Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy tak ciężko zdiagnozować w którym kole wyje łożysko?

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś czasu (ponad pół roku),coś wyje w aucie podczas jazdy,podejrzewam że to łożysko koła,żeby to ustalić pojechałem do mechanika ten przejechał sie,następnie auto na podnośnik werdykt:prawy przód na 50%.Ale mechanicy miedzy sobą gadali że to może łożysko w skrzyni biegów z lewej strony niewiem.gif

Pojechałem do drugiego mechaniora ten stwierdził: lewy przód niewiem.gif

Sam jestem głupi któremu wierzyć? Tak trudno stwierdzić w którym kole łożysko jest do wymiany?

Poza tym krzyknął za wymianę 110zł (robocizna 50+łożysko około60) to dużo czy mało?

Napisano

podnieś na lewarek najpierw prawą, potem lewą strone. Wrzuć 5-tke i słuchaj które bedzie głośniejsze. gwarantuje ze poczujesz różnice

Napisano

na stacji diagnostycznej powinni miec przyrzad do rozpedzania kola jak auto jest na podnosiku wtedy slychac co i jak auto jest zgaszone napedzaja kolo a pozniej slychac jak cos jest nie tak.

Koszt operacji to bylo jakies 15zl.

Napisano

ze swojego doświadczenia powiem: ciężko

i łatwo się pomylić

zwłaszcza łatwo o pomyłkę przód-tył ;-)

kiedyś o mało co nie wymieniłem łożyska z powodu.... huczącej opony zlosnik.gif

Napisano

Z mojego, warsztatowego doswiadczenia: z diagnoza lozysk przedniej osi w autach przednionapedowych jest o tyle ciezej, poniewaz mechanizm przeniesienia napedu stwarza pewne opory i emituje dodatkowe dzwieki, ale mozna z duza precyzja ustalic, ktore lozysko jest uszkodzone (charakterystyczne huczenie przy obracaniu, ciezko pomylic z odglosami lozysk w skrzyni biegow, ktora akurat w Astrach jest malo awaryjna-pomijajac skrzynie F18). Z tylem nie ma zadnych problemow (w przypadku przedniego napedu). Nie nalezy sie sugerowac tylko odglosami pracy kol jadac samochodem (czasem klientowi sie wydaje, ze huczy lewa strona, a okazuje sie, ze prawa; kwestia halasujacych opon to oddzielne zagadnienie). Akurat od poniedzialku wymienilem trzy lozyska w roznych wozach (akurat koncern VAG), ale na kilkadziesiat zdiagnozowanych usterek lozysk kol nie pomylilem sie w zadnym przypadku.

Cena 110 PLN za wymiane (jesli lozysko jest dobrej firmy: Ruville, Swag, SKF) jest jak najbardziej normalna.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.