Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spalanie

Featured Replies

Napisano

> A teraz wynik LPG

> Miasto 14-15,5

> Trasa < 10 lub 12 przy naprawdę ostrym bucie

A jaką instalację gazową masz wstawioną?

Napisano
  • Autor

> Stag 300

Ile Cię kosztowała cała instalacje z montażem?

Napisano
  • Autor

> 3400

To nawet niedrogo... Czytałem że do Epiki instalacja wychodzi około 5000.

Napisano

ile Wam pali/ palilo Aveo 1.2 84KM gdy bylo nowe , nie dotarte 9 przebieg okolo 300km). Bo miwychodzi po miescie ponad 9 litrow

Dzisiaj zatankowalam do pelna i przeliczylam ze na dystansie miejskim (tylko miasto) po przejechaniu okolo 300km spalil kolo 9.4 litra/100km

Czy wraz z dotarciem , ustabilizowaniem sie jazdy itp spalanie spadnie do Waszych tu prezentowanych ?

Napisano

> ile Wam pali/ palilo Aveo 1.2 84KM gdy bylo nowe , nie dotarte 9

> przebieg okolo 300km). Bo miwychodzi po miescie ponad 9 litrow

> Dzisiaj zatankowalam do pelna i przeliczylam ze na dystansie miejskim

> (tylko miasto) po przejechaniu okolo 300km spalil kolo 9.4

> litra/100km

> Czy wraz z dotarciem , ustabilizowaniem sie jazdy itp spalanie

> spadnie do Waszych tu prezentowanych ?

T200 czy t250? sedan czy hb? Profil uzupelnij smirk.gif

Napisano

> T200 czy t250? sedan czy hb? Profil uzupelnij

AVEO II 1.2 5D Hedback ( ten nowy model co wyszedl)

Napisano

> AVEO II 1.2 5D Hedback ( ten nowy model co wyszedl)

Jak po Wawie to calkiem mozliwe hehe.gif

A tak powaznie to za duzo tyle to mi nei pali 1.4 8V

Powinien spalac mniej od poprzedniego silnika 1.2. IMHO w 8 l na 100 km pownien sie zmiescic.

Chyba, ze jezdzisz dynamicznie i zapominasz biegow zmieniac jak moja zona.gif . Przy ilu rpm zmieniasz biegi?

Napisano

> ile Wam pali/ palilo Aveo 1.2 84KM gdy bylo nowe , nie dotarte 9

> przebieg okolo 300km). Bo miwychodzi po miescie ponad 9 litrow

> Dzisiaj zatankowalam do pelna i przeliczylam ze na dystansie miejskim

> (tylko miasto) po przejechaniu okolo 300km spalil kolo 9.4

> litra/100km

> Czy wraz z dotarciem , ustabilizowaniem sie jazdy itp spalanie

> spadnie do Waszych tu prezentowanych ?

Nigdy nie doszłem do 8 litrów na 100 km średnio 7,5 litra.Tankuję tylko 95 na jednej stacji przy Carrefour.Biorą paliwo z rafinerii w Schwedt

Napisano

> Nigdy nie doszłem do 8 litrów na 100 km średnio 7,5 litra.Tankuję

> tylko 95 na jednej stacji przy Carrefour.Biorą paliwo z

> rafinerii w Schwedt

To zalezy od miasta gwarantuje, ze w Wawie od 0,5 do 1l wiecej na 100km.

Napisano

to dlaczego az mi tyle wyszlo , co jest powodem ze tyle pali ? jakas usterka ?

Napisano

> To zalezy od miasta gwarantuje, ze w Wawie od 0,5 do 1l wiecej na

> 100km.

