współotwarcia zaworów, może być inny wznios krzywki i jej zarys, ale to wszystko spowoduje - powiedzmy - spalenie większej ilości mieszanki ale nie ma wpływu na jej skład. chociaż z drugiej strony braki mocy (V max piszesz ~100) mogły by być spowodowane przestawieniem wałka rozrządu, ale wtedy bieg jałowy i cała praca silnika powinny być "chore". jeszcze tak się zastanawiam, czy zabity-zabetonowany filtr powietrza lub w inny sposób zdławiony dopływ powietrza wyeliminowałes? hmm.gif

Napisano
  • Autor

Szkoda. Miałem nadzieję, że da się to ustalić bez ściągania pokrywy. Ciężko być czegoś pewnym po kupieniu auta w którym masa sterownika była na +rozrusznika zeby.GIF

Filtr powietrza czyściutki, zresztą to by wyszło po ściągnięciu go.

Za chiny nie sposób dojść dlaczego podawane jest tyle paliwa...

Przy pracy na biegu jałowym czas otwarcia wtryskiwacza wynosi 2ms i w zasadzie niżej nie jest. Jak się rozgrzeje, to wręcz rośnie. Wsie czujniki sprawne, połączenia między nimi a sterownikiem też, sterownik podmieniany (to samo), to czego można się czepić oprócz samego silnika? Już brak mi pomysłów... Kompresja tak niska, że ledwie się kula?? 270751858-jezyk.gif

Jak jest zimny, to jeszcze jakoś w miarę równo chodzi. Ale jak już złapie 90st, to zaczyna trząść całym samochodem. Przewody ze świec ściągałem - każdy cylinder robi różnicę. Świece nowe NGK. Niestety zakopcone (czarno sucho).

Napisano

> Generalnie mam wrażenie, że to stało się po wizycie w

> warsztacie gdzie zmieniono pasek rozrządu i olej. Niby znaki >są ok

A sam sprawdzałeś te znaki, czy tak ci powiedzieli fachowcy? Bo to z nimi róznie bywa

Napisano
  • Autor

> A sam sprawdzałeś te znaki, czy tak ci powiedzieli fachowcy? Bo to z

> nimi róznie bywa

Byłem u znajomego, stwierdził że jest ok, pokazał mi i sam też tak uznałem. Są w/g opisu.

Napisano

> Byłem u znajomego, stwierdził że jest ok, pokazał mi i sam też tak

> uznałem. Są w/g opisu.

No to spoko. Musisz szukać dalej

Napisano
  • Autor

> No to spoko. Musisz szukać dalej

Ha - gdzie szukać? Wszystko sprawdzone, pozostaje rozkręcić slinik zeby.GIF Postawiłem na inny warsztat, może tam naprawią co poprzedni spartolił, bo gorzej już chyba nie będzie 275123014-zielony.gif

Napisano

> Ha - gdzie szukać? Wszystko sprawdzone, pozostaje rozkręcić slinik

> Postawiłem na inny warsztat, może tam naprawią co poprzedni

> spartolił, bo gorzej już chyba nie będzie

spróbuj objawy przedstawić w ASO ale jakimś sprawdzonym, bo ze wszystkich mechaników i warsztató jakich korzystałem najszybciej dochodzili co jest...

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> spróbuj objawy przedstawić w ASO ale jakimś sprawdzonym, bo ze

> wszystkich mechaników i warsztató jakich korzystałem najszybciej

> dochodzili co jest...

Tylko, że mieszkam na takiej prowincji, że do jakiegokolwiek większego warsztatu mam co najmniej 80km, a przy takim spalaniu podróż wyniesie fortunę zeby.GIF

Mój mechanior jest lekko w szoku. Stwierdził, że sterownik praktycznie nie reaguje na czujniki. Tak jakby pracował w jakimś trybie awaryjnym.

W/g schematu sterownika końcówka nr11 jest podłączona do masy. U mnie w kostce sterownika brak jest wsuwki i chyba nigdy jej nie było... Może poprzedni właściciel wymieniał sterownik i miał taki co nie potrzebuje tego, a założony został który tego wymaga?

W jakim przypadku pomimo sprawnych czujników sterownik może jeszcze głupieć? Przy przestawionym rozrządzie może też się tak zachowywać?

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

I wyszło - po podmianie kolejnego wtryskiwacza okazało się, że silnik zaczął równiej chodzić, ale lekki czarny dymek z rury pozostał. Dopiero pomogło odłączenie sondy. Dym znikł, silnik wkręca się spokojnie do 6tys obr. a nie jak przedtem (z sondą) do 4tys. ze strzelaniem z rury czarnym dymem. Jeszcze tylko sprawdzenie szczelności wydechu i ewentualna podmiana sondy.

Wychodzi na to, że poprzednie wtryskiwacze były do bani pomimo zapewnień sprzedających. Teraz autko śmiga bez wściekłych wskazań ekonomizera.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.