Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pilne - lovato po regeneracji nie chce zagadac

Featured Replies

Napisano

Wymienilem uszczelki/membrany podczepilem w obieg i qpa. Auto nie chce zagadac na gazie. Srube regulacyjna na reduktorze ustawilem na suwmiarke.

Po przelaczeniu na gaz auto natymiach gasnie.

Macie jakies rady?

Napisano

> Macie jakies rady?

Tyko głupie mi przychodzą wink.gif

- Zawór odkręciłeś?

- Elektrozawór podpiąłeś? Jak tak, to dla pewności bym go wykręcił i sprawdził, czy przełączenie na gaz otwiera go.

- Wszystkie gumki po wymianie dobrze się trzymały?

- Rozebrać wszystko i złożyć jeszcze raz.

Napisano
  • Autor

> Tyko głupie mi przychodzą

te gupie czesto sa najistotniejsze.

> - Zawór odkręciłeś?

odkrecony, i tez sprawdzalem dwa razy.

> - Elektrozawór podpiąłeś? Jak tak, to dla pewności bym go wykręcił i

> sprawdził, czy przełączenie na gaz otwiera go.

podpiety... i slychac ze pyka.

> - Wszystkie gumki po wymianie dobrze się trzymały?

tia, gumki pasowaly ok i dobrze lezaly.

> - Rozebrać wszystko i złożyć jeszcze raz.

tego chcialbym uniknac...

Krecilem plastykowa regulacja ale nic to nie daje. Niezaleznie w ktora strone krece.

Napisano

> te gupie czesto sa najistotniejsze.

> odkrecony, i tez sprawdzalem dwa razy.

> podpiety... i slychac ze pyka.

> tia, gumki pasowaly ok i dobrze lezaly.

> tego chcialbym uniknac...

> Krecilem plastykowa regulacja ale nic to nie daje. Niezaleznie w

> ktora strone krece.

a nie zamieniony plus z minusem na elektrozaworze?

Napisano

To jeszcze dwa głupie pomysły.

Jak podasz 12v na obydwa elektrozawory, to gaz pojawia się na wylocie?

Masz gaz w zbiorniku? cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> a nie zamieniony plus z minusem na elektrozaworze?

tyz nie. Obfocilem przed rozebraniem zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> To jeszcze dwa głupie pomysły.

> Jak podasz 12v na obydwa elektrozawory, to gaz pojawia się na

> wylocie?

momento...

> Masz gaz w zbiorniku?

jest.

Napisano
  • Autor

no wiec zrobilem tak.

zapodalem 12v na oba elektrozawary(przy parowniku). Oba pykaja oki.

na wyjsciu z parownika zapodalem gumowy przewod ktorego koniec wlozylem w butelke z woda. Ni hu hu nie widac by gaz lecial.

Przy butli napewno gaz odkrecony.

Napisano
  • Autor

> To jeszcze dwa głupie pomysły.

> Jak podasz 12v na obydwa elektrozawory, to gaz pojawia się na

> wylocie?

> Masz gaz w zbiorniku?

podczepilem na krotko jeszcze elektrozawor wielozaworu i dopiero wtedy poszedl gaz do butelki. Wtedy podczepilem wszystkie kable z powrotem odpalilem, przelaczylem na gaz i dziala na wysokich obrotach. Na wolnych gasnie. Zaraz sie podlacze laptokiem i postaram sie troszku pomajstrowac przy nim.

Napisano
  • Autor

> Wymienilem uszczelki/membrany podczepilem w obieg i qpa. Auto nie

> chce zagadac na gazie. Srube regulacyjna na reduktorze ustawilem

> na suwmiarke.

> Po przelaczeniu na gaz auto natymiach gasnie.

> Macie jakies rady?

moze ktos fachowym okiem ocenic te ustawienia czy sa oki? autko momentami jakby sie dlawi, choc tragicznie nie jest.

Nie ma sensu rozpoczynac nowego watku.

na wolnych obrotach:

01.jpg

na 3000

02.jpg

opcje:

03.jpg

04.jpg

i.. gdzie mozna zanabyc gniazdko do instalki bingo s? bo moja nadgryzl zab czasu i na krotko musialem kombinowac.

Napisano

Na oko. na jałowych bogato a na wysokich ubogo. Poszerz ograniczenia i zobacz wokół jakiego punktu pracuje krokowiec. Jak wokół podobnej wartości dla jałowych i 3000-4000 to ok. jak nie to trzeba korblować reduktorem. Brakuje podpięcia TPS. Przydalby się też zrzut oscylogramu.

