Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzęgło - warto czy nie warto wymieniać

Featured Replies

Napisano

Witam, mam problem od jakiegoś czasu ze sprzęgłem i od pewnego czasu jest coraz głośniej to słychać. tzn. gdy wciskam sprzęgło słychać takie bardzo głośne stukanie i to stukanie czuć też lekko na samym pedale. Ktoś mi powiedział, że to jest docisk. Czy to prawda? Wybieram się z tym do mechanika i zastanawiam się czy przy okazji naprawy tego nie wymienić sprzęgła. I teraz moje pytanie po czym poznać, że sprzęgło jest do wymiany, powiedział mi też ktoś kiedyś że jak samochód już nie ma takiej mocy jak dawniej to wina też może tkwić w sprzęgle. W sumie moja astra już nie jest taka szybka jak kiedyś. doradzie coś w tej sprawie.

Napisano

Witam.

U mnie podobny efekt powodowało rozlatujące się łożysko oporowe...

Co do wymiany, to najlepiej kompletne sprzęgło...

Pzdr.

Napisano

Stukanie, czyli rozumiem, że stuka kilka razy (ciągle). W takim razie wygląda to na padnięte łożysko oporowe, lub docisk sprzęgła (sprężyna talerzowa). Jeśli skończy się (lub np: zatłuści) okładzina sprzęgła to nie tyle silnik traci moc, co nie jest ona przenoszona na koła. Innymi słowy dodajesz gazu i samochód jedzie wolniej niż wskazywałyby na to obroty silnika (ciągły poślizg sprzęgła).

Napisano

Problem z dociskiem + rozlatujące się łożysko oporowe. Nie napisałeś jakie auto ale mniemam że eFka (jedna z tych co jest w profilu). Miałem to samo i tu ostrzeżenie podczas naprawy, nie kupuj taniego sprzęgła bo będziesz miał podwójna robotę, tanie sprzęgła są do niczego nie wytrzymują nawet 10kkm a co za tym idzie żadna oszczędność. Lepiej kupić na szrocie markowe sprzęgło niż tanie a nowe. Dlatego tak doradzam bo kupiłem tanie badziewie i musiałem później raz jeszcze wygrzebywać skrzynię i robić to samo, czyli sprzęgło w komplecie. Na szczęście znalazłem niezajechanego sacha na szrocie ale i tak 150zł musiałem dodatkowo wyrzucić. Kupił bym nowe droższe i jedna roota a tak strata czasu i pieniędzy.

Napisano
  • Autor

Dziś już jestem po wizycie u mechanika. oczywiście wymienione: tarcza sprzęgła, docisk i łożysko oporowe. Fakt, że stare sprzęgło już nadawało się do wymiany ale po wymianie problem nie ustał. Dalej stuka gdy tylko wciśnie się sprzęgło. Sam mechanik był w szoku gdy tylko odpalił astrolota po wymianie sprzęgła, przecież wszystkie obiawy na to wskazywały. I co teraz, co może być przyczyną tego stukania? Mechanior powiedział, że przyczyn może być wiele. Może coś być nie tak ze skrzynią (choć sam nie mam problemów przy zmianie biegów), mówił też coś o jakimś wałku lub czymś takim ale już sam nie pamiętam. Powiem tyle, że całe stukanie jakby wydobywało się z środka silnika i tylko przy wciśniętym sprzęgle. Jakieś pomysły ktoś ma, co to może być?

Napisano

> Powiem tyle, że całe

> stukanie jakby wydobywało się z środka silnika i tylko przy

> wciśniętym sprzęgle. Jakieś pomysły ktoś ma, co to może być?

A może panewki się obróciły?

Jak z ciśnieniem oleju?

Jeśli to w skrzyni to wałek sprzęgłowy, pewnie łożysko poszło.

Napisano
  • Autor

> A może panewki się obróciły?

> Jak z ciśnieniem oleju?

> Jeśli to w skrzyni to wałek sprzęgłowy, pewnie łożysko poszło.

Jutro będę wiedział co to jest jak tylko mechanior się za niego zabierze. Jak tylko się dowiem to dam znać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.