Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Komputer - obliczanie dystansu do przejechania

Featured Replies

Napisano

Witam

Powiedcie mi na jakiej zasadzie komputer w samochodzie oblicza ile na danym paliwie ktore jest w baku da sie jeszcze kilometrow przejechac? Mierzy to na podstawie sredniego spalania samochodu na 100km ?

Druga sprawa przy ilu litrach zapala sie lampka rezerwy ?

Napisano

Niestety w naszym Aveo za 40 koła producent nie przewidział lampki rezerwy i pomimo że jest na tablicy rozdzielczej nie jest podłaczona.Jaja jak berety.

Napisano

> Niestety w naszym Aveo za 40 koła producent nie przewidział lampki

> rezerwy i pomimo że jest na tablicy rozdzielczej nie jest

> podłaczona.Jaja jak berety.

Ja już w Astrze I nauczyłem się żyć bez tej lampki i już 10 lat jeżdżę na licznik - co 600km tankuję zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Zartujesz , czy mowisz powaznie ? w instrukcji na stronie 2-8 jest opisane ze dziala

Napisano

Ja nauczyłem się z tym żyć w poczciwym TICO ale tutaj jestem zawiedziony.Pomimo tego jeszcze nigdy nie stanąłem z powodu braku paliwa.Trzeba się pilnować.

Napisano

> Zartujesz , czy mowisz powaznie ?

na 100% podczas zakupu sprzedawca mi o tym mówił.Ale i tak jestem zawiedziony powinno to być zawsze mrugnie w oko.

Napisano
  • Autor

> na 100% podczas zakupu sprzedawca mi o tym mówił.Ale i tak jestem

> zawiedziony powinno to być zawsze mrugnie w oko.

no to nie zle frown.gif

Napisano

------------------

O rany kolego.. co Ty opowiadasz, jeszcze nasz PORTAL (nowy nabywca się mocno wystraszy i go sprzeda).

Lampka -kontrolka paliwa jest w AVEO i działa (zamień sprzedawcę na innego bo ten może jest tam przypadkiem). Zasada jest banalnie prosta (choć przyznam się, nie do końca mi się podoba). Licznik pokazuje - ten górny ile potrzeba do zatankowania - gdy pokazują się kreseczki - - -, oznacza, że w baku jest paliwa na około 50 km (tutaj się nie zgadzam z opinią, bo u mnie pozostaje około 5-7 litrów). Lampka CPN zapala się gdy do przejechania pozostaje około 50-60 km - i to się sprawdza. Gdy zapali mi się lampka i pojadę na zatankowanie to wlewam do full około 40 litrów. Biorę poprawkę 1 litr w lewo lub w prawo.

Faktycznie....brakuje mi np. średniego zużycia w komputerku pokładowym....ale cóż, nie ma go i trzeba jakoś sobie radzić - długopis - kartka i kalkulator z komórki i już mamy średnie żużycie.

Pozdrowionka.

Napisano
  • Autor

> ------------------

> O rany kolego.. co Ty opowiadasz, jeszcze nasz PORTAL (nowy nabywca

> się mocno wystraszy i go sprzeda).

>

No moze nie sprzeda ale opier..li swoje sprzedawcy ze mu tego nie powiedzial smile.gif

Tez mi cos sie zdawalo ze ta lampka sie zapala - gdy odebralem samochod z salonu i mialem paliwa tyle aby dojechac do stacji benzynowej (wtedy zdajsie sie palila ale bylem pod wrazeniem i nie pamietam)

Napisano

Jasne....trzeba osła opie...lić. Zresztą nie on jeden głupoty opowiada, że człowiek się czasami zastanawia czy kupił samochód czy furmankę. Niebawem jadę na pierwszy przegląd i zobaczę co moje asy zaczną mi opowiadać. Denerwuje mnie jedna sprawa....po zimie, całe auto mi piszczy. Dodaje gazu....przód się unosi i piski, wjadę gdzieś w dziury....zawieszenie piszczy. Żona mówi abym dał sobie spokój, ale mnie to wykańcza. Jadę i nasłuchuję co mi i gdzie jeszcze będzie piszczało. Już znam odpowiedź moichj asów - pewno będzie taka - ten typ tak ma. biglaugh.gif

Zobaczymy co asiorki zrobią z tym fantem.

Napisano
  • Autor

mnie co denerwuje to skrzynia biegow - 1, 2 (chacza) i wsteczny ( gdy samochod zimny i musze wycofac z podworka to kilka razy zanim wbije R , pozniej juz wchdzi jak maselko)

A moze jeszcze orientuejsz sie jak owy kompuer oblicza ile km zostalo do przejachania - czy na podstawie sredniego spalania na 100km ? czy inaczej ?

A i jeszcze mam pytanko - ile palilo Wam Aveo (1.2 84KM) gdy autko bylo jeszcze niedotarte ? ( chodzi mi o spalanie w miescie i na trasie) oraz czy wraz z dodarciem zmalalo spalanie ?

Napisano

Pojadę i mu baranowi powiem.Pamiętam jak mówił ze państwa ostrzegam ze nie ma tutaj lampki rezerwy trzeba uważać na stan paliwa.Dlatego nigdy nie czekałem tylko przy czerwonej kresce tankowałem.Takich mamy sprzedawców tylko ciekawi mnie skąd miał takie info.Podjadę to zapytam.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Powiedcie jak u Was dziala wskaznik ilosci pojemnosc paliwa w zbiorniku - owa wskazowka zmienia sie dokladnie liniowo (spada) wraz z ubywaniem paliwa w baku ? (czyli jak pokazuje 3/4 to w baku jest te 3/4 baku i tak dalej ?

Bo np w moim sluzbowym Reno to prawie pzrez 1/3 - 1/2 baku nawet nie drgnie a pozniej szybko spada.

Napisano

> Powiedcie jak u Was dziala wskaznik ilosci pojemnosc paliwa w

> zbiorniku - owa wskazowka zmienia sie dokladnie liniowo (spada)

> wraz z ubywaniem paliwa w baku ? (czyli jak pokazuje 3/4 to w

> baku jest te 3/4 baku i tak dalej ?

> Bo np w moim sluzbowym Reno to prawie pzrez 1/3 - 1/2 baku nawet nie

> drgnie a pozniej szybko spada.

Podobnie jest w Lacetti smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.