Czemu szybkości pracy aktuatora nie są typowe? Dziwi mnie zwłaszcza -10 otwierania przy obciążeniu. Ty to ustawiałeś? Przyczyna?

Napisano
  • Autor

> Na oko. na jałowych bogato a na wysokich ubogo. Poszerz ograniczenia

> i zobacz wokół jakiego punktu pracuje krokowiec.

a lopatologicznie, co, gdzie i jak poszerzyc? bo ja zupelny laik jestem.

Jak wokół

> podobnej wartości dla jałowych i 3000-4000 to ok. jak nie to

> trzeba korblować reduktorem. Brakuje podpięcia TPS. Przydalby

> się też zrzut oscylogramu.

> Czemu szybkości pracy aktuatora nie są typowe?

Dziwi mnie zwłaszcza -10 otwierania przy obciążeniu. Ty to ustawiałeś?

Przyczyna?

tak, ja to ustawialem. wczesniej bylo -2. Bez zmiany tego efekt byl taki ze po dodaniu gazu silnik zdychal/przygasal. Po zmianie tego parametru znacznie sie poprawilo.

Oscylogramu nie zrzucilem sciana.gif. troszku pozniej sie znow podepne laptokiem i podrzuce.

Napisano

> a lopatologicznie, co, gdzie i jak poszerzyc? bo ja zupelny laik

> jestem.

łopatologicznie to najpierw proponuję przeczytać instrukcję obsługi

Napisano

1. zdejmij ograniczenia krokowego czyli ustaw wartosci "min i max otwarcie na biegu jalowym oraz przy obciazeniu" na wartosc 255 lub cokolwiek innego (duzego). Co to da - ano pozwolisz krokowemu swobodnie fruwac po calym zakresie regulacji (optycznie poszrza Ci sie te kreski czerwona i niebieska na ekranie pod literkami pwa).

1a. zapisz sobie zaawansowane ustawienia pracy krokowego i wyzeruj je. czyli ustaw wartosc 0 we wszystkich polach. azja nie wie i ja tez nie wiem po co ktos Ci tak ustawil - Ty wiesz?

2. zaleznie od parownika mozesz miec jeszcze srubke od regulacji wolnych obrotow - jak mnie poinstruowali na tymze forum - zakrec.

3. sprawdz gdzie ustawia sie krokowy przy jalowych oraz przy 3000obr. jesli nie sa mniej wiecej w tym samym punkcie (a z tego co pokazeles nie sa) to musisz pokrecic wlasciwa srubka na reduktorze tak aby na jalowym bylo mniej wiecej tyle samo co na 3000obr. krec z glowa i zapamietaj o ile pokreciles i w ktora strone. powiedzmy, ze ustawilo Ci sie na 115

4. sprawdz czy po odjeciu gazu krokowy oscyluje na wolnych wokol wartosci ktora ustawiles czyli wokol tych 115. jesli nie - korygujesz srubka. mozesz korygowac srubka od wolnych lub/i od czulosci. musisz sam znalezc optymum. ogolnie z tego co nauczylem sie na forum - zapomnij raczej o srubce od wolnych.

wroc do pkt 3 i sprawdz na 3000obr. potem powtorz ta petle kilka razy i upewnij sie, ze nie powstaje zaden offset.

5. zakladasz ograniczenia na krokowego czyli

- min max otwarcie na biegu jalowym ustaw np. na 15 - 20

- min max otwarcie pod obciazeniem ustaw np na 30

6. sprawdz czy praca krokowego miesci Ci sie w zadanych granicach zarowno podczas jalowych jak i 3000obr. powinno oscylowac tylko i wylacznie wokol tego punktu 115 i praca krokowego nie moze wychodzic poza zakres ograniczenia. jesli wychodzi wroc do punktu 3.

7. badasz na oscylogramie jak zachowuje sie lambda na jalowych i pod obciazeniem - ideal to sinusoida wiec zadowalajacym jest fakt, ze bedzie cos na podobienstwo.

8. zmaieszczasz tutaj screeny z ustawieniami i wykresy z oscyloskopu.

no wlasnie - czemu nie masz podpietego tps?