W Szczecinie też jest kupa świateł, szczyt prawie od rana stanie w korkach częste ruszania z jedynki.To czemu w Warszawie więcej inne powietrze czy tylko dlatego że stolica.To nie Bieszczady że pod górkę wink.gif

Napisano

> W Szczecinie też jest kupa świateł, szczyt prawie od rana stanie w

> korkach częste ruszania z jedynki.To czemu w Warszawie więcej

> inne powietrze czy tylko dlatego że stolica.To nie Bieszczady że

> pod górkę

Ja 15km czasami jade 90 minut. zlosnik.gif Widze roznice w spalaniu Lodz Wawa czasami na poziomie 2 l na 100km smirk.gif

Napisano

> W Szczecinie też jest kupa świateł, szczyt prawie od rana stanie w

> korkach częste ruszania z jedynki.To czemu w Warszawie więcej

> inne powietrze czy tylko dlatego że stolica.To nie Bieszczady że

> pod górkę

Na przykładzie: z pl. Wilsona do wjazdu na most Grota jechałem 45min [dystans ok. 2,5km] spineyes.gif

Napisano

> to dlaczego az mi tyle wyszlo , co jest powodem ze tyle pali ? jakas

> usterka ?

------------

Wydaje misię, że nie ma usterki. U mnie mam wrażenie, że samochód zaczyna więcej palic niż jak był nowy. teraz ma 10 mcy i 11,5k przebiegu. Dzisiaj ponownie zatankowałem i wyszło mi, że pali 7,9l/100 km. Powiem szczerze.....wkur...ło mnie to. Wydaje mi się, że jeżdżę naprawdę spokojnie, a ten samochód robi się jak smok. Ile mu wleję do gardła tyle wychla. Chociaż ta norma miejska mieści się w tym co podaje producent. ALe poza miastem to niestety do danych producenta mi daleko. No cóż jadę za 2 miesiące na przegląd roczny i napewno zgłoszę to jako usterkę hehe.gif - samochód chleje jak smok. Musze trochę powalczyć bokser.gif z serwisantami. Zobaczymy jakie będą efekty.

Napisano

> ------------

> Wydaje misię, że nie ma usterki. U mnie mam wrażenie, że samochód

> zaczyna więcej palic niż jak był nowy. teraz ma 10 mcy i 11,5k

> przebiegu. Dzisiaj ponownie zatankowałem i wyszło mi, że pali

> 7,9l/100 km. Powiem szczerze.....wkur...ło mnie to. Wydaje mi

> się, że jeżdżę naprawdę spokojnie, a ten samochód robi się jak

> smok. Ile mu wleję do gardła tyle wychla. Chociaż ta norma

> miejska mieści się w tym co podaje producent. ALe poza miastem

> to niestety do danych producenta mi daleko. No cóż jadę za 2

> miesiące na przegląd roczny i napewno zgłoszę to jako usterkę

> - samochód chleje jak smok. Musze trochę powalczyć z

> serwisantami. Zobaczymy jakie będą efekty.

Nalezy pamietac, ze przy mniejszym silniku trzeba mocniej cisnac na trasie wiec i spalanie wieksze.

Napisano

Zanim pojedziesz powiem ci jak sie to robi sie w serwisie:

tankujesz nagrzany samochod do pelna zbiornika, do wybicia pistoletu, czekasz 5 sekund i dopelniasz znowu do wybicia. Oczywiscie musisz zrobic to gdzies przed wjazdem na prosty i dlugi odcinek min.50 km, bez gorek i miejsc gdzie trzeba dohamowywac. Jedziesz z predkoscia 90km/h max, zmiany biegow wykonywane przy 2000-2500 obr-1. Tak jedziesz z stala predkoscia, bez wyprzedzania itp czyli kapelusznik mode. Po 50km szukasz mozliwosci zawrocenia i wracasz na ta sama stacje i ten sam dystrybutor i tankujesz tak jak w ten sam sposob jak przed testem i zatankowane paliwo dzielisz przez ilosc km przejechanych z dziennego licznika. Oczywiscie pogoda prawie bezwietrzna temperatura zewnetrzna min 18 C. Jezeli sie dostosowales do wskazowek wynik powinien byc pomiedzy najnizszym a srednim spalaniem, jezeli jest powyzej sredniego spalania to mozemy mowic o problemie. Nie mowie juz ze w czasie testu powinno byc cisnienie nominalne w kolach, okna zamkniete itp. i tankowanie na renomowanej stacji.