Napisano
  • Autor

> łopatologicznie to najpierw proponuję przeczytać instrukcję obsługi

czasem instrukcja jest tak napisana ze ni hu hu nie idzie jej zrozumiec. Przyznam ze niewiele zrozumialem frown.gif

Napisano
  • Autor

> 1a. zapisz sobie zaawansowane ustawienia pracy krokowego i wyzeruj

> je. czyli ustaw wartosc 0 we wszystkich polach. azja nie wie i

> ja tez nie wiem po co ktos Ci tak ustawil - Ty wiesz?

Pojecia nie mam. Pamietam tylko ze gaziarze cos tam ustawiali i ze na reklamacje do nich jezdzilem kilka razy bo jaja sie dzialy. Ale jakos to pozniej chodzilo.

> 2. zaleznie od parownika mozesz miec jeszcze srubke od regulacji

> wolnych obrotow - jak mnie poinstruowali na tymze forum -

> zakrec.

zakrecona. To rowniez z tego forum wyczytalem zeby.GIF

> 8. zmaieszczasz tutaj screeny z ustawieniami i wykresy z oscyloskopu.

dzis wieczorkiem do tego przycupne.

> no wlasnie - czemu nie masz podpietego tps?

pojecia nie mam.

Czy to moze miec znaczenie ze z centralki wychodza 4 przewody do kostki (do kompa) zas moj interfejs ma tylko 3?

Inna sprawa ze ta kostke szlag trafil i na krotko musze podczepiac. Nawiedzilem wczoraj dwoch gaziarzy + sklepy motoryzacyjne/elektryczne i kostki (albo nawet samych pinow) ni ma. Idzie gdzies to zanabyc?

Napisano

> Pojecia nie mam. Pamietam tylko ze gaziarze cos tam ustawiali i ze na

> reklamacje do nich jezdzilem kilka razy bo jaja sie dzialy.

a co sie dzialo?

> Czy to moze miec znaczenie ze z centralki wychodza 4 przewody do

> kostki (do kompa) zas moj interfejs ma tylko 3?

nie. w kostce masz tx, rx i mase. czwarty przewod to czerowny i to +12V - nie podlaczaj go do interfejsu.

> ma. Idzie gdzies to zanabyc?

kupilem kiedys taka kostke w elektronicznym we wroclawiu. groszowa sprawa.

podlaczanie na krotko ma swoj urok wink.gif zawsze to troche adrenaliny.

Napisano
  • Autor

> a co sie dzialo?

np. zdychal na wolnych obrotach, strzelal (do mnie zeby.GIF) albo jak zdechl to byl mega problem z odpaleniem. przewaznie konczylo sie padem aku.

A z czasem doszedl jeszcze jeden problem. Uwazam ze mam zle wpiety parownik w obieg wodny. W moim przypadku jest tak ze na wolnych obrotach (mimo ze silnik goracy) nie ma bata nie idze zagrzac parownika. Podwyzszenie obrotow dopiero daje rade go zagrzac. I napewno nie jest zapowietrzony.

> nie. w kostce masz tx, rx i mase. czwarty przewod to czerowny i to

> +12V - nie podlaczaj go do interfejsu.

no wlasnie go nie podczepiam, bo i nie mam gdzie.

> kupilem kiedys taka kostke w elektronicznym we wroclawiu. groszowa

> sprawa.

czyli jest do dostania. To czekam mnie jeszcze rudka po sklepach.

> podlaczanie na krotko ma swoj urok zawsze to troche adrenaliny.

Tej adrenaliny boja sie gaziarze, przynajmniej ci u ktorych bylem. Jak pytalem o kostke to przy okazji pytalem czy mi wyreguluja na krotko i bylo: "laptop im sie moze spalic" sciana.gif

Napisano
  • Autor

> 8. zmaieszczasz tutaj screeny z ustawieniami i wykresy z oscyloskopu.

Stwierdzam co nastepuje: zregenerowac parownik to pikus, ale wyregulowac go to juz wyzsza szkola jazdy...

Jutro bede jechal do pracy to obacze jak smiga na tych ustawieniach.

001.jpg

002.jpg

003.jpg

004.jpg

005.jpg

006.jpg

007.jpg

Napisano

> Stwierdzam co nastepuje: zregenerowac parownik to pikus, ale

> wyregulowac go to juz wyzsza szkola jazdy...

> Jutro bede jechal do pracy to obacze jak smiga na tych ustawieniach.

zarowno na jalowych jak i 3000 masz lipe do kwadratu. lambda na jalowych w ogole nie oscyluje - a to powazny problem.

na 3000 tez cos leniwa.

sonda sprawna? przelacz na benzyne i sprawdz jak to sie zachowuje.

czasy emulacji H i L zwykle ustawiane sa na 0.4 i 0.6 - sprawdz w archeo bo nie pamietam. to zwykle przestawia sie jak sa problemy na noPb.

sprawdz dlaczego tps nie dziala

dlaczego zrzut pokazuje przy 3000obr pwa 89, a oscyloskop pokazuje ponad 100 - doreguluj.

Napisano

> sprawdz dlaczego tps nie dziala

bo jest wyłączony w prorgramie. PEwnie w ogóle nie ma podłączenia kablekiem do TPS. Tak tez można jeździć ale w przypadku gdy jest ładnie liniowo w całym zakresie . A tutaj na razie tak nie jest. Bogato na jałowych i ubożej na wysokich. TPS by sie przydał.

> dlaczego zrzut pokazuje przy 3000obr pwa 89, a oscyloskop pokazuje

> ponad 100 - doreguluj.

Dobrze pokazuje . Bo ma od PWA=89 na +-30 kroków.

Napisano
  • Autor

> zarowno na jalowych jak i 3000 masz lipe do kwadratu. lambda na

> jalowych w ogole nie oscyluje - a to powazny problem.

> na 3000 tez cos leniwa.

> sonda sprawna? przelacz na benzyne i sprawdz jak to sie zachowuje.

> czasy emulacji H i L zwykle ustawiane sa na 0.4 i 0.6 - sprawdz w

> archeo bo nie pamietam. to zwykle przestawia sie jak sa problemy

> na noPb.

> sprawdz dlaczego tps nie dziala

patrze i patrze i w konfiguracji widze "typ czujnika TPS": brak TPS. I ja tego nie przestawialem, wiec moze ni ma?

> dlaczego zrzut pokazuje przy 3000obr pwa 89, a oscyloskop pokazuje

> ponad 100 - doreguluj.

wszystkie te parametry skacza nieregularnie wiec i moment zrobienia screena jest malo wiarygodny. I szczerze mowiac rece mi juz przy tym opadly.

Jak za duzo srube czulosci wykrece to autko chodzi jak na jednym garze, jak ciut wkrece to pracuje oki. Jak zanabede wtyczke to gaziarzy odwiedze bo inaczej chyba nic z tego nie bedzie.

Napisano

Jak nie masz podłączonego TPS to ustawienia dla jałowych nie mają znaczenia bo i tak będzie aktuator pracował wg czerwonej kreski.

Spróbuj zmniejszyć trochę czułość reduktora (zakręcając). Wtedy na jałowych zrobi się ubożej i może zacznie oscylować. Jest nieliniowośc układu i to w niedobra stronę tzn że dla wysokich obr PWA ustawia sie wyżej niż dla jałowych. Efektem będzie dziura w mocy podczas ruszania i wyprzedzania. Jak nie uda się tego dorównać czułością to bez TPS ciężko będzie naczarować coś elektoniką.

W takim przypadku nieliniowości można elektroniką dopracować. Ustawia się wtedy wysoki PWA i niesymetryczne ograniczenia(większe na -). Na jałowych krokowiec pracuje sobie nisko poniżej PWA ale po wdepnięciu w pedał masz szybką reakcję i krokowy bardzo szybko startuje do PWA. Łagodzisz objaw dziury z chwilowego zubożenia. No ale musi byc TPS. Można też ustawić skok do zadanej pozycji po przekroczeniu np 2,5V na TPSie. Wtedy zyskujesz dodatkowe wzbogacenia jak wdepniesz np przy wyprzedzaniu.

Dodatkowo dość powoli reaguje sonda. Dużo odległość krokowca od miksera albo bardziej po prostu powolna sonda (zużyta) lub TTTM. Można wtedy ewentualnie próbować zwiększać prędkość ruchu krokowca.

Napisano

Szukaj starego spalonego zasilacza PCtowego ATX tam są takie wtyczki najwyżej przytniesz. Tylko patrz na dziurki żeby przyciąć w dobrym miejscu bo są specjalnie kształtowane z takim skosem.

Napisano
  • Autor

> Efektem będzie dziura w mocy podczas ruszania i wyprzedzania.

a to z ruszaniem to dzis zauwazylem wlasnie, jak mi zdechl na swiatlach...

Jak nie uda się

> tego dorównać czułością to bez TPS ciężko będzie naczarować coś

> elektoniką.

> W takim przypadku nieliniowości można elektroniką dopracować. Ustawia

> się wtedy wysoki PWA i niesymetryczne ograniczenia(większe na

> -). Na jałowych krokowiec pracuje sobie nisko poniżej PWA ale po

> wdepnięciu w pedał masz szybką reakcję i krokowy bardzo szybko

> startuje do PWA. Łagodzisz objaw dziury z chwilowego zubożenia.

> No ale musi byc TPS. Można też ustawić skok do zadanej pozycji

> po przekroczeniu np 2,5V na TPSie. Wtedy zyskujesz dodatkowe

> wzbogacenia jak wdepniesz np przy wyprzedzaniu.

> Dodatkowo dość powoli reaguje sonda. Dużo odległość krokowca od

> miksera albo bardziej po prostu powolna sonda (zużyta) lub TTTM.

> Można wtedy ewentualnie próbować zwiększać prędkość ruchu

> krokowca.

Z sonda mozesz miec racje. Moze byc zuzyta. Ja jej nie wymienialem a nasmigalem ponad 150 tys. km. Auto ma w tej chwili ponad 250 tys. km.

Jutro znow sie wezme za regulacje, moze cos jeszcze z tego wyjdzie.

Moze gupie pytanie, ale... czy by podpiac TPS trzeba miec jakis osobny czujnik? czy jest to racej kwestia wpiecia sie gdzies w instalacje samochodu?

I tak Wam wielka flache wisze za cierpliwosc i doradztwo.

Napisano
  • Autor

> Szukaj starego spalonego zasilacza PCtowego ATX tam są takie wtyczki

> najwyżej przytniesz. Tylko patrz na dziurki żeby przyciąć w

> dobrym miejscu bo są specjalnie kształtowane z takim skosem.

o rany, na to nie wpadlem. Gdzies dwa ATXy powinienem miec. dzieki smile.gif zaraz lookne.

A juz dzieciakowi zabawki przejrzalem w poszukiwaniu odpowiednich pinow zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Szukaj starego spalonego zasilacza PCtowego ATX tam są takie wtyczki

> najwyżej przytniesz. Tylko patrz na dziurki żeby przyciąć w

> dobrym miejscu bo są specjalnie kształtowane z takim skosem.

kicha. Choc moze komus sie przyda. Z tej wtyczki da sie zrobic ale wtyczke(a nawet 2 przy dobrym ucieciu) na kabel laczacy laptoka z instalka.A ja potrzebuje "odbiornik" tego czyli gniazdko centralki, albo hmm plyte glowna ktorej nie mam.

Napisano

> Moze gupie pytanie, ale... czy by podpiac TPS trzeba miec jakis

> osobny czujnik? czy jest to racej kwestia wpiecia sie gdzies w

> instalacje samochodu?

TPS= Throttle Position Sensor czyli czujnik położenia przepustnicy - jest gdzieś przy przepustnicy. Przy elektronicznym pedale przyspieszenia łączysz się do potencjometru pedała 893goodvibes.gif a nie do TPS.

Napisano

> kicha. Choc moze komus sie przyda. Z tej wtyczki da sie zrobic ale

> wtyczke(a nawet 2 przy dobrym ucieciu) na kabel laczacy laptoka

> z instalka.A ja potrzebuje "odbiornik" tego czyli gniazdko

> centralki, albo hmm plyte glowna ktorej nie mam.

niemożliwe sam mam zrobione z takiej złączki. Tylko pisałem że one maja różne kształty dziurek i trzeba spasować które dziurki w które pasują.

edit. AAAAa sory to ja palnąłem głupotę. Faktycznie tobie chodziło o wtyczkę od strony LPG bo ci sie rozleciała. No to może się nie dać.

Napisano
  • Autor

> niemożliwe sam mam zrobione z takiej złączki. Tylko pisałem że one

> maja różne kształty dziurek i trzeba spasować które dziurki w

> które pasują.

> edit. AAAAa sory to ja palnąłem głupotę. Faktycznie tobie chodziło o

> wtyczkę od strony LPG bo ci sie rozleciała. No to może się nie

> dać.

jeszcze w pracy serwisantow kompow dorwe, moze z jakiejs starej plyty glownej uda sie to wyrwac i wykorzystac. Ale to pozniej...

Napisano
  • Autor

> TPS= Throttle Position Sensor czyli czujnik położenia przepustnicy -

> jest gdzieś przy przepustnicy. Przy elektronicznym pedale

> przyspieszenia łączysz się do potencjometru pedała a nie do

> TPS.

Obadam to popoludniu.

Czyli jeszcze gdzies po drodze musze miec uciety kabelek idacy do centralki LPG. Jeden uciety napewno jest przy parowniku, ale jak zdazyl mi powiedziec jeden z gaziarzy to od czujnika temperatury.

Napisano

> Dobrze pokazuje . Bo ma od PWA=89 na +-30 kroków.

a nei uwazasz, ze za bardzo rozjechane?

Napisano

> Można też ustawić skok do zadanej pozycji

> po przekroczeniu np 2,5V na TPSie.

tak ale trzeba z tym uwazac. eksperymentujac ze wzbogacaniem mieszanki rozwalilem sobie dolot. strzal co prawda chyba pojawia sie gdy jest zbyt ubogo a nie zbyt bogato ale jakims trafem tak sie stalo.

Napisano

> a nei uwazasz, ze za bardzo rozjechane?

Co rozjechane? 89+30=119 do takiej wartości wg tych ustawień może dojechać aktuator. 105 to jest tylko 16 ponad PWA. Mnie tam bardziej dziwi że cos tam sie rusza aktuator nawet gdy sygnał z lambdy jest ciągle 0,7V.

Wzbogacenie nic złego nie zrobi. Co najwyżej jak przesadzisz z ustawieniem pozycji (za wysoko) to zmuli na chwilkę. Nie powinno dochodzic do strzału bo to bogata mieszanka a ona raczej nie strzela w dolocie.

Napisano

> Co rozjechane? 89+30=119 do takiej wartości wg tych ustawień może

> dojechać aktuator. 105 to jest tylko 16 ponad PWA.

ok. ja reguluje tak zeby roznica nie byla wieksza niz 10. myslalem, ze pwa na jalowym powinno byc dokladnie takie samo jak na 3000obr. i tak zawsze staram sie regulowac.

Napisano

> ok. ja reguluje tak zeby roznica nie byla wieksza niz 10. myslalem,

> ze pwa na jalowym powinno byc dokladnie takie samo jak na

> 3000obr. i tak zawsze staram sie regulowac.

dobrze robisz.

Ale mówimy o PWA - jako parametrze w ustawieniu i sterownika? Czy mówimy o PWA na zasadzie słowa określającego środkowy punkt wokół którego obserwujemy pracę aktuatora? Bo jeżeli to drugie to dla jał. i wys. rpm mogą być różne PWA gdy układ ma nieliniową charkterystyke pracy jak w przypadku obecnego wątku. A to oznacza że inaczej pasuje nam zafiksować PWA dla jałowych a inaczej dla wysokich. STAG 100 ma fajnie bo ma 2 PWA rózne dla róznych obrotów. Bingo ma jedno wspólne. Jak wybierzemy żeby dla jałowych było sensownie to bedzie ubogo na wysokich . Po prostu ilość zasysanego gazu w funkcji obrotów nie jest zależnością liniową. No i wtedy nie jest to prosto wyregulować.

Napisano
  • Autor

> Jak wybierzemy żeby dla jałowych było sensownie to bedzie ubogo na wysokich . Po prostu ilość zasysanego gazu w funkcji obrotów nie jest zależnością liniową. No i wtedy nie jest to prosto wyregulować.

oooo dobrze prawisz. Jak na wysokich ustawie to na wolnych silnik zdycha... jak wolne wyreguluje jako tako to z wysokimi obrotami kicha.

Moze stad sie wziely te moje dziwne ustawienia w zaawansowanych...

Napisano

próbuj dokręcić śrubę czułości może sie wyrówna, lub przynajmniej zbliży do siebie

Napisano
  • Autor

> próbuj dokręcić śrubę czułości może sie wyrówna, lub przynajmniej

> zbliży do siebie

ona juz prawie cala wkrecona. Pozniej z tym bede walczyl, po pracy.