Z spalaniem to jest bardzo trudne do ustalenia zgodnie ECE, ja wiem tyle ze jadac dzisiaj autostrada przez Czechy, trzymajac noge na gazie w jeden sposob na prostej drodze utrzymywalem w astrze spalanie chwilowe na poziomie 7.6-8.6 a juz pod gorke bez ruszania pedalu gazu wynik byl na poziomie 10.6-11.6. A pamietam tez ze jechalem Aveo, ktore srednio spalalo 8.5 litra, a ja pojechalem nim od siebie autostrada, ale z predkosciami max 80-90km/h i po zatankowaniu wyszlo 5.2 l/100km takze wszystko zalezy od kierowcy i warunkow w jakich on jezdzi.

Takze powodzenia w robieniu testu.

Napisano

powiedcie mi ile litrow wiecej bedzie palil samochod na trasie z wlaczona klima ? Tzn ile listrow wiecej na 100km (pol , jeden , poltora .....)

Oczywiscie przy tym silniku co w podpisie

Napisano

Ja u siebie widze wzrost nawet do 1.5 litra, ale srednio na trasie to jakies 0.8 l/100km

Napisano

> Ja u siebie widze wzrost nawet do 1.5 litra, ale srednio na trasie to

> jakies 0.8 l/100km

aha , bo wcazraj bylemw swojej pierwszej trasie - po pzrejechaniu okolo 400km (predkosc miedz 110 a 130km/h, dosc czesto wlaczana klima) spalilo mi okolo 6, 2 litra na 100km.

Ale tak patzre ze te pomiary to czasami sa o kant d..y. Wczoraj po trasie jak tankowalem samochod to odbijalo mi po okolo 18 litrach, i dalej nie szlo zadnym cuden ( no moze poprzez wkladanie i wyjmowanie pistoletu nalalo sie z pol litra). Ale gdy juz mialem odlozyc pistolet zadzwonil telefonik , odebralem , pogadalem z okolo 10 minut. I po rozmowie znowu wlozylem pistolet i nalalo mi si jeszcze prawie 5 litrow benzynki.

Wiec wychodzi na to ze z tym tankowaniem do pelna to rownie bywa ( bo gdyby nie telefon i odczekanie tych 10 minut) to bym myslal ze juz nic nie wejdzie wiecej a tutaj zonk - 5 litrow jeszcze weszlo

Napisano

Paliwo z dystrybutora podawane jest z jedna predkoscia, dlatego ja proponuje jeden dystrybutor i jeden sposob dolewania. Ja sobie ustalilem jakies 5 sekund po pierwszym wybiciu.

Pewnym jest ze paliwo sie pieni i potrzebuje odpowietrzania sie po zatrzymaniu tankowaniu, dlatego nie jest dziwnym ze po dluzszej chwili wlejesz jeszcze duzo paliwa, ale zeby az 5 litrow to sie nie spodziewalem.

Napisano

> Paliwo z dystrybutora podawane jest z jedna predkoscia, dlatego ja

> proponuje jeden dystrybutor i jeden sposob dolewania. Ja sobie

> ustalilem jakies 5 sekund po pierwszym wybiciu.

> Pewnym jest ze paliwo sie pieni i potrzebuje odpowietrzania sie po

> zatrzymaniu tankowaniu, dlatego nie jest dziwnym ze po dluzszej

> chwili wlejesz jeszcze duzo paliwa, ale zeby az 5 litrow to sie

> nie spodziewalem.

wiesz jakiego pietra mialem jak po rozmowie telefonicznej zaczelo tak leciec - mslalem ze cos z czujnikiem w pistolecie nie tak i zaraz mi wyleci z rury

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.