PS.

na to chwile moge doniesc ze przed sekunda dostalem od swoich serwisantow zepsuta plyte glowna od kompa. To duze gniazdko da sie wylutowac wiec czeka mnie zabawa z wylutowaniem i adaptacja w samochodzie wink.gif

Napisano

> ona juz prawie cala wkrecona.

a to może być inny problem np. nie trzyma ci zawór obejścia( wolnych obrotów)

Napisano
  • Autor

> a to może być inny problem np. nie trzyma ci zawór obejścia( wolnych

> obrotów)

juz mnie nie strasz...

Aha, z biezacych informacji. Mam juz wtyczke przy instalce, z plyty glownej wylutowalem, ucialem odpowiednio, dolutowalem przy instalce, zaizolowalem. Dziala oki, sprawdzone.

Dzisiejsze zmiany ktorych mam serdecznie dosc. Rano jazda probna do pracy.

00001.jpg

00002.jpg

Napisano

No ale co. Aktuator stoi na tych jałowych czy się porusza i sonda oscyluje? Na wysokich w miarę ok. Jakie masz złe objawy.

Napisano
  • Autor

> No ale co. Aktuator stoi na tych jałowych czy się porusza i sonda

> oscyluje?

Akuator sie porusza, sonda wydaje mi sie ze oscyluje a i autko na oko pracuje ok.

> Jakie masz złe objawy.

Rano bede jechal to Ci pozniej odpowiem wink.gif

Napisano
  • Autor

> No ale co. Aktuator stoi na tych jałowych czy się porusza i sonda

> oscyluje? Na wysokich w miarę ok. Jakie masz złe objawy.

po jezdzie probnej, jest zupelnie niezle wink.gif

Gdyby spod swiatelek sie lepiej zbieral to bylby wrecz ideal.

Napisano

> po jezdzie probnej, jest zupelnie niezle

> Gdyby spod swiatelek sie lepiej zbieral to bylby wrecz ideal.

No to podłącz TPS

Napisano
  • Autor

> No to podłącz TPS

przekopie sie dzis po pracy przez kabelkologie, bo wczoraj noc mnie zastala.

Napewno przy przepustnicy mam wpieta wtyczke, wiec pozostaje znalezc kabel (jakis konkretny kolor jest?) z instalki lpg.

Napisano
  • Autor

> No to podłącz TPS

Zlokalizowalem dwa niepodlaczone przewody od instalki lpg. Zolto-zielony i rozowy. Wedlug schematu pierwszy to TPS a drugi czujnik temperatury. Tylko nie baldzo wiem gdzie wpiac tego zolto-zielonego.

Przy przepustnicy mam dwie wtyczki. Jedna z 3 a druga z 4 przewodami

w tej z 3 mam kolory: bialo-czarny, brazowy i niebieski a w tej 4: niebieski, czarno-niebieski, bialo-zielony i zielony.

4:

a.jpg

3: b.jpg

gdzie sie wpiac?

Napisano

Kolory nie wiele mi mówią, przydałby się schemat. Albo może szybciej organoleptycznie to zrobić. Podepnij się miernikiem i patrz wzgl masy na którym przewodzie bedzie napięcie rosnąć w granicach 0 do 5V w miare otwierania przepustnicy (jest na lince?). W rzeczywistosci może to byc np. 0,7V(zamknięta) do 4,xxV w pełni otwarta. Jak zlokalizujesz taki przewód to podłaczasz pod niego i ustawiasz w programie TPS rosnący 0-5V. A potem dalsza zabawa. 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

> Kolory nie wiele mi mówią, przydałby się schemat. Albo może szybciej

> organoleptycznie to zrobić. Podepnij się miernikiem i patrz wzgl

> masy na którym przewodzie bedzie napięcie rosnąć w granicach 0

> do 5V w miare otwierania przepustnicy (jest na lince?).

tak, przepustnica jest na lince. Dobra, juz wiem czego szukac wink.gif

> A potem dalsza zabawa.

i tego sie najbardziej obawiam....

lece szukac.

Napisano
  • Autor

> A potem dalsza zabawa.

wtyczka z 3 przewodami, kolor niebieski. podlaczony. (dymu w aucie nie stwierdzono zeby.GIF)

tak po podlaczeniu to to wyglada:

01a.jpg

02a.jpg

bezwladnosc TPS na jalowym mi sama taka wskoczyla, nie wiem czy dobra.

03a.jpg

04a.jpg

05a.jpg

odnosze wrazenie ze rowniej pracuje na wolnych obrotach